Skip to main content

AMOS : Biskut Cip Coklat Tak 'Famous'

Bahan-bahan ( Ingredients ) : 120gm mentega campuran (separuh blok) / buttery mixture (half block) 170gm gula perang lembut / light brown sugar 60gm gula pasir halus / fine grain sugar 15gm susu tepung / powdered milk 1tbs esen vanila / vanilla essence 1 biji telur (saiz besar) / egg (large) 300gm tepung gandum serba guna / all purpose wheat flour 1½tbs soda bikarbonat / baking soda 60gm cip coklat / chocolate chips Langkah-langkah : 1.) Potong-potong mentega kepada bahagian-bahagian kecil. Masukkan ke dalam mangkuk adunan. Biarkan sehingga mencapai suhu bilik. 2.) Tambahkan gula perang, gula pasir, susu tepung dan esen vanila. Gaulkan sehingga rata. 3.) Masukkan telur dan adunkan pada kelajuan paling rendah untuk menghancurkan gula. Naikkan kepada kelajuan sederhana dan teruskan mengadun sehingga adunan menjadi ringan dan berkrim. 4.) Ayakkan tepung dan soda bikarbonat dan gaul kering sehingga rata. 5.) Turunkan kