Skip to main content

AMOS : Biskut Cip Coklat Tak 'Famous'

Bahan-bahan ( Ingredients ) : 120gm mentega campuran (separuh blok) / buttery mixture (half block) 170gm gula perang lembut / light brown sugar 60gm gula pasir halus / fine grain sugar 15gm susu tepung / powdered milk 1tbs esen vanila / vanilla essence 1 biji telur (saiz besar) / egg (large) 300gm tepung gandum serba guna / all purpose wheat flour 1½tbs soda bikarbonat / baking soda 60gm cip coklat / chocolate chips Langkah-langkah : 1.) Potong-potong mentega kepada bahagian-bahagian kecil. Masukkan ke dalam mangkuk adunan. Biarkan sehingga mencapai suhu bilik. 2.) Tambahkan gula perang, gula pasir, susu tepung dan esen vanila. Gaulkan sehingga rata. 3.) Masukkan telur dan adunkan pada kelajuan paling rendah untuk menghancurkan gula. Naikkan kepada kelajuan sederhana dan teruskan mengadun sehingga adunan menjadi ringan dan berkrim. 4.) Ayakkan tepung dan soda bikarbonat dan gaul kering sehingga rata. 5.) Turunkan kelajuan pengadun kembali kepada tahap rendah. Tambahkan campuran tepung

Candyshare.com.my


Projek BRPiEC - Menyediakan Video Untuk Raspberry Pi

Kita sambung lagi cerita pasal projek BRPiEC teman yang menggunakan Raspberry Pi sebagai komponen utamanya.

Raspberry Pi ni sebuah komputer yang berasaskan prosesor ARM6, sama dengan yang digunakan dalam henpon kita tu. Jadi, tak la lengkap macam komputer yang kita guna harian. Antara fungsi yang dikeluarkan, tak ada hardware decoding untuk format video MPEG-2. Kalau nak juga, kena la beli lesen yang harganya RM10.00 untuk setiap unit Raspberry Pi.

Apa pentingnya fungsi tu? Format DVD dan kebanyakan stesen tv kabel menggunakan format MPEG-2. Kalau kita nak decode video tu dengan perisian memang boleh, tapi akan jadi terlalu perlahan dan mungkin tersekat-sekat.

Antara kaedah termudah untuk selesaikan masalah ni, teman dah salinkan fail DVD asal dari .VOB yang gunakan format video MPEG-2 kepada .AVI yang gunakan MPEG-4. Ada juga yang lebih suka codec yang lebih moden macam H.264, tapi dalam tutorial ni teman tunjukkan yang MPEG-4 aje la. Tak payah nak campur-aduk, takut pening kepala nak faham nanti.

LANGKAH-LANGKAHNYA -

a.) Salin fail video .VOB di bawah direktori /VIDEO_TS dari DVD ke dalam hard disk. Ini untuk cepatkan proses conversion berbanding terus buat dari DVD.




b.) Gunakan mana-mana video converter, contohnya WinFF untuk tukar format fail .VOB yang kita dah salin ke hard disk tadi kepada .AVI . Dalam preset, teman pilih XviD Widescreen sebab tv teman tu memang format saiznya skrin lebar 16:9 .


c.) Klik Convert, rendam mi segera, bancuh kopi, sementara tunggu proses menukar format selesai. Hehehe.


d.) Salin fail-fail .AVI yang dah siap tadi tu ke dalam thumbdrive atau USB external hard disk yang kita nak guna dengan Raspberry Pi.

e.) Padamkan fail-fail .VOB yang asal sebab dah tak nak guna lagi.

f.) Cuba mainkan fail-fail video yang baru siap tu dengan Raspberry Pi. OK tak? 

Hmmm. Senang juga la kan? Mana ada susah pun. OK! Ada kelapangan nanti teman kemaskini laporan-laporan projek BRPiEC ni ye.

Sekian. Wassalam...


Comments

Popular Kini

BANJIR : Rekabentuk Rakit Penyelamat Menggunakan Paip PVC

Malaysia dilanda banjir dan situasi getir ini sudah melewati tempoh 24 jam. Ramai mangsa yang perlu dipindahkan dengan segera untuk mengelakkan sebarang kemungkinan berlakunya perkara-perkara tak diingini. Selain dari mengangkut bot-bot dan sampan dari luar kawasan yang agak memakan masa, kita sebenarnya boleh membina rakit-rakit penyelamat menggunakan paip PVC 8" ~ 12" yang diisi dengan polisterin di dalamnya. Untuk lantai rakit boleh gunakan sebarang bahan yang mampu mengapung bebanan, contohnya blok polisterin setebal 6".  Untuk mendapat gambaran yang lebih jelas, boleh juga rujuk video bot DIY ini sebagai design outlines -  https://www.youtube.com/watch?v=IFp1z1yzIo8 Mungkin idea ini boleh membantu mempercepatkan proses mengangkut mangsa-mangsa yang masih terperangkap. Mereka kesejukan, kelaparan dan berisiko mendapat pelbagai penyakit bawaan air. Dalam situasi begini kita sedang berlumba dengan masa. Dapatkan bahan-bahan sedia ada di sekeliling kita dan gunakan ilm

PC : It Is Now Safe To Turn Off Your Computer

Haaaa. Siapa rasa familiar dengan ayat tu rasanya orang tu dah cukup tua. Kekeke. Betul la tu. Benda tu memang wujud dan memang ada sebabnya tersendiri. Kalau tak tunggu screen ni keluar, nanti komputer rosak. Aiyok! Untuk golongan anak-anak muda, mungkin ada yang rasa benda ni tak masuk akal sebab komputer kan mati sendiri bila kita keluar dari Windows / Mac OS / Linux / BSD / Unix dan lain-lain Operating System . Treeetttt! Salah lagi menyalahkan. Itu hanya benar pada zaman sekarang. Bukan pada era 386, 486, malahan zaman Pentium yang pertama hampir 3 dekad yang lalu. Memang bunyinya aneh, tetapi kita perlu telitikan apakah perbezaan utama yang menyebabkan ciri-ciri ini wujud. Hard power switch . Paling kanan, bawah emblem 486DX2. Keletak keletuk bunyinya. Dan waktu itu anda perlu labelkan LED display warna hijau itu gunanya untuk display . Mungkin ada yang tak tahu kegunaan display . Zaman dahulu, komputer tak menggunakan soft power button macam yang kita ada hari ni. Suisnya me

NORMALISASI : Superman Biseksual, Captain America ... ?

Yup! Tak salah baca tu. Memang watak Superman baru, anak kepada Clark Kent dan Lois Lane yang dikenali sebelum ini dengan nama watak Superboy (Jonathan Kent) telah disahkan oleh pihak DC Comics sendiri sebagai seorang biseksual. Sumber : The Washington Post Bukanlah sesuatu yang mengejutkan, pesaing terkuat DC iaitu Marvel Comics juga turut naik kapal yang sama. Marvel telahpun mengesahkan bahawa watak Captain America yang baru merupakan seorang remaja gay , bernama Aaron Fischer.  Sumber : The Guardian Kedua-dua penerbit komik ini memang diketahui dari dahulu lagi sejarahnya memang bersaing sengit seperti dalam perlumbaan Formula 1. Namun begitu persaingan yang agak di luar jangka ini berlaku, dan kita patut sudah mula berhati-hati dengan bahan-bahan yang dipertontonkan kepada anak-anak muda kita.  Kita amat berharap tiada pula mana-mana penerbit komik dari Australia mahu memperkenalkan watak pelarian pondan sebagai hero. Hampir pasti kita boleh agak apakah implikasinya nanti. Saba