Skip to main content

COVID-19 : Sudah Dijangkiti, Apa Patut Aku Buat? [ Bahagian 1 ]

Dijangkiti penyakit yang merbahaya dan sudah menjadi wabak seluruh dunia, pasti menjadi satu pengalaman baru untuk setiap manusia di muka bumi ni. Tak kisahlah apa implikasi dari pengalaman ni, sama ada yang positif atau negatif dalam kehidupan kita. Ia mencatat satu sejarah kehidupan sesiapa sahaja yang menempuhnya. Salah seorangnya ialah, AKU. Iya, aku telah dijangkiti Covid-19. Sejak Disember 2019, aku hanya mendengar, membaca dan menonton perkembangan wabak yang ganas ni. Tetapi kira-kira dua minggu lepas aku terpaksa meredahnya dengan segala bentuk ikhtiar, ilmu, kemahiran dan pengalaman setakat mana yang aku ada selama ini. Ingin aku tekankan di sini, tujuan entri ini aku tulis bukan untuk berbangga, sombong, bongkak, jauh sekali memberi nasihat kepada orang lain. Ia sekadar perkongsian tentang apa yang aku tempuh. Tidak kurang dan tidak lebih daripada itu. Para pembaca perlu mengambil ini sebagai disclaimer . Aku bukan doktor, bukan perawat Islam, bukan pengamal perubatan herba

Projek BRPiEC - Menyediakan Video Untuk Raspberry Pi

Kita sambung lagi cerita pasal projek BRPiEC teman yang menggunakan Raspberry Pi sebagai komponen utamanya.

Raspberry Pi ni sebuah komputer yang berasaskan prosesor ARM6, sama dengan yang digunakan dalam henpon kita tu. Jadi, tak la lengkap macam komputer yang kita guna harian. Antara fungsi yang dikeluarkan, tak ada hardware decoding untuk format video MPEG-2. Kalau nak juga, kena la beli lesen yang harganya RM10.00 untuk setiap unit Raspberry Pi.

Apa pentingnya fungsi tu? Format DVD dan kebanyakan stesen tv kabel menggunakan format MPEG-2. Kalau kita nak decode video tu dengan perisian memang boleh, tapi akan jadi terlalu perlahan dan mungkin tersekat-sekat.

Antara kaedah termudah untuk selesaikan masalah ni, teman dah salinkan fail DVD asal dari .VOB yang gunakan format video MPEG-2 kepada .AVI yang gunakan MPEG-4. Ada juga yang lebih suka codec yang lebih moden macam H.264, tapi dalam tutorial ni teman tunjukkan yang MPEG-4 aje la. Tak payah nak campur-aduk, takut pening kepala nak faham nanti.

LANGKAH-LANGKAHNYA -

a.) Salin fail video .VOB di bawah direktori /VIDEO_TS dari DVD ke dalam hard disk. Ini untuk cepatkan proses conversion berbanding terus buat dari DVD.




b.) Gunakan mana-mana video converter, contohnya WinFF untuk tukar format fail .VOB yang kita dah salin ke hard disk tadi kepada .AVI . Dalam preset, teman pilih XviD Widescreen sebab tv teman tu memang format saiznya skrin lebar 16:9 .


c.) Klik Convert, rendam mi segera, bancuh kopi, sementara tunggu proses menukar format selesai. Hehehe.


d.) Salin fail-fail .AVI yang dah siap tadi tu ke dalam thumbdrive atau USB external hard disk yang kita nak guna dengan Raspberry Pi.

e.) Padamkan fail-fail .VOB yang asal sebab dah tak nak guna lagi.

f.) Cuba mainkan fail-fail video yang baru siap tu dengan Raspberry Pi. OK tak? 

Hmmm. Senang juga la kan? Mana ada susah pun. OK! Ada kelapangan nanti teman kemaskini laporan-laporan projek BRPiEC ni ye.

Sekian. Wassalam...


