Skip to main content

COVID-19 : Sudah Dijangkiti, Apa Patut Aku Buat? [ Bahagian 1 ]

Dijangkiti penyakit yang merbahaya dan sudah menjadi wabak seluruh dunia, pasti menjadi satu pengalaman baru untuk setiap manusia di muka bumi ni. Tak kisahlah apa implikasi dari pengalaman ni, sama ada yang positif atau negatif dalam kehidupan kita. Ia mencatat satu sejarah kehidupan sesiapa sahaja yang menempuhnya. Salah seorangnya ialah, AKU. Iya, aku telah dijangkiti Covid-19. Sejak Disember 2019, aku hanya mendengar, membaca dan menonton perkembangan wabak yang ganas ni. Tetapi kira-kira dua minggu lepas aku terpaksa meredahnya dengan segala bentuk ikhtiar, ilmu, kemahiran dan pengalaman setakat mana yang aku ada selama ini. Ingin aku tekankan di sini, tujuan entri ini aku tulis bukan untuk berbangga, sombong, bongkak, jauh sekali memberi nasihat kepada orang lain. Ia sekadar perkongsian tentang apa yang aku tempuh. Tidak kurang dan tidak lebih daripada itu. Para pembaca perlu mengambil ini sebagai disclaimer . Aku bukan doktor, bukan perawat Islam, bukan pengamal perubatan herba

Teknik Dapatkan Banyak 'Hits' dan Komen


Haaa... iye la ni. Memang le korang tengah baca blog teman yang tak popular ni, tapi ada hati nak bagi tips plak cemana nak dapatkan banyak pengunjung dan komen kat blog. Muahahahaha. Orang muda-mudi kata, poyo lebih je mamat ni kan?

OK, itu terpulang kepada cara penerimaan masing-masing. Siapa nak teruskan membaca entri ni, buleh la teruskan. Dan kepada yang tak minat boleh tekan butang 'X' untuk tutup. Takde apa yang susah sangat pun kan?

Hmmm. Kita kaji balik apa objektif nak dapatkan banyak pengunjung, ramai pengikut dan banyak komen di entri-entri blog kita (selain dari niat menulis kerana minat dan kesungguhan menyampaikan maklumat). Ramai yang ber-blog untuk dapatkan populariti, mudah menjual atau mempromosi barang dan ada juga yang mengharap pendapatan dari iklan-iklan di blog. Jadi, korang dalam kategori yang mana satu, itu korang letak la sendiri ye.

Ikut pemerhatian teman, ada banyak opsyen untuk dipilih dalam mempopularkan sesuatu blog, tambah-tambah lagi dengan wujudnya medium rangkaian sosial macam Facebook, Twitter, Instagram, Google+ dan banyak lagi. Tak dapat teman nak senaraikan semua, tapi boleh la kita cedok sikit-sikit idea dari memana blog yang dah berjaya ye tak?

Contoh-contohnya -

a.) Sediakan ruangan khas di FB, Twitter, IG, G+ untuk letakkan link ke entri-entri blog kita. Rangkaian sosial sekarang ni lebih popular dari memana fungsi 'search' yang sekian lama dah wujud di Internet. Bila kita kata rangkaian sosial, maksudnya benda tu berangkai. Agak mudah juga la nak jadikan sesuatu topik tu viral kalau orang suka kongsi-kongsikan dengan kawan-kawan kan? Rajin menyampai (ehem, dan juga mengumpat) adalah salah satu mekanisma pemasaran terkuat orang kita.

b.) Lebih-kurang macam yang kat bahagian (a.) tu juga, tapi kali ni terbalik pulak. Kita sediakan satu skrin pop-up tiap kali orang buka blog kita. Kita bagi dua pilihan je, sama ada nak klik 'Like' dan terus boleh baca artikel, ataupun pengunjung kena tunggu 31,536,000 saat baru boleh baca kalau tak nak klik. Aaa... bila orang dah 'Like' tu, nanti senang la kita nak bagi bahan-bahan baru pulak kan? Kengkawan orang tu pun akan sentiasa nampak je apa yang kita kongsikan. Automatis gitu kan?

c.) Nak blog popular ni kena la rajin-rajin buat artikel baru. Eh, tak la susah mana pun. Bukan nak kena taip panjang-panjang. Antara kombinasi kekunci  yang terpenting ialah Ctrl+A, Ctrl+C dan Ctrl+V. Itu je. DONE! Korang dah ada kandungan yang cukup untuk entri terbaru.

d.) Jangan malu-malu untuk kongsikan bahan-bahan lucah. Tak ada apa salah pun. Itu bergantung kepada kreativiti masing-masing la. Kalau tau apa jenis umpan nak dipakai, kita pun boleh agak la lebih-kurang, apa ikan yang bakal naik nanti kan? Antara cara-cara untuk memuatkan artikel dan gambar-gambar lucah tetapi dengan perasaan 'with dignity', biasanya kita mudah jumpa entri-entri bertajuk macam ni -


1.) AWAS! Jantan sial ni ramas buah dada wanita di dalam LRT. [6 gambar]
2.) 18SX Betapa hinanya mereka. Dalam tandas awam pun boleh berjimak. [20 gambar]
3.) Astaghfirullah. Atas motor pun boleh beromen? [2 video]
4.) Pihak berkuasa tahan 60 orang penunjuk perasaan berbogel di depan kedutaan. [169 gambar]

Lebih kurang macam tu la caranya nak olah artikel lucah kepada yang ada rasa terhormat juga la. Sesiapa rasa nak cuba tu boleh la kot. Teman tak berapa tau juga cemana caranya sebab teman tak pernah buat pun. Lagi baik kalo tanya kat pihak-pihak yang berpengalaman kan?

