Skip to main content

AMOS : Biskut Cip Coklat Tak 'Famous'

Bahan-bahan ( Ingredients ) : 120gm mentega campuran (separuh blok) / buttery mixture (half block) 170gm gula perang lembut / light brown sugar 60gm gula pasir halus / fine grain sugar 15gm susu tepung / powdered milk 1tbs esen vanila / vanilla essence 1 biji telur (saiz besar) / egg (large) 300gm tepung gandum serba guna / all purpose wheat flour 1½tbs soda bikarbonat / baking soda 60gm cip coklat / chocolate chips Langkah-langkah : 1.) Potong-potong mentega kepada bahagian-bahagian kecil. Masukkan ke dalam mangkuk adunan. Biarkan sehingga mencapai suhu bilik. 2.) Tambahkan gula perang, gula pasir, susu tepung dan esen vanila. Gaulkan sehingga rata. 3.) Masukkan telur dan adunkan pada kelajuan paling rendah untuk menghancurkan gula. Naikkan kepada kelajuan sederhana dan teruskan mengadun sehingga adunan menjadi ringan dan berkrim. 4.) Ayakkan tepung dan soda bikarbonat dan gaul kering sehingga rata. 5.) Turunkan kelajuan pengadun kembali kepada tahap rendah. Tambahkan campuran tepung

Candyshare.com.my


RESIPI: Eskrem Orio MekFluri

Asal nak masuk bulan posa je, orang kita sibuk dah nak pikir apa nak dimakan bila buka posa nanti. Ahahaha. Posa pun idak lagi, udah pikir pasal makan. Bab nyekik, orang kita memang champion. Hehehe.

Udah bertahun teman tak pegi restoran makanan segera yang ada logo huruf M besor tu. Bukan pengaruh dari boikot ke hapa, cuma... tak rajin. Bila udah lepak sana, mau melabun ngan kengkawan sampai nak ke subuh.



Kat restoran tu ada satu jenis eskrem yang ada campur biskut coklat tangkup kat dalam dia. Lebih kurang, nak sebut nama dia jadi Orio MekFluri (bukan nama sebenar). Buleh tahan sedap juga la eskrem tu. Kot ada yang teringin nak buat dessert buka posa nanti, buleh cuba resipi kat bawah ni -

BAHAN-BAHAN :



1 atau 2 bungkus biskut coklat tangkup (inti krim vanila)
1 botol 850 - 900 ml susu cair rendah lemak
300 ml susu pekat manis (kira-kira 3/4 tin)
2 sudu besar ovalette (bahan penstabil kek) - cari yang halal

CARA PENYEDIAAN :

a.) Hancurkan biskut tangkup dengan cara meramas. Jangan halus sangat. Nanti tak terasa biskutnya.



b.) Tuang susu pekat, susu cair ke dalam bekas pengadun. Kacau sampai rata dan tambah bahan penstabil kek. Kacau lagi dengan pemukul sampai penstabil kek hancur.

c.) Pukul campuran bahan-bahan tu sampai kembang. Hooo. Ni proses yang meletihkan. Lebih kurang macam orang dulu-dulu buat bahulu tu. Kalo korang rasa tak daya nak pukul dengan tangan, buleh la guna mesin pengadun atau pengisar (blender).


d.) Tuangkan pecahan biskut tangkup dan kacau sampai rata.




e.) Tuangkan bancuhan ke dalam cawan plastik atau bekas eskrem (kalau korang nak cedok, letak dalam kon eskrem la kan?)



f.) Bekukan dalam peti sejuk. Lepas tu korang nak tuang sirap coklat ke, nak tabur cip coklat ke, apa-apa ke, ikut suka korang la ye.

Lepas tu, apa lagi? Santap je laaa...!!! Nak tunggu apa lagi? Hahaha.

Sekian aje la sesi perkongsian untuk kali ni. Wassalam...

Comments

Popular Kini

BANJIR : Rekabentuk Rakit Penyelamat Menggunakan Paip PVC

Malaysia dilanda banjir dan situasi getir ini sudah melewati tempoh 24 jam. Ramai mangsa yang perlu dipindahkan dengan segera untuk mengelakkan sebarang kemungkinan berlakunya perkara-perkara tak diingini. Selain dari mengangkut bot-bot dan sampan dari luar kawasan yang agak memakan masa, kita sebenarnya boleh membina rakit-rakit penyelamat menggunakan paip PVC 8" ~ 12" yang diisi dengan polisterin di dalamnya. Untuk lantai rakit boleh gunakan sebarang bahan yang mampu mengapung bebanan, contohnya blok polisterin setebal 6".  Untuk mendapat gambaran yang lebih jelas, boleh juga rujuk video bot DIY ini sebagai design outlines -  https://www.youtube.com/watch?v=IFp1z1yzIo8 Mungkin idea ini boleh membantu mempercepatkan proses mengangkut mangsa-mangsa yang masih terperangkap. Mereka kesejukan, kelaparan dan berisiko mendapat pelbagai penyakit bawaan air. Dalam situasi begini kita sedang berlumba dengan masa. Dapatkan bahan-bahan sedia ada di sekeliling kita dan gunakan ilm

PC : It Is Now Safe To Turn Off Your Computer

Haaaa. Siapa rasa familiar dengan ayat tu rasanya orang tu dah cukup tua. Kekeke. Betul la tu. Benda tu memang wujud dan memang ada sebabnya tersendiri. Kalau tak tunggu screen ni keluar, nanti komputer rosak. Aiyok! Untuk golongan anak-anak muda, mungkin ada yang rasa benda ni tak masuk akal sebab komputer kan mati sendiri bila kita keluar dari Windows / Mac OS / Linux / BSD / Unix dan lain-lain Operating System . Treeetttt! Salah lagi menyalahkan. Itu hanya benar pada zaman sekarang. Bukan pada era 386, 486, malahan zaman Pentium yang pertama hampir 3 dekad yang lalu. Memang bunyinya aneh, tetapi kita perlu telitikan apakah perbezaan utama yang menyebabkan ciri-ciri ini wujud. Hard power switch . Paling kanan, bawah emblem 486DX2. Keletak keletuk bunyinya. Dan waktu itu anda perlu labelkan LED display warna hijau itu gunanya untuk display . Mungkin ada yang tak tahu kegunaan display . Zaman dahulu, komputer tak menggunakan soft power button macam yang kita ada hari ni. Suisnya me

NORMALISASI : Superman Biseksual, Captain America ... ?

Yup! Tak salah baca tu. Memang watak Superman baru, anak kepada Clark Kent dan Lois Lane yang dikenali sebelum ini dengan nama watak Superboy (Jonathan Kent) telah disahkan oleh pihak DC Comics sendiri sebagai seorang biseksual. Sumber : The Washington Post Bukanlah sesuatu yang mengejutkan, pesaing terkuat DC iaitu Marvel Comics juga turut naik kapal yang sama. Marvel telahpun mengesahkan bahawa watak Captain America yang baru merupakan seorang remaja gay , bernama Aaron Fischer.  Sumber : The Guardian Kedua-dua penerbit komik ini memang diketahui dari dahulu lagi sejarahnya memang bersaing sengit seperti dalam perlumbaan Formula 1. Namun begitu persaingan yang agak di luar jangka ini berlaku, dan kita patut sudah mula berhati-hati dengan bahan-bahan yang dipertontonkan kepada anak-anak muda kita.  Kita amat berharap tiada pula mana-mana penerbit komik dari Australia mahu memperkenalkan watak pelarian pondan sebagai hero. Hampir pasti kita boleh agak apakah implikasinya nanti. Saba