Skip to main content

AMOS : Biskut Cip Coklat Tak 'Famous'

Bahan-bahan ( Ingredients ) : 120gm mentega campuran (separuh blok) / buttery mixture (half block) 170gm gula perang lembut / light brown sugar 60gm gula pasir halus / fine grain sugar 15gm susu tepung / powdered milk 1tbs esen vanila / vanilla essence 1 biji telur (saiz besar) / egg (large) 300gm tepung gandum serba guna / all purpose wheat flour 1½tbs soda bikarbonat / baking soda 60gm cip coklat / chocolate chips Langkah-langkah : 1.) Potong-potong mentega kepada bahagian-bahagian kecil. Masukkan ke dalam mangkuk adunan. Biarkan sehingga mencapai suhu bilik. 2.) Tambahkan gula perang, gula pasir, susu tepung dan esen vanila. Gaulkan sehingga rata. 3.) Masukkan telur dan adunkan pada kelajuan paling rendah untuk menghancurkan gula. Naikkan kepada kelajuan sederhana dan teruskan mengadun sehingga adunan menjadi ringan dan berkrim. 4.) Ayakkan tepung dan soda bikarbonat dan gaul kering sehingga rata. 5.) Turunkan kelajuan pengadun kembali kepada tahap rendah. Tambahkan campuran tepung

Candyshare.com.my


Projek BRPiEC

Agak terlalu awal untuk meneka ke mana arah tuju projek peribadi teman ni. Tapi, tak keterlaluan juga kalau setiap perkembangan projek ni dikongsikan bersama betui tak? Untuk permulaan, teman hanya dapat sediakan satu gambor untuk korang tengok apa ke benda projek yang teman dah rangkakan ni.



Memang betui la ni projek elektronik dan kita sedia maklum, projek elektronik macam ni ramai yang tak berapa suka (pening kepala katanya). Maka teman akan cuba ubah perlahan-lahan cara penerimaan 'orang kita' kepada benda-benda teknikal dan teknologi. Laporan-laporan semasa akan diposkan dengan bahasa santai yang korang tak rasa macam sama dengan baca kandungan Wikipedia. Hehehe.

Di bawah ni teman senaraikan maklumat-maklumat asas projek bagi mereka yang berminat dan dari jenis yang tak termuntah hijau dalam kelas Fizik, Kemahiran Hidup dan Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik -

Nama dan Maksudnya

BRPiEC disebut Brilliant Piece

BraderPET - Raspberry Pi - Infotainment (Information + Entertainment) Computing

Tediaaaa. Cakap mat saleh gitu kau! Cemana nak sambung perkataan-perkataan tu? Pandai-pandai korang la ye. Hahaha. Projek ni berasaskan sebuah komputer sebesor kad kredit yang sama pulak namanya dengan sejenis makanan iaitu pai raspberi. Sabor je la ye.

Untuk Apa : Buat satu alat yang boleh main video macam-macam format dari USB thumbdrive atau hard disk, dan kalau bosan boleh tukar jadi komputer biasa untuk main video game, layan Internet, tengok tv dari siaran luor negara dan apa saja yang korang boleh terfikir sebuah komputer biasa boleh buat. Haaa... faham? Hehehe.

Apa Benda Ni : Komputer. Memang sebuah komputer tapi tak sama macam komputer yang korang guna kat opis buat layan Youtube, FB, Twitter, Google+, Yahoo Messenger tu. Aaaa. Lain la sikit kan. Komputer ni korang cucuk kat tv ke, monitor kereta ke, atau lagi pelik lagi selera, korang boleh pasang ke projektor. Kalau ada masa dan idea lagi, projek ni boleh ditambah lagi dengan fungsi GPS ke, atau tv satelit ke. Hmmm. Lain macam je bunyinya.

OK, cukup buat masa ni. InsyaAllah, kalau ada kelapangan masa, teman akan wujudkan satu lagi blog khas untuk projek ni. Takde la bercampur-aduk kan? Bagi mudah sikit orang nak rujuk (itu kalau ada yang minat nak baca le pun).

Sekian untuk kali ni ye. Wassalam...

