Skip to main content

Posts

AMOS : Biskut Cip Coklat Tak 'Famous'

Bahan-bahan ( Ingredients ) : 120gm mentega campuran (separuh blok) / buttery mixture (half block) 170gm gula perang lembut / light brown sugar 60gm gula pasir halus / fine grain sugar 15gm susu tepung / powdered milk 1tbs esen vanila / vanilla essence 1 biji telur (saiz besar) / egg (large) 300gm tepung gandum serba guna / all purpose wheat flour 1½tbs soda bikarbonat / baking soda 60gm cip coklat / chocolate chips Langkah-langkah : 1.) Potong-potong mentega kepada bahagian-bahagian kecil. Masukkan ke dalam mangkuk adunan. Biarkan sehingga mencapai suhu bilik. 2.) Tambahkan gula perang, gula pasir, susu tepung dan esen vanila. Gaulkan sehingga rata. 3.) Masukkan telur dan adunkan pada kelajuan paling rendah untuk menghancurkan gula. Naikkan kepada kelajuan sederhana dan teruskan mengadun sehingga adunan menjadi ringan dan berkrim. 4.) Ayakkan tepung dan soda bikarbonat dan gaul kering sehingga rata. 5.) Turunkan kelajuan pengadun kembali kepada tahap rendah. Tambahkan campuran tepung

Candyshare.com.my


Recent posts

JUMAAT : Masih Ingat Rupa Pintu Depan Masjid

Alhamdulillah... yang dah lama kita tunggu akhirnya tercapai juga. Terima kasih DYMM Sultan Selangor atas perkenan ini. Amat besar perbezaannya dengan situasi sebelum ini. Masjid yang berkapasiti 3,000 orang jemaah takkanlah untuk diisi dengan 300~500 orang sahaja kan? Dah tu ada pula sistem jemputan lagi. Nanti yang walk-in berapa kerat sangat la yang boleh masuk masjid kan? Walaupun anggarannya dalam 35% dari kapasiti asal masjid, sekurang-kurangnya ini jauh lebih ramai dari yang sebelumnya (seandainya yang membuat kiraan itu benar-benar jujur dan amanah, insyaAllah). Jadi, ayuhlah semua yang berkenaan. Semoga kita gunakan sepenuh-penuhnya kapasiti sementara ini sebaik mungkin. Jangan biarkan masjid menjadi satu tempat yang asing dalam kehidupan kita. 'Terlupa rupa pintu masuk masjid' mungkin bunyinya agak kelakar, tapi ia bukan sesuatu yang mustahil. Perlahan-lahan ia akan mula melekat di dalam minda kita bahawa ia sesuatu yang normal... baharu.  Siapa tahu?

NORMALISASI : Superman Biseksual, Captain America ... ?

Yup! Tak salah baca tu. Memang watak Superman baru, anak kepada Clark Kent dan Lois Lane yang dikenali sebelum ini dengan nama watak Superboy (Jonathan Kent) telah disahkan oleh pihak DC Comics sendiri sebagai seorang biseksual. Sumber : The Washington Post Bukanlah sesuatu yang mengejutkan, pesaing terkuat DC iaitu Marvel Comics juga turut naik kapal yang sama. Marvel telahpun mengesahkan bahawa watak Captain America yang baru merupakan seorang remaja gay , bernama Aaron Fischer.  Sumber : The Guardian Kedua-dua penerbit komik ini memang diketahui dari dahulu lagi sejarahnya memang bersaing sengit seperti dalam perlumbaan Formula 1. Namun begitu persaingan yang agak di luar jangka ini berlaku, dan kita patut sudah mula berhati-hati dengan bahan-bahan yang dipertontonkan kepada anak-anak muda kita.  Kita amat berharap tiada pula mana-mana penerbit komik dari Australia mahu memperkenalkan watak pelarian pondan sebagai hero. Hampir pasti kita boleh agak apakah implikasinya nanti. Saba

