Skip to main content

AMOS : Biskut Cip Coklat Tak 'Famous'

Bahan-bahan ( Ingredients ) : 120gm mentega campuran (separuh blok) / buttery mixture (half block) 170gm gula perang lembut / light brown sugar 60gm gula pasir halus / fine grain sugar 15gm susu tepung / powdered milk 1tbs esen vanila / vanilla essence 1 biji telur (saiz besar) / egg (large) 300gm tepung gandum serba guna / all purpose wheat flour 1½tbs soda bikarbonat / baking soda 60gm cip coklat / chocolate chips Langkah-langkah : 1.) Potong-potong mentega kepada bahagian-bahagian kecil. Masukkan ke dalam mangkuk adunan. Biarkan sehingga mencapai suhu bilik. 2.) Tambahkan gula perang, gula pasir, susu tepung dan esen vanila. Gaulkan sehingga rata. 3.) Masukkan telur dan adunkan pada kelajuan paling rendah untuk menghancurkan gula. Naikkan kepada kelajuan sederhana dan teruskan mengadun sehingga adunan menjadi ringan dan berkrim. 4.) Ayakkan tepung dan soda bikarbonat dan gaul kering sehingga rata. 5.) Turunkan kelajuan pengadun kembali kepada tahap rendah. Tambahkan campuran tepung

Candyshare.com.my


Malaysia Kuasai Teknologi Teleport Transformers

Dah! Dah! Korang jangan nak sesuka je kata teman ngarut. Ni serius ni tau. Tengok teman buat muka serius ni. Huuu... ingat orang nak memain je.



Hakcipta Terpelihara (c) Hasbro, Paramount

Kalo korang dah tengok Transformers: Dark of The Moon, korang patut tau ada scene pasal Sentinel Prime nak angkut saki-baki Decepticon dari permukaan bulan, bawak ke bumi kan? Teknologi (ehem, fiksyen sikit ni) tu dinamakan 'teleport'. Biasa kita dengor West Port, airport, USB port, tapi kali ni kita cerita pasal teleport le plak.


Tengahari tadi masa nak pegi mesjid teman ada nampak satu stesen minyak ni tengah buat ubahsuai. Ada tangki baru tu, belum tanam lagi. Tertanya-tanya le pulak teman ni, berapa lama le nak siap koje-koje ubahsuainya tu. Stesen minyak tu le tempat peberet teman nak singgah isi minyak kalo balik kampung pun.

Ohhh...!!! Apa punya rabun le teman ni. Ada kain rentang kat situ la. Baca je la apa yang nak diumumnya pun. Tediaaa... kemain besor kain rentangnya. Tak nampak lagi saje le tu!


Ceh! Takde maklumat yang teman nak. Ntah bila la siapnya tak tau. Cuma dia ada bagitau situ, stesen minyak kompeni dia yang terdekat, jaraknya cuma 1.5 kilometer. Ada kat Cheras je rupanya. Memang le tak jauh.

Haish...!!! Kejap! Macam ada yang tak kena jeee.

Kalo teman kat Bandar Baru Sungai Buloh dan stesen terdekat ada kat Cheras, dan jaraknya cuma 1.5 kilometer... maksudnya... dari Sungai Buloh ke KM4 Jalan Cheras hanya akan ambik masa lebih sikit seminit je. Wow! Rasa macam tak caya je memula.


Laluan 'konvensional' Sungai Buloh ke Jalan Cheras (pemanduan lebih 30 minit)

Jelas terbukti teknologi teleport yang Sentinel Prime gagal nak buat untuk angkut Decepticon dari bulan ke DC, dah ada kat Malaysia la weh. Amerika pun kalah la kalau camni. Ini satu perkembangan yang amat membanggakan, sampai terkembang-kembang lobang idong teman ni dibuatnya.

Setinggi-tinggi tahniah dan syabas teman ucapkan kepada semua yang terlibat dalam menjayakan teknologi termaju ni. Diharap dapat la kiranya membantu rakyat Malaysia mengurangkan beban akibat kenaikan kos sara hidup terutamanya nak menempuh tahun 2014 yang sangat mencabar ni.

*menitis air mata kegembiraan* Uhuk-uhuk-uhuk... Sroootttt... Sehkius mi!