Comments

  1. aku lemah skit bab2 elektronik nie tapi excited gak nak tau apa hasilnya nanti...hehehe

    Regards,
    Follower #70

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe. Projek memain, sesuka-suki namanya ni. Mana la tau, kot nanti rasa ketagih nak main game lama macam Super Kontra ke, Mario Bros ke kan? Kita tunggu dah lihat ye hasilnya nanti, insyaAllah.

      Delete
  2. Bahagian 2 di sini -

    http://m.braderpet.com/2013/12/projek-brpiec-mengenali-raspberry-pi.html

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Kini

BANJIR : Rekabentuk Rakit Penyelamat Menggunakan Paip PVC

Malaysia dilanda banjir dan situasi getir ini sudah melewati tempoh 24 jam. Ramai mangsa yang perlu dipindahkan dengan segera untuk mengelakkan sebarang kemungkinan berlakunya perkara-perkara tak diingini. Selain dari mengangkut bot-bot dan sampan dari luar kawasan yang agak memakan masa, kita sebenarnya boleh membina rakit-rakit penyelamat menggunakan paip PVC 8" ~ 12" yang diisi dengan polisterin di dalamnya. Untuk lantai rakit boleh gunakan sebarang bahan yang mampu mengapung bebanan, contohnya blok polisterin setebal 6".  Untuk mendapat gambaran yang lebih jelas, boleh juga rujuk video bot DIY ini sebagai design outlines -  https://www.youtube.com/watch?v=IFp1z1yzIo8 Mungkin idea ini boleh membantu mempercepatkan proses mengangkut mangsa-mangsa yang masih terperangkap. Mereka kesejukan, kelaparan dan berisiko mendapat pelbagai penyakit bawaan air. Dalam situasi begini kita sedang berlumba dengan masa. Dapatkan bahan-bahan sedia ada di sekeliling kita dan gunakan ilm

NORMALISASI : Superman Biseksual, Captain America ... ?

Yup! Tak salah baca tu. Memang watak Superman baru, anak kepada Clark Kent dan Lois Lane yang dikenali sebelum ini dengan nama watak Superboy (Jonathan Kent) telah disahkan oleh pihak DC Comics sendiri sebagai seorang biseksual. Sumber : The Washington Post Bukanlah sesuatu yang mengejutkan, pesaing terkuat DC iaitu Marvel Comics juga turut naik kapal yang sama. Marvel telahpun mengesahkan bahawa watak Captain America yang baru merupakan seorang remaja gay , bernama Aaron Fischer.  Sumber : The Guardian Kedua-dua penerbit komik ini memang diketahui dari dahulu lagi sejarahnya memang bersaing sengit seperti dalam perlumbaan Formula 1. Namun begitu persaingan yang agak di luar jangka ini berlaku, dan kita patut sudah mula berhati-hati dengan bahan-bahan yang dipertontonkan kepada anak-anak muda kita.  Kita amat berharap tiada pula mana-mana penerbit komik dari Australia mahu memperkenalkan watak pelarian pondan sebagai hero. Hampir pasti kita boleh agak apakah implikasinya nanti. Saba

PC : It Is Now Safe To Turn Off Your Computer

Haaaa. Siapa rasa familiar dengan ayat tu rasanya orang tu dah cukup tua. Kekeke. Betul la tu. Benda tu memang wujud dan memang ada sebabnya tersendiri. Kalau tak tunggu screen ni keluar, nanti komputer rosak. Aiyok! Untuk golongan anak-anak muda, mungkin ada yang rasa benda ni tak masuk akal sebab komputer kan mati sendiri bila kita keluar dari Windows / Mac OS / Linux / BSD / Unix dan lain-lain Operating System . Treeetttt! Salah lagi menyalahkan. Itu hanya benar pada zaman sekarang. Bukan pada era 386, 486, malahan zaman Pentium yang pertama hampir 3 dekad yang lalu. Memang bunyinya aneh, tetapi kita perlu telitikan apakah perbezaan utama yang menyebabkan ciri-ciri ini wujud. Hard power switch . Paling kanan, bawah emblem 486DX2. Keletak keletuk bunyinya. Dan waktu itu anda perlu labelkan LED display warna hijau itu gunanya untuk display . Mungkin ada yang tak tahu kegunaan display . Zaman dahulu, komputer tak menggunakan soft power button macam yang kita ada hari ni. Suisnya me