Comments

Popular Kini

COVID-19 : Sudah Dijangkiti, Apa Patut Aku Buat? [ Bahagian 1 ]

Dijangkiti penyakit yang merbahaya dan sudah menjadi wabak seluruh dunia, pasti menjadi satu pengalaman baru untuk setiap manusia di muka bumi ni. Tak kisahlah apa implikasi dari pengalaman ni, sama ada yang positif atau negatif dalam kehidupan kita. Ia mencatat satu sejarah kehidupan sesiapa sahaja yang menempuhnya. Salah seorangnya ialah, AKU. Iya, aku telah dijangkiti Covid-19. Sejak Disember 2019, aku hanya mendengar, membaca dan menonton perkembangan wabak yang ganas ni. Tetapi kira-kira dua minggu lepas aku terpaksa meredahnya dengan segala bentuk ikhtiar, ilmu, kemahiran dan pengalaman setakat mana yang aku ada selama ini. Ingin aku tekankan di sini, tujuan entri ini aku tulis bukan untuk berbangga, sombong, bongkak, jauh sekali memberi nasihat kepada orang lain. Ia sekadar perkongsian tentang apa yang aku tempuh. Tidak kurang dan tidak lebih daripada itu. Para pembaca perlu mengambil ini sebagai disclaimer . Aku bukan doktor, bukan perawat Islam, bukan pengamal perubatan herba

RESIPI : Cempedak Goreng Stail Macam Gerai

Haaa... musim buah dah sampai hujung-hujung. Maksudnya, sekarang ada banyak cempedak kan? Buah ni orang panggil buah penutup musim, selain manggis dengan langsat. Isk! Apa le teman merepek ni ye? Kalo korang budak bandar, mana la korang tau pasal musim buah-buahan ni kan? Hehehe. Kalau korang suka cempedak goreng yang tak berapa rangup, tapi rasa nice satu macam je bila gigit masa suam-suam, mungkin korang buleh cuba resipi ni. Tak sama macam guna tepung goreng segera tu tau. Yang tu ada rasa ngan bau macam vanila. Yang ni, memang rasa macam yang jual kat gerai tepi jalan tu. Ce try , ce try . Hehehe. BAHAN-BAHAN - 1/2 biji buah cempedak (kalau korang tukor ngan buah lain pun buleh) 1 cawan tepung gandum 3 sudu besar serbuk roti (kalau takde, bantai je hancurkan biskut lutut) 1 sudu makan minyak masak yang dipanaskan 2 sudu teh garam halus 1 sudu teh gula 1 sudu teh serbuk kunyit Air secukupnya (dalam secawan dua, ikut kualiti tepung korang) Minyak masak secukupnya untuk menggoreng *

RESIPI : Waffle Lembut

Kita dalam PKPD lagi, selepas ' TOTAL LOCKDOWN ' edisi Jun 2021. Berkurung lagi nampaknya. Bosan? Boleh la main masak-masak lagi macam PKP 1.0 tahun lepas. Nak try buat waffle? Ada resipi yang dikongsikan dalam FB page Daily Masak . Tak dapat dipastikan siapakah individu asal yang berkongsi resipi ni. Kalau ada sesiapa tahu, tolong tinggalkan maklumat di komen ye. Selamat mencuba! - - - Resepi Waffle Lembut Bahan Resepi Waffle Sedap : 3 cawan tepung gandum 2 1/2 cawan air 3/4 cawan minyak masak/butter cair 2 biji telur & esen vanilla 2 sudu makan susu tepung 3 sudu makan gula castor 1/2 sudu teh garam 1 sudu makan baking powder 1/4 sudu teh baking soda Gunakan cawan penyukat seperti dalam gambar.Anda boleh dapatkan di kedai bakeri berhampiran. Resepi waffle sukatan cawan ini sangat mudah dan lembut untuk anda buat makan sarapan pagi. Waflle yang disapu dengan nutella, strawberi, coklat memang sedap Untuk susu tepung, anda bleh guna susu tepung Nespray atau apa-apa susu tepu