Skip to main content

AMOS : Biskut Cip Coklat Tak 'Famous'

Bahan-bahan ( Ingredients ) : 120gm mentega campuran (separuh blok) / buttery mixture (half block) 170gm gula perang lembut / light brown sugar 60gm gula pasir halus / fine grain sugar 15gm susu tepung / powdered milk 1tbs esen vanila / vanilla essence 1 biji telur (saiz besar) / egg (large) 300gm tepung gandum serba guna / all purpose wheat flour 1½tbs soda bikarbonat / baking soda 60gm cip coklat / chocolate chips Langkah-langkah : 1.) Potong-potong mentega kepada bahagian-bahagian kecil. Masukkan ke dalam mangkuk adunan. Biarkan sehingga mencapai suhu bilik. 2.) Tambahkan gula perang, gula pasir, susu tepung dan esen vanila. Gaulkan sehingga rata. 3.) Masukkan telur dan adunkan pada kelajuan paling rendah untuk menghancurkan gula. Naikkan kepada kelajuan sederhana dan teruskan mengadun sehingga adunan menjadi ringan dan berkrim. 4.) Ayakkan tepung dan soda bikarbonat dan gaul kering sehingga rata. 5.) Turunkan kelajuan pengadun kembali kepada tahap rendah. Tambahkan campuran tepung

Candyshare.com.my


Laju Sangat Sampai Tak Sempat Letak Tanda Harga

Kebelakangan ni kita agak cerewet dari segi harga barangan kan? Maklumlah, kita semua diseru untuk berjimat-cermat oleh pihak pentadbir negara kan?

Jadi, untuk membantu kita berjimat, maka harga barangan kita kena tau sebelum kita pegi membayor le ye tak? Sempat juga teman mengintai serba-sikit keadaan kat tempat yang biasa orang beli barangan harian. Salah satunya ialah pasar mini 66 Kedailaju (bukan nama perniagaan sebenar) la setau teman.



Bulan lepas lagi teman perati je kat satu peti sejuk tempat diorang letakkan kek ikan, bebola ikan, tofu dan ayor kotak besor sebab ada perkara menarik. Kalo kita tak ambik kira ayor kotak tu, teman buleh kata la memang barang lain semua takde tanda harga.


Masa tu teman setakat tengok aje la sebab memang satu kesalahan tak menghormati polisi perniagaan tu yang melarang ambik gambor dalam premisnya. (Syyy... sebenornya ada budak staf diorang tengah susun barang kat tepi tu. Tak gila la teman nak ambik gambor masa tu. Hahaha.)

Bersangka baik, mungkin stok tu baru sampai. Sebab nak laju sangat, itu yang sampai lupa nak letak stiker tanda harga. OK la... dalam satu peti mungkin ada 50 barang dan budak tu lupa nak letak tanda harga kat tiga-empat barang je. Tak sampai la 10% tahap kesilapannya kan?

Dah sebulan berlalu, teman pasang angan-angan nak pegi beli bahan-bahan untuk buat stimbot. Alaaa... biasa la. Kekadang kita nak tukor-tukor selera. 

*Bling-bling-bling* Baru teman teringat!

Iya tak ye juga. Lagi baik teman pegi tinjau balik harga barang-barang tu. Dah alang-alang memang nak beli kan? 

Ish! Nak balik leee... tak jadi nak beli. Berapa harga teman nak bayor kalo takde tanda harga? Teman nak kena main teka-teki ke dulu dengan budak cashier tu karang? Dibantainya dia scan je barkod tofu tu, keluor harga RM66 hengget. Hah, tak ke naya?! Memang le tak payah bayor kalo tak jadi beli, cuma tak ke rasa macam bodo je beratur panjang tapi tak beli apa-apa?

Teman rasa ada baiknya teman pegi pasaraya je la. Paling tidak pun kalo ada kesilapan tanda harga, diorang akan bayor balik beza harganya kan?