PC : It Is Now Safe To Turn Off Your Computer

Haaaa. Siapa rasa familiar dengan ayat tu rasanya orang tu dah cukup tua. Kekeke. Betul la tu. Benda tu memang wujud dan memang ada sebabnya tersendiri. Kalau tak tunggu screen ni keluar, nanti komputer rosak. Aiyok! Untuk golongan anak-anak muda, mungkin ada yang rasa benda ni tak masuk akal sebab komputer kan mati sendiri bila kita keluar dari Windows / Mac OS / Linux / BSD / Unix dan lain-lain Operating System . Treeetttt! Salah lagi menyalahkan. Itu hanya benar pada zaman sekarang. Bukan pada era 386, 486, malahan zaman Pentium yang pertama hampir 3 dekad yang lalu. Memang bunyinya aneh, tetapi kita perlu telitikan apakah perbezaan utama yang menyebabkan ciri-ciri ini wujud. Hard power switch . Paling kanan, bawah emblem 486DX2. Keletak keletuk bunyinya. Dan waktu itu anda perlu labelkan LED display warna hijau itu gunanya untuk display . Mungkin ada yang tak tahu kegunaan display . Zaman dahulu, komputer tak menggunakan soft power button macam yang kita ada hari ni. Suisnya me

BANJIR : Kerajaan Tubuhkan Task Force

  Baguslah...

+60 11-1566 0387 : Milik Halal JAKIM Atau ... ???

Pada 23 Disember 2021 yang lalu, ada buat satu aduan berkaitan penyalahgunaan logo Halal JAKIM di sebuah pasaraya sekitar Kota Damansara. Tunggu punya tunggu, seminggu berlalu tapi tak ada maklumbalas. Check balik nombor WhatsApp, nampaknya betul dah tu. Barangkali orang yang mengendalikan nombor telefon tu kena kuarantin agaknya. Maklumlah, sekarang ni varian Omicron sedang aktif merebak kan? Tak apalah. Kita berbaik sangka. Mungkin ada masalah-masalah tertentu yang jadi asbab kelewatan maklumbalas tu. Takkanlah pihak Halal JAKIM tak ambil kisah urusan halal haram kan? Kita percaya dengan yakin, pihak JAKIM memang berkredibiliti dalam urusan-urusan macam ni. Hantar semula saja la aduan yang sama melalui Facebook. Mungkin ada titik sinar di hujung terowong kan? Takkanlah kelam, gelap gelita sampai ke hujung kan? Tapi... bila dicari nombor telefon +60 11-1566 0387 di Google, hasil cariannya agak menarik. Boleh jumpa macam-macam. Haaaa. Macam-macam adaaaaa...!!! Betul kan nombornya? 01

BANJIR : Rekabentuk Rakit Penyelamat Menggunakan Paip PVC

Malaysia dilanda banjir dan situasi getir ini sudah melewati tempoh 24 jam. Ramai mangsa yang perlu dipindahkan dengan segera untuk mengelakkan sebarang kemungkinan berlakunya perkara-perkara tak diingini. Selain dari mengangkut bot-bot dan sampan dari luar kawasan yang agak memakan masa, kita sebenarnya boleh membina rakit-rakit penyelamat menggunakan paip PVC 8" ~ 12" yang diisi dengan polisterin di dalamnya. Untuk lantai rakit boleh gunakan sebarang bahan yang mampu mengapung bebanan, contohnya blok polisterin setebal 6".  Untuk mendapat gambaran yang lebih jelas, boleh juga rujuk video bot DIY ini sebagai design outlines -  https://www.youtube.com/watch?v=IFp1z1yzIo8 Mungkin idea ini boleh membantu mempercepatkan proses mengangkut mangsa-mangsa yang masih terperangkap. Mereka kesejukan, kelaparan dan berisiko mendapat pelbagai penyakit bawaan air. Dalam situasi begini kita sedang berlumba dengan masa. Dapatkan bahan-bahan sedia ada di sekeliling kita dan gunakan ilm