Skip to main content

AMOS : Biskut Cip Coklat Tak 'Famous'

Bahan-bahan ( Ingredients ) : 120gm mentega campuran (separuh blok) / buttery mixture (half block) 170gm gula perang lembut / light brown sugar 60gm gula pasir halus / fine grain sugar 15gm susu tepung / powdered milk 1tbs esen vanila / vanilla essence 1 biji telur (saiz besar) / egg (large) 300gm tepung gandum serba guna / all purpose wheat flour 1½tbs soda bikarbonat / baking soda 60gm cip coklat / chocolate chips Langkah-langkah : 1.) Potong-potong mentega kepada bahagian-bahagian kecil. Masukkan ke dalam mangkuk adunan. Biarkan sehingga mencapai suhu bilik. 2.) Tambahkan gula perang, gula pasir, susu tepung dan esen vanila. Gaulkan sehingga rata. 3.) Masukkan telur dan adunkan pada kelajuan paling rendah untuk menghancurkan gula. Naikkan kepada kelajuan sederhana dan teruskan mengadun sehingga adunan menjadi ringan dan berkrim. 4.) Ayakkan tepung dan soda bikarbonat dan gaul kering sehingga rata. 5.) Turunkan kelajuan pengadun kembali kepada tahap rendah. Tambahkan campuran tepung

Candyshare.com.my


RESIPI: Doh Gebus Pom Pom Pom

Hahaha. Nama makanannya pun dah pelik-pelik. Saje je kan?

Yang sebenornya, teman cuma nak share satu resipi yang buleh kata simple ni le, hanya untuk buat doh. Cara mana korang nak guna doh ni, ikut pandai korang la ye tak? Ada orang suka donat, ada plak yang teringin nak makan cakoi, kot teringin nak buat kuih 'burger Malaysia' inti ikan bilis tumis tu pun buleh jugak.

Sesuka korang la. Untuk teman yang tak berapa berkenan makanan manis ni, teman nak guna doh ni untuk buat pau goreng inti sambal ikan sardin. Cemana rupanya? Korang buleh tengok kat gambor bawah ni.


Bahagian luar yang garing, rangup dan bahagian dalam plak lembut dan gebu jeee.

BAHAN - BAHAN -



2 cawan tepung
1 inci potongan mentega atau marjerin (dari ketulan 200/250 gm.)
2 sudu besar susu sejat atau 2 sudu susu tepung (dilarutkan dengan 3 sudu besar air suam)
1/2 atau 1 sudu makan gula
1 sudu teh garam
2 sudu teh sebuk yis kering (dilarutkan dengan setengah cawan air suam)
Minyak masak secukupnya untuk menggoreng

CARA PENYEDIAAN -

a.) Gaulkan tepung dengan garam, gula, mentega/marjerin dan bancuhan yis. Pastikan tak berketul-ketul.

b.) Tambahkan susu, dan uli sampai rata. Lebih kurang korang perlu uli 10-15 minit.


c.) Rehatkan doh selama lebih kurang setengah jam. Nanti korang tengok doh jadi kembang, lembut dan lebih ringan dari memula tadi.


d.) Uli balik dalam lima ke enam minit, dan taburkan sedikit tepung atas dulang penguli.

e.) Bentukkan la ikut cemana keperluan korang. Bentuk donat ke, cakoi ke, pau ke... macam yang teman buat ni, guna inti sambal sardin.




Hahaha. Terherot-herot rupanya. Hantam sajalah Labu... Ni buat untuk makan sendiri.
Takyah la nak buat cantik mana pun.

f.) Biarkan dalam 8-10 minit supaya doh boleh naik kembang balik. Korang jangan tertidor plak. Kalo lama sangat nanti doh korang tu jadi lembik tau.

g.) OK, langkah seterusnya korang takyah pening kepala. Goreng je macam biasa sampai kekuning-kuningan. Api sederhana cukup. Kalo tak, nanti terlebih garing tak sedap plak kan? Cuma, korang kena balik-balikkan perlahan-lahan la, sebab doh jenis ni memang lembut dan mudah penyek.


g.) Angkat dan toskan, biar sampai sejuk sikit. Kalo korang dah tak sabor buleh je cekik panas-panas camtu. Takut lecur je lidah korang. Hahaha.


