Skip to main content

AMOS : Biskut Cip Coklat Tak 'Famous'

Bahan-bahan ( Ingredients ) : 120gm mentega campuran (separuh blok) / buttery mixture (half block) 170gm gula perang lembut / light brown sugar 60gm gula pasir halus / fine grain sugar 15gm susu tepung / powdered milk 1tbs esen vanila / vanilla essence 1 biji telur (saiz besar) / egg (large) 300gm tepung gandum serba guna / all purpose wheat flour 1½tbs soda bikarbonat / baking soda 60gm cip coklat / chocolate chips Langkah-langkah : 1.) Potong-potong mentega kepada bahagian-bahagian kecil. Masukkan ke dalam mangkuk adunan. Biarkan sehingga mencapai suhu bilik. 2.) Tambahkan gula perang, gula pasir, susu tepung dan esen vanila. Gaulkan sehingga rata. 3.) Masukkan telur dan adunkan pada kelajuan paling rendah untuk menghancurkan gula. Naikkan kepada kelajuan sederhana dan teruskan mengadun sehingga adunan menjadi ringan dan berkrim. 4.) Ayakkan tepung dan soda bikarbonat dan gaul kering sehingga rata. 5.) Turunkan kelajuan pengadun kembali kepada tahap rendah. Tambahkan campuran tepung

Candyshare.com.my


Teknik Dapatkan Banyak 'Hits' dan Komen


Haaa... iye la ni. Memang le korang tengah baca blog teman yang tak popular ni, tapi ada hati nak bagi tips plak cemana nak dapatkan banyak pengunjung dan komen kat blog. Muahahahaha. Orang muda-mudi kata, poyo lebih je mamat ni kan?

OK, itu terpulang kepada cara penerimaan masing-masing. Siapa nak teruskan membaca entri ni, buleh la teruskan. Dan kepada yang tak minat boleh tekan butang 'X' untuk tutup. Takde apa yang susah sangat pun kan?

Hmmm. Kita kaji balik apa objektif nak dapatkan banyak pengunjung, ramai pengikut dan banyak komen di entri-entri blog kita (selain dari niat menulis kerana minat dan kesungguhan menyampaikan maklumat). Ramai yang ber-blog untuk dapatkan populariti, mudah menjual atau mempromosi barang dan ada juga yang mengharap pendapatan dari iklan-iklan di blog. Jadi, korang dalam kategori yang mana satu, itu korang letak la sendiri ye.

Ikut pemerhatian teman, ada banyak opsyen untuk dipilih dalam mempopularkan sesuatu blog, tambah-tambah lagi dengan wujudnya medium rangkaian sosial macam Facebook, Twitter, Instagram, Google+ dan banyak lagi. Tak dapat teman nak senaraikan semua, tapi boleh la kita cedok sikit-sikit idea dari memana blog yang dah berjaya ye tak?

Contoh-contohnya -

a.) Sediakan ruangan khas di FB, Twitter, IG, G+ untuk letakkan link ke entri-entri blog kita. Rangkaian sosial sekarang ni lebih popular dari memana fungsi 'search' yang sekian lama dah wujud di Internet. Bila kita kata rangkaian sosial, maksudnya benda tu berangkai. Agak mudah juga la nak jadikan sesuatu topik tu viral kalau orang suka kongsi-kongsikan dengan kawan-kawan kan? Rajin menyampai (ehem, dan juga mengumpat) adalah salah satu mekanisma pemasaran terkuat orang kita.

b.) Lebih-kurang macam yang kat bahagian (a.) tu juga, tapi kali ni terbalik pulak. Kita sediakan satu skrin pop-up tiap kali orang buka blog kita. Kita bagi dua pilihan je, sama ada nak klik 'Like' dan terus boleh baca artikel, ataupun pengunjung kena tunggu 31,536,000 saat baru boleh baca kalau tak nak klik. Aaa... bila orang dah 'Like' tu, nanti senang la kita nak bagi bahan-bahan baru pulak kan? Kengkawan orang tu pun akan sentiasa nampak je apa yang kita kongsikan. Automatis gitu kan?

c.) Nak blog popular ni kena la rajin-rajin buat artikel baru. Eh, tak la susah mana pun. Bukan nak kena taip panjang-panjang. Antara kombinasi kekunci  yang terpenting ialah Ctrl+A, Ctrl+C dan Ctrl+V. Itu je. DONE! Korang dah ada kandungan yang cukup untuk entri terbaru.

d.) Jangan malu-malu untuk kongsikan bahan-bahan lucah. Tak ada apa salah pun. Itu bergantung kepada kreativiti masing-masing la. Kalau tau apa jenis umpan nak dipakai, kita pun boleh agak la lebih-kurang, apa ikan yang bakal naik nanti kan? Antara cara-cara untuk memuatkan artikel dan gambar-gambar lucah tetapi dengan perasaan 'with dignity', biasanya kita mudah jumpa entri-entri bertajuk macam ni -


1.) AWAS! Jantan sial ni ramas buah dada wanita di dalam LRT. [6 gambar]
2.) 18SX Betapa hinanya mereka. Dalam tandas awam pun boleh berjimak. [20 gambar]
3.) Astaghfirullah. Atas motor pun boleh beromen? [2 video]
4.) Pihak berkuasa tahan 60 orang penunjuk perasaan berbogel di depan kedutaan. [169 gambar]

Lebih kurang macam tu la caranya nak olah artikel lucah kepada yang ada rasa terhormat juga la. Sesiapa rasa nak cuba tu boleh la kot. Teman tak berapa tau juga cemana caranya sebab teman tak pernah buat pun. Lagi baik kalo tanya kat pihak-pihak yang berpengalaman kan?