OK... teman belum nak ketengahkan lagi isu ni sebab pada andaian teman ini mungkin isu terpencil. Ada kemungkinan kat cawangan tu je yang lupa letak tanda harga. Yang lelain takde masalah kot. Kita tunggu dan lihat aje la dari masa ke semasa, ada perubahan ke idak.

Sekian, wassalam...

Comments

Popular Kini

BANJIR : Rekabentuk Rakit Penyelamat Menggunakan Paip PVC

Malaysia dilanda banjir dan situasi getir ini sudah melewati tempoh 24 jam. Ramai mangsa yang perlu dipindahkan dengan segera untuk mengelakkan sebarang kemungkinan berlakunya perkara-perkara tak diingini. Selain dari mengangkut bot-bot dan sampan dari luar kawasan yang agak memakan masa, kita sebenarnya boleh membina rakit-rakit penyelamat menggunakan paip PVC 8" ~ 12" yang diisi dengan polisterin di dalamnya. Untuk lantai rakit boleh gunakan sebarang bahan yang mampu mengapung bebanan, contohnya blok polisterin setebal 6".  Untuk mendapat gambaran yang lebih jelas, boleh juga rujuk video bot DIY ini sebagai design outlines -  https://www.youtube.com/watch?v=IFp1z1yzIo8 Mungkin idea ini boleh membantu mempercepatkan proses mengangkut mangsa-mangsa yang masih terperangkap. Mereka kesejukan, kelaparan dan berisiko mendapat pelbagai penyakit bawaan air. Dalam situasi begini kita sedang berlumba dengan masa. Dapatkan bahan-bahan sedia ada di sekeliling kita dan gunakan ilm

PC : It Is Now Safe To Turn Off Your Computer

Haaaa. Siapa rasa familiar dengan ayat tu rasanya orang tu dah cukup tua. Kekeke. Betul la tu. Benda tu memang wujud dan memang ada sebabnya tersendiri. Kalau tak tunggu screen ni keluar, nanti komputer rosak. Aiyok! Untuk golongan anak-anak muda, mungkin ada yang rasa benda ni tak masuk akal sebab komputer kan mati sendiri bila kita keluar dari Windows / Mac OS / Linux / BSD / Unix dan lain-lain Operating System . Treeetttt! Salah lagi menyalahkan. Itu hanya benar pada zaman sekarang. Bukan pada era 386, 486, malahan zaman Pentium yang pertama hampir 3 dekad yang lalu. Memang bunyinya aneh, tetapi kita perlu telitikan apakah perbezaan utama yang menyebabkan ciri-ciri ini wujud. Hard power switch . Paling kanan, bawah emblem 486DX2. Keletak keletuk bunyinya. Dan waktu itu anda perlu labelkan LED display warna hijau itu gunanya untuk display . Mungkin ada yang tak tahu kegunaan display . Zaman dahulu, komputer tak menggunakan soft power button macam yang kita ada hari ni. Suisnya me

NORMALISASI : Superman Biseksual, Captain America ... ?

Yup! Tak salah baca tu. Memang watak Superman baru, anak kepada Clark Kent dan Lois Lane yang dikenali sebelum ini dengan nama watak Superboy (Jonathan Kent) telah disahkan oleh pihak DC Comics sendiri sebagai seorang biseksual. Sumber : The Washington Post Bukanlah sesuatu yang mengejutkan, pesaing terkuat DC iaitu Marvel Comics juga turut naik kapal yang sama. Marvel telahpun mengesahkan bahawa watak Captain America yang baru merupakan seorang remaja gay , bernama Aaron Fischer.  Sumber : The Guardian Kedua-dua penerbit komik ini memang diketahui dari dahulu lagi sejarahnya memang bersaing sengit seperti dalam perlumbaan Formula 1. Namun begitu persaingan yang agak di luar jangka ini berlaku, dan kita patut sudah mula berhati-hati dengan bahan-bahan yang dipertontonkan kepada anak-anak muda kita.  Kita amat berharap tiada pula mana-mana penerbit komik dari Australia mahu memperkenalkan watak pelarian pondan sebagai hero. Hampir pasti kita boleh agak apakah implikasinya nanti. Saba