Cemana nak tau yang bancuhan doh korang tu menjadi? Caranya senang je. Korang biarkan seketul dua pada suhu bilik selama tiga ke empat jam. Kalau lembutnya sama je, maksudnya dah betui le tu.

Jom, kita rileks tengok bola. Anak-anak buah DK Rajagobal bertemu ngan Indonesia. Hehehe. Sekian aje. Wassalam...

Comments

Popular Kini

BANJIR : Rekabentuk Rakit Penyelamat Menggunakan Paip PVC

Malaysia dilanda banjir dan situasi getir ini sudah melewati tempoh 24 jam. Ramai mangsa yang perlu dipindahkan dengan segera untuk mengelakkan sebarang kemungkinan berlakunya perkara-perkara tak diingini. Selain dari mengangkut bot-bot dan sampan dari luar kawasan yang agak memakan masa, kita sebenarnya boleh membina rakit-rakit penyelamat menggunakan paip PVC 8" ~ 12" yang diisi dengan polisterin di dalamnya. Untuk lantai rakit boleh gunakan sebarang bahan yang mampu mengapung bebanan, contohnya blok polisterin setebal 6".  Untuk mendapat gambaran yang lebih jelas, boleh juga rujuk video bot DIY ini sebagai design outlines -  https://www.youtube.com/watch?v=IFp1z1yzIo8 Mungkin idea ini boleh membantu mempercepatkan proses mengangkut mangsa-mangsa yang masih terperangkap. Mereka kesejukan, kelaparan dan berisiko mendapat pelbagai penyakit bawaan air. Dalam situasi begini kita sedang berlumba dengan masa. Dapatkan bahan-bahan sedia ada di sekeliling kita dan gunakan ilm

PC : It Is Now Safe To Turn Off Your Computer

Haaaa. Siapa rasa familiar dengan ayat tu rasanya orang tu dah cukup tua. Kekeke. Betul la tu. Benda tu memang wujud dan memang ada sebabnya tersendiri. Kalau tak tunggu screen ni keluar, nanti komputer rosak. Aiyok! Untuk golongan anak-anak muda, mungkin ada yang rasa benda ni tak masuk akal sebab komputer kan mati sendiri bila kita keluar dari Windows / Mac OS / Linux / BSD / Unix dan lain-lain Operating System . Treeetttt! Salah lagi menyalahkan. Itu hanya benar pada zaman sekarang. Bukan pada era 386, 486, malahan zaman Pentium yang pertama hampir 3 dekad yang lalu. Memang bunyinya aneh, tetapi kita perlu telitikan apakah perbezaan utama yang menyebabkan ciri-ciri ini wujud. Hard power switch . Paling kanan, bawah emblem 486DX2. Keletak keletuk bunyinya. Dan waktu itu anda perlu labelkan LED display warna hijau itu gunanya untuk display . Mungkin ada yang tak tahu kegunaan display . Zaman dahulu, komputer tak menggunakan soft power button macam yang kita ada hari ni. Suisnya me

NORMALISASI : Superman Biseksual, Captain America ... ?

Yup! Tak salah baca tu. Memang watak Superman baru, anak kepada Clark Kent dan Lois Lane yang dikenali sebelum ini dengan nama watak Superboy (Jonathan Kent) telah disahkan oleh pihak DC Comics sendiri sebagai seorang biseksual. Sumber : The Washington Post Bukanlah sesuatu yang mengejutkan, pesaing terkuat DC iaitu Marvel Comics juga turut naik kapal yang sama. Marvel telahpun mengesahkan bahawa watak Captain America yang baru merupakan seorang remaja gay , bernama Aaron Fischer.  Sumber : The Guardian Kedua-dua penerbit komik ini memang diketahui dari dahulu lagi sejarahnya memang bersaing sengit seperti dalam perlumbaan Formula 1. Namun begitu persaingan yang agak di luar jangka ini berlaku, dan kita patut sudah mula berhati-hati dengan bahan-bahan yang dipertontonkan kepada anak-anak muda kita.  Kita amat berharap tiada pula mana-mana penerbit komik dari Australia mahu memperkenalkan watak pelarian pondan sebagai hero. Hampir pasti kita boleh agak apakah implikasinya nanti. Saba