Skip to main content

AMOS : Biskut Cip Coklat Tak 'Famous'

Bahan-bahan ( Ingredients ) : 120gm mentega campuran (separuh blok) / buttery mixture (half block) 170gm gula perang lembut / light brown sugar 60gm gula pasir halus / fine grain sugar 15gm susu tepung / powdered milk 1tbs esen vanila / vanilla essence 1 biji telur (saiz besar) / egg (large) 300gm tepung gandum serba guna / all purpose wheat flour 1½tbs soda bikarbonat / baking soda 60gm cip coklat / chocolate chips Langkah-langkah : 1.) Potong-potong mentega kepada bahagian-bahagian kecil. Masukkan ke dalam mangkuk adunan. Biarkan sehingga mencapai suhu bilik. 2.) Tambahkan gula perang, gula pasir, susu tepung dan esen vanila. Gaulkan sehingga rata. 3.) Masukkan telur dan adunkan pada kelajuan paling rendah untuk menghancurkan gula. Naikkan kepada kelajuan sederhana dan teruskan mengadun sehingga adunan menjadi ringan dan berkrim. 4.) Ayakkan tepung dan soda bikarbonat dan gaul kering sehingga rata. 5.) Turunkan kelajuan pengadun kembali kepada tahap rendah. Tambahkan campuran tepung

Candyshare.com.my


Apa Lagi Korang Mau? Kingsoft Office?

"Hey! Apa lagi korang mau haaa...??? Apa lagi yang kurang?"



Kalau boleh, itu yang teman nak persoalkan kat sini, kepada sekalian umat pengguna komputer. Hampir setiap hari teman dapat dengor dan boleh baca rungutan-rungutan pasal virus, sistem operasi (OS) rosak, ada spyware, malware, tupperware segala. Siapa yang kita nak persalahkan? Dan sekali lagi, "Apa lagi yang kita mau?"

Teman pernah mencadangkan kepada para sahabat terdekat, apalah salahnya cuba untuk bertukar angin kepada alternatif. Bukan mestinya kalau guna komputer, mesti kena ada sistem operasi cap tingkap tu. Kita memang ada pilihan. Walaupun tak sempurna, percuma dan ada sikit kerumitan di peringkat awal, tapi tak rugi nak mencuba kan?

Itu perasaan yang sama teman dapat rasakan bila teman mencuba Corel Linux lebih sedekad yang lepas. Walaupun nama Corel bukan mudah nak dikaitkan dengan sistem operasi berasaskan Linux untuk pasaran pengguna biasa, tapi itu satu langkah berani nak berenang di lautan bersama-sama RedHat Linux dan Mandrake Linux yang dah cukup matang waktu tu.

Apa senjata yang dibawak dek Corel dalam pakej Linux-nya? Iya... masa tu kali pertama teman merasa gunakan satu suit perisian pejabat (office suite) yang boleh dikatakan hampir lengkap dan sangat 'usable', iaitu Corel Office.

Hasilnya? Hmmm... tak susah nak dijangka. Memang teman dapat guna kelebihan yang ada tu, tapi nak mengajak orang kita berfikir di luar kotak, memang kita rasa macam bercakap dengan katak. Tak berhasil juga! Dan hampir setiap hari, dan sampai la dinihari, skrip yang sama juga la teman dengor sampai naik meluat - virus, spyware, malware dan berapa banyak 'ware-ware-ware' lagi. Korang tak reti jemu ke? Sedangkan filem Titanic tu pun kalau korang tengok hari-hari selama sedekad, teman rasa korang dah buleh jadi kurus kering sebab muntah hijau hari hari.

Baru-baru ni ada lagi satu suit perisian pejabat dilancarkan (diuji sebenornya) untuk Linux - Kingsoft Office. Iya la tu. Memang nama Kingsoft Office tu korang kerap dengor sebab ada software tu dalam henpon Android korang kan? Hehehe. Yang ni lain la sikit sebab ni versi desktop. Lebih la lagi fungsinya.

Kat bawah ni koleksi gambor-gambor skrin yang sempat teman ambik semasa menguji Kingsoft Office 'Alpha' ni. Hmmm... boleh tahan la ideanya sebab skrin diolah hampir sama dengan M$ Office terbaru. Kalau korang nak cuba, boleh ikut arahan untuk pasang, ada teman sediakan kat bawah ni. Arahan-arahannya teman nak kalerkan hijau bagi korang senang cari.