Berbesor hati teman kiranya khidmat teleport ni dapat diperluaskan lagi, bukan setakat nak pergi isi minyak kereta sahaja. Kalau boleh bior le dapat dijaringkan seluruh negara dengan sistem pengangkutan yang sangat efisyen dan mesra rakyat ini... dan tiada sebarang tol dikenakan.

Sekian aje la ye. Teman nak pegi toilet nak lap hingus.

Wassalam...

Comments

Popular Kini

BANJIR : Rekabentuk Rakit Penyelamat Menggunakan Paip PVC

Malaysia dilanda banjir dan situasi getir ini sudah melewati tempoh 24 jam. Ramai mangsa yang perlu dipindahkan dengan segera untuk mengelakkan sebarang kemungkinan berlakunya perkara-perkara tak diingini. Selain dari mengangkut bot-bot dan sampan dari luar kawasan yang agak memakan masa, kita sebenarnya boleh membina rakit-rakit penyelamat menggunakan paip PVC 8" ~ 12" yang diisi dengan polisterin di dalamnya. Untuk lantai rakit boleh gunakan sebarang bahan yang mampu mengapung bebanan, contohnya blok polisterin setebal 6".  Untuk mendapat gambaran yang lebih jelas, boleh juga rujuk video bot DIY ini sebagai design outlines -  https://www.youtube.com/watch?v=IFp1z1yzIo8 Mungkin idea ini boleh membantu mempercepatkan proses mengangkut mangsa-mangsa yang masih terperangkap. Mereka kesejukan, kelaparan dan berisiko mendapat pelbagai penyakit bawaan air. Dalam situasi begini kita sedang berlumba dengan masa. Dapatkan bahan-bahan sedia ada di sekeliling kita dan gunakan ilm

PC : It Is Now Safe To Turn Off Your Computer

Haaaa. Siapa rasa familiar dengan ayat tu rasanya orang tu dah cukup tua. Kekeke. Betul la tu. Benda tu memang wujud dan memang ada sebabnya tersendiri. Kalau tak tunggu screen ni keluar, nanti komputer rosak. Aiyok! Untuk golongan anak-anak muda, mungkin ada yang rasa benda ni tak masuk akal sebab komputer kan mati sendiri bila kita keluar dari Windows / Mac OS / Linux / BSD / Unix dan lain-lain Operating System . Treeetttt! Salah lagi menyalahkan. Itu hanya benar pada zaman sekarang. Bukan pada era 386, 486, malahan zaman Pentium yang pertama hampir 3 dekad yang lalu. Memang bunyinya aneh, tetapi kita perlu telitikan apakah perbezaan utama yang menyebabkan ciri-ciri ini wujud. Hard power switch . Paling kanan, bawah emblem 486DX2. Keletak keletuk bunyinya. Dan waktu itu anda perlu labelkan LED display warna hijau itu gunanya untuk display . Mungkin ada yang tak tahu kegunaan display . Zaman dahulu, komputer tak menggunakan soft power button macam yang kita ada hari ni. Suisnya me

NORMALISASI : Superman Biseksual, Captain America ... ?

Yup! Tak salah baca tu. Memang watak Superman baru, anak kepada Clark Kent dan Lois Lane yang dikenali sebelum ini dengan nama watak Superboy (Jonathan Kent) telah disahkan oleh pihak DC Comics sendiri sebagai seorang biseksual. Sumber : The Washington Post Bukanlah sesuatu yang mengejutkan, pesaing terkuat DC iaitu Marvel Comics juga turut naik kapal yang sama. Marvel telahpun mengesahkan bahawa watak Captain America yang baru merupakan seorang remaja gay , bernama Aaron Fischer.  Sumber : The Guardian Kedua-dua penerbit komik ini memang diketahui dari dahulu lagi sejarahnya memang bersaing sengit seperti dalam perlumbaan Formula 1. Namun begitu persaingan yang agak di luar jangka ini berlaku, dan kita patut sudah mula berhati-hati dengan bahan-bahan yang dipertontonkan kepada anak-anak muda kita.  Kita amat berharap tiada pula mana-mana penerbit komik dari Australia mahu memperkenalkan watak pelarian pondan sebagai hero. Hampir pasti kita boleh agak apakah implikasinya nanti. Saba