Hmmm. Cukup la kot tip-tip berkaitan cara nak mempopularkan blog memasing. Teman belum lagi bersedia untuk jadi gelamer sebab buat masa ni cukup la sekadar menulis untuk mengisi masa.

Sekian aje la ye. Wassalam...

Comments

  1. Tips yang power.. hahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kih kih kih. Itu aje le yang kita mampu... setakat kongsi 'ilmu'.

      Delete
  2. haha.. betul jugak apa yg diperkatakan tu. cuma kalau boleh tulis la yg bermanfaat. mcm entry ni? hihi..

    licha singgah follow ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe. Terima kasih. Err... saya blom follow lagi ek? Kejap ye, nak check dulu.

      Delete

Post a Comment

Popular Kini

COVID-19 : Sudah Dijangkiti, Apa Patut Aku Buat? [ Bahagian 1 ]

Dijangkiti penyakit yang merbahaya dan sudah menjadi wabak seluruh dunia, pasti menjadi satu pengalaman baru untuk setiap manusia di muka bumi ni. Tak kisahlah apa implikasi dari pengalaman ni, sama ada yang positif atau negatif dalam kehidupan kita. Ia mencatat satu sejarah kehidupan sesiapa sahaja yang menempuhnya. Salah seorangnya ialah, AKU. Iya, aku telah dijangkiti Covid-19. Sejak Disember 2019, aku hanya mendengar, membaca dan menonton perkembangan wabak yang ganas ni. Tetapi kira-kira dua minggu lepas aku terpaksa meredahnya dengan segala bentuk ikhtiar, ilmu, kemahiran dan pengalaman setakat mana yang aku ada selama ini. Ingin aku tekankan di sini, tujuan entri ini aku tulis bukan untuk berbangga, sombong, bongkak, jauh sekali memberi nasihat kepada orang lain. Ia sekadar perkongsian tentang apa yang aku tempuh. Tidak kurang dan tidak lebih daripada itu. Para pembaca perlu mengambil ini sebagai disclaimer . Aku bukan doktor, bukan perawat Islam, bukan pengamal perubatan herba

RESIPI : Cempedak Goreng Stail Macam Gerai

Haaa... musim buah dah sampai hujung-hujung. Maksudnya, sekarang ada banyak cempedak kan? Buah ni orang panggil buah penutup musim, selain manggis dengan langsat. Isk! Apa le teman merepek ni ye? Kalo korang budak bandar, mana la korang tau pasal musim buah-buahan ni kan? Hehehe. Kalau korang suka cempedak goreng yang tak berapa rangup, tapi rasa nice satu macam je bila gigit masa suam-suam, mungkin korang buleh cuba resipi ni. Tak sama macam guna tepung goreng segera tu tau. Yang tu ada rasa ngan bau macam vanila. Yang ni, memang rasa macam yang jual kat gerai tepi jalan tu. Ce try , ce try . Hehehe. BAHAN-BAHAN - 1/2 biji buah cempedak (kalau korang tukor ngan buah lain pun buleh) 1 cawan tepung gandum 3 sudu besar serbuk roti (kalau takde, bantai je hancurkan biskut lutut) 1 sudu makan minyak masak yang dipanaskan 2 sudu teh garam halus 1 sudu teh gula 1 sudu teh serbuk kunyit Air secukupnya (dalam secawan dua, ikut kualiti tepung korang) Minyak masak secukupnya untuk menggoreng *

RESIPI : Waffle Lembut

Kita dalam PKPD lagi, selepas ' TOTAL LOCKDOWN ' edisi Jun 2021. Berkurung lagi nampaknya. Bosan? Boleh la main masak-masak lagi macam PKP 1.0 tahun lepas. Nak try buat waffle? Ada resipi yang dikongsikan dalam FB page Daily Masak . Tak dapat dipastikan siapakah individu asal yang berkongsi resipi ni. Kalau ada sesiapa tahu, tolong tinggalkan maklumat di komen ye. Selamat mencuba! - - - Resepi Waffle Lembut Bahan Resepi Waffle Sedap : 3 cawan tepung gandum 2 1/2 cawan air 3/4 cawan minyak masak/butter cair 2 biji telur & esen vanilla 2 sudu makan susu tepung 3 sudu makan gula castor 1/2 sudu teh garam 1 sudu makan baking powder 1/4 sudu teh baking soda Gunakan cawan penyukat seperti dalam gambar.Anda boleh dapatkan di kedai bakeri berhampiran. Resepi waffle sukatan cawan ini sangat mudah dan lembut untuk anda buat makan sarapan pagi. Waflle yang disapu dengan nutella, strawberi, coklat memang sedap Untuk susu tepung, anda bleh guna susu tepung Nespray atau apa-apa susu tepu