OK kan? Siap boleh eksport ke format PDF lagi tu. Sama macam OpenOffice.Org.

Korang fikir-fikirkan, pertimbangkan... nanti kalo ada yang berminat nak cuba guna Linux sebab dah ada perisian camni, boleh la kot kongsikan pengalaman korang pulak ye.

Sekian. Wassalam...



- - -

Nota : Arahan-arahan installation -

cd && wget -O kingsoft-office-NoobsLab.deb http://goo.gl/HplIfc
sudo dpkg -i kingsoft-office-NoobsLab.deb
rm kingsoft-office-NoobsLab.deb

Comments

Popular Kini

BANJIR : Rekabentuk Rakit Penyelamat Menggunakan Paip PVC

Malaysia dilanda banjir dan situasi getir ini sudah melewati tempoh 24 jam. Ramai mangsa yang perlu dipindahkan dengan segera untuk mengelakkan sebarang kemungkinan berlakunya perkara-perkara tak diingini. Selain dari mengangkut bot-bot dan sampan dari luar kawasan yang agak memakan masa, kita sebenarnya boleh membina rakit-rakit penyelamat menggunakan paip PVC 8" ~ 12" yang diisi dengan polisterin di dalamnya. Untuk lantai rakit boleh gunakan sebarang bahan yang mampu mengapung bebanan, contohnya blok polisterin setebal 6".  Untuk mendapat gambaran yang lebih jelas, boleh juga rujuk video bot DIY ini sebagai design outlines -  https://www.youtube.com/watch?v=IFp1z1yzIo8 Mungkin idea ini boleh membantu mempercepatkan proses mengangkut mangsa-mangsa yang masih terperangkap. Mereka kesejukan, kelaparan dan berisiko mendapat pelbagai penyakit bawaan air. Dalam situasi begini kita sedang berlumba dengan masa. Dapatkan bahan-bahan sedia ada di sekeliling kita dan gunakan ilm

NORMALISASI : Superman Biseksual, Captain America ... ?

Yup! Tak salah baca tu. Memang watak Superman baru, anak kepada Clark Kent dan Lois Lane yang dikenali sebelum ini dengan nama watak Superboy (Jonathan Kent) telah disahkan oleh pihak DC Comics sendiri sebagai seorang biseksual. Sumber : The Washington Post Bukanlah sesuatu yang mengejutkan, pesaing terkuat DC iaitu Marvel Comics juga turut naik kapal yang sama. Marvel telahpun mengesahkan bahawa watak Captain America yang baru merupakan seorang remaja gay , bernama Aaron Fischer.  Sumber : The Guardian Kedua-dua penerbit komik ini memang diketahui dari dahulu lagi sejarahnya memang bersaing sengit seperti dalam perlumbaan Formula 1. Namun begitu persaingan yang agak di luar jangka ini berlaku, dan kita patut sudah mula berhati-hati dengan bahan-bahan yang dipertontonkan kepada anak-anak muda kita.  Kita amat berharap tiada pula mana-mana penerbit komik dari Australia mahu memperkenalkan watak pelarian pondan sebagai hero. Hampir pasti kita boleh agak apakah implikasinya nanti. Saba

PC : It Is Now Safe To Turn Off Your Computer

Haaaa. Siapa rasa familiar dengan ayat tu rasanya orang tu dah cukup tua. Kekeke. Betul la tu. Benda tu memang wujud dan memang ada sebabnya tersendiri. Kalau tak tunggu screen ni keluar, nanti komputer rosak. Aiyok! Untuk golongan anak-anak muda, mungkin ada yang rasa benda ni tak masuk akal sebab komputer kan mati sendiri bila kita keluar dari Windows / Mac OS / Linux / BSD / Unix dan lain-lain Operating System . Treeetttt! Salah lagi menyalahkan. Itu hanya benar pada zaman sekarang. Bukan pada era 386, 486, malahan zaman Pentium yang pertama hampir 3 dekad yang lalu. Memang bunyinya aneh, tetapi kita perlu telitikan apakah perbezaan utama yang menyebabkan ciri-ciri ini wujud. Hard power switch . Paling kanan, bawah emblem 486DX2. Keletak keletuk bunyinya. Dan waktu itu anda perlu labelkan LED display warna hijau itu gunanya untuk display . Mungkin ada yang tak tahu kegunaan display . Zaman dahulu, komputer tak menggunakan soft power button macam yang kita ada hari ni. Suisnya me