Hmmm. Cukup la kot tip-tip berkaitan cara nak mempopularkan blog memasing. Teman belum lagi bersedia untuk jadi gelamer sebab buat masa ni cukup la sekadar menulis untuk mengisi masa.

Sekian aje la ye. Wassalam...

Comments

  1. Tips yang power.. hahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kih kih kih. Itu aje le yang kita mampu... setakat kongsi 'ilmu'.

      Delete
  2. haha.. betul jugak apa yg diperkatakan tu. cuma kalau boleh tulis la yg bermanfaat. mcm entry ni? hihi..

    licha singgah follow ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe. Terima kasih. Err... saya blom follow lagi ek? Kejap ye, nak check dulu.

      Delete

Post a Comment

Popular Kini

BANJIR : Rekabentuk Rakit Penyelamat Menggunakan Paip PVC

Malaysia dilanda banjir dan situasi getir ini sudah melewati tempoh 24 jam. Ramai mangsa yang perlu dipindahkan dengan segera untuk mengelakkan sebarang kemungkinan berlakunya perkara-perkara tak diingini. Selain dari mengangkut bot-bot dan sampan dari luar kawasan yang agak memakan masa, kita sebenarnya boleh membina rakit-rakit penyelamat menggunakan paip PVC 8" ~ 12" yang diisi dengan polisterin di dalamnya. Untuk lantai rakit boleh gunakan sebarang bahan yang mampu mengapung bebanan, contohnya blok polisterin setebal 6".  Untuk mendapat gambaran yang lebih jelas, boleh juga rujuk video bot DIY ini sebagai design outlines -  https://www.youtube.com/watch?v=IFp1z1yzIo8 Mungkin idea ini boleh membantu mempercepatkan proses mengangkut mangsa-mangsa yang masih terperangkap. Mereka kesejukan, kelaparan dan berisiko mendapat pelbagai penyakit bawaan air. Dalam situasi begini kita sedang berlumba dengan masa. Dapatkan bahan-bahan sedia ada di sekeliling kita dan gunakan ilm

PC : It Is Now Safe To Turn Off Your Computer

Haaaa. Siapa rasa familiar dengan ayat tu rasanya orang tu dah cukup tua. Kekeke. Betul la tu. Benda tu memang wujud dan memang ada sebabnya tersendiri. Kalau tak tunggu screen ni keluar, nanti komputer rosak. Aiyok! Untuk golongan anak-anak muda, mungkin ada yang rasa benda ni tak masuk akal sebab komputer kan mati sendiri bila kita keluar dari Windows / Mac OS / Linux / BSD / Unix dan lain-lain Operating System . Treeetttt! Salah lagi menyalahkan. Itu hanya benar pada zaman sekarang. Bukan pada era 386, 486, malahan zaman Pentium yang pertama hampir 3 dekad yang lalu. Memang bunyinya aneh, tetapi kita perlu telitikan apakah perbezaan utama yang menyebabkan ciri-ciri ini wujud. Hard power switch . Paling kanan, bawah emblem 486DX2. Keletak keletuk bunyinya. Dan waktu itu anda perlu labelkan LED display warna hijau itu gunanya untuk display . Mungkin ada yang tak tahu kegunaan display . Zaman dahulu, komputer tak menggunakan soft power button macam yang kita ada hari ni. Suisnya me

NORMALISASI : Superman Biseksual, Captain America ... ?

Yup! Tak salah baca tu. Memang watak Superman baru, anak kepada Clark Kent dan Lois Lane yang dikenali sebelum ini dengan nama watak Superboy (Jonathan Kent) telah disahkan oleh pihak DC Comics sendiri sebagai seorang biseksual. Sumber : The Washington Post Bukanlah sesuatu yang mengejutkan, pesaing terkuat DC iaitu Marvel Comics juga turut naik kapal yang sama. Marvel telahpun mengesahkan bahawa watak Captain America yang baru merupakan seorang remaja gay , bernama Aaron Fischer.  Sumber : The Guardian Kedua-dua penerbit komik ini memang diketahui dari dahulu lagi sejarahnya memang bersaing sengit seperti dalam perlumbaan Formula 1. Namun begitu persaingan yang agak di luar jangka ini berlaku, dan kita patut sudah mula berhati-hati dengan bahan-bahan yang dipertontonkan kepada anak-anak muda kita.  Kita amat berharap tiada pula mana-mana penerbit komik dari Australia mahu memperkenalkan watak pelarian pondan sebagai hero. Hampir pasti kita boleh agak apakah implikasinya nanti. Saba