Skip to main content

COVID-19 : Sudah Dijangkiti, Apa Patut Aku Buat? [ Bahagian 1 ]

Dijangkiti penyakit yang merbahaya dan sudah menjadi wabak seluruh dunia, pasti menjadi satu pengalaman baru untuk setiap manusia di muka bumi ni. Tak kisahlah apa implikasi dari pengalaman ni, sama ada yang positif atau negatif dalam kehidupan kita. Ia mencatat satu sejarah kehidupan sesiapa sahaja yang menempuhnya. Salah seorangnya ialah, AKU. Iya, aku telah dijangkiti Covid-19. Sejak Disember 2019, aku hanya mendengar, membaca dan menonton perkembangan wabak yang ganas ni. Tetapi kira-kira dua minggu lepas aku terpaksa meredahnya dengan segala bentuk ikhtiar, ilmu, kemahiran dan pengalaman setakat mana yang aku ada selama ini. Ingin aku tekankan di sini, tujuan entri ini aku tulis bukan untuk berbangga, sombong, bongkak, jauh sekali memberi nasihat kepada orang lain. Ia sekadar perkongsian tentang apa yang aku tempuh. Tidak kurang dan tidak lebih daripada itu. Para pembaca perlu mengambil ini sebagai disclaimer . Aku bukan doktor, bukan perawat Islam, bukan pengamal perubatan herba

Projek BRPiEC

Agak terlalu awal untuk meneka ke mana arah tuju projek peribadi teman ni. Tapi, tak keterlaluan juga kalau setiap perkembangan projek ni dikongsikan bersama betui tak? Untuk permulaan, teman hanya dapat sediakan satu gambor untuk korang tengok apa ke benda projek yang teman dah rangkakan ni.



Memang betui la ni projek elektronik dan kita sedia maklum, projek elektronik macam ni ramai yang tak berapa suka (pening kepala katanya). Maka teman akan cuba ubah perlahan-lahan cara penerimaan 'orang kita' kepada benda-benda teknikal dan teknologi. Laporan-laporan semasa akan diposkan dengan bahasa santai yang korang tak rasa macam sama dengan baca kandungan Wikipedia. Hehehe.

Di bawah ni teman senaraikan maklumat-maklumat asas projek bagi mereka yang berminat dan dari jenis yang tak termuntah hijau dalam kelas Fizik, Kemahiran Hidup dan Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik -

Nama dan Maksudnya

BRPiEC disebut Brilliant Piece

BraderPET - Raspberry Pi - Infotainment (Information + Entertainment) Computing

Tediaaaa. Cakap mat saleh gitu kau! Cemana nak sambung perkataan-perkataan tu? Pandai-pandai korang la ye. Hahaha. Projek ni berasaskan sebuah komputer sebesor kad kredit yang sama pulak namanya dengan sejenis makanan iaitu pai raspberi. Sabor je la ye.

Untuk Apa : Buat satu alat yang boleh main video macam-macam format dari USB thumbdrive atau hard disk, dan kalau bosan boleh tukar jadi komputer biasa untuk main video game, layan Internet, tengok tv dari siaran luor negara dan apa saja yang korang boleh terfikir sebuah komputer biasa boleh buat. Haaa... faham? Hehehe.

Apa Benda Ni : Komputer. Memang sebuah komputer tapi tak sama macam komputer yang korang guna kat opis buat layan Youtube, FB, Twitter, Google+, Yahoo Messenger tu. Aaaa. Lain la sikit kan. Komputer ni korang cucuk kat tv ke, monitor kereta ke, atau lagi pelik lagi selera, korang boleh pasang ke projektor. Kalau ada masa dan idea lagi, projek ni boleh ditambah lagi dengan fungsi GPS ke, atau tv satelit ke. Hmmm. Lain macam je bunyinya.

OK, cukup buat masa ni. InsyaAllah, kalau ada kelapangan masa, teman akan wujudkan satu lagi blog khas untuk projek ni. Takde la bercampur-aduk kan? Bagi mudah sikit orang nak rujuk (itu kalau ada yang minat nak baca le pun).

Sekian untuk kali ni ye. Wassalam...

Comments

  1. aku lemah skit bab2 elektronik nie tapi excited gak nak tau apa hasilnya nanti...hehehe

    Regards,
    Follower #70

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe. Projek memain, sesuka-suki namanya ni. Mana la tau, kot nanti rasa ketagih nak main game lama macam Super Kontra ke, Mario Bros ke kan? Kita tunggu dah lihat ye hasilnya nanti, insyaAllah.

      Delete
  2. Bahagian 2 di sini -

    http://m.braderpet.com/2013/12/projek-brpiec-mengenali-raspberry-pi.html

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Kini

COVID-19 : Sudah Dijangkiti, Apa Patut Aku Buat? [ Bahagian 1 ]

Dijangkiti penyakit yang merbahaya dan sudah menjadi wabak seluruh dunia, pasti menjadi satu pengalaman baru untuk setiap manusia di muka bumi ni. Tak kisahlah apa implikasi dari pengalaman ni, sama ada yang positif atau negatif dalam kehidupan kita. Ia mencatat satu sejarah kehidupan sesiapa sahaja yang menempuhnya. Salah seorangnya ialah, AKU. Iya, aku telah dijangkiti Covid-19. Sejak Disember 2019, aku hanya mendengar, membaca dan menonton perkembangan wabak yang ganas ni. Tetapi kira-kira dua minggu lepas aku terpaksa meredahnya dengan segala bentuk ikhtiar, ilmu, kemahiran dan pengalaman setakat mana yang aku ada selama ini. Ingin aku tekankan di sini, tujuan entri ini aku tulis bukan untuk berbangga, sombong, bongkak, jauh sekali memberi nasihat kepada orang lain. Ia sekadar perkongsian tentang apa yang aku tempuh. Tidak kurang dan tidak lebih daripada itu. Para pembaca perlu mengambil ini sebagai disclaimer . Aku bukan doktor, bukan perawat Islam, bukan pengamal perubatan herba

RESIPI : Cempedak Goreng Stail Macam Gerai

Haaa... musim buah dah sampai hujung-hujung. Maksudnya, sekarang ada banyak cempedak kan? Buah ni orang panggil buah penutup musim, selain manggis dengan langsat. Isk! Apa le teman merepek ni ye? Kalo korang budak bandar, mana la korang tau pasal musim buah-buahan ni kan? Hehehe. Kalau korang suka cempedak goreng yang tak berapa rangup, tapi rasa nice satu macam je bila gigit masa suam-suam, mungkin korang buleh cuba resipi ni. Tak sama macam guna tepung goreng segera tu tau. Yang tu ada rasa ngan bau macam vanila. Yang ni, memang rasa macam yang jual kat gerai tepi jalan tu. Ce try , ce try . Hehehe. BAHAN-BAHAN - 1/2 biji buah cempedak (kalau korang tukor ngan buah lain pun buleh) 1 cawan tepung gandum 3 sudu besar serbuk roti (kalau takde, bantai je hancurkan biskut lutut) 1 sudu makan minyak masak yang dipanaskan 2 sudu teh garam halus 1 sudu teh gula 1 sudu teh serbuk kunyit Air secukupnya (dalam secawan dua, ikut kualiti tepung korang) Minyak masak secukupnya untuk menggoreng *

RESIPI : Waffle Lembut

Kita dalam PKPD lagi, selepas ' TOTAL LOCKDOWN ' edisi Jun 2021. Berkurung lagi nampaknya. Bosan? Boleh la main masak-masak lagi macam PKP 1.0 tahun lepas. Nak try buat waffle? Ada resipi yang dikongsikan dalam FB page Daily Masak . Tak dapat dipastikan siapakah individu asal yang berkongsi resipi ni. Kalau ada sesiapa tahu, tolong tinggalkan maklumat di komen ye. Selamat mencuba! - - - Resepi Waffle Lembut Bahan Resepi Waffle Sedap : 3 cawan tepung gandum 2 1/2 cawan air 3/4 cawan minyak masak/butter cair 2 biji telur & esen vanilla 2 sudu makan susu tepung 3 sudu makan gula castor 1/2 sudu teh garam 1 sudu makan baking powder 1/4 sudu teh baking soda Gunakan cawan penyukat seperti dalam gambar.Anda boleh dapatkan di kedai bakeri berhampiran. Resepi waffle sukatan cawan ini sangat mudah dan lembut untuk anda buat makan sarapan pagi. Waflle yang disapu dengan nutella, strawberi, coklat memang sedap Untuk susu tepung, anda bleh guna susu tepung Nespray atau apa-apa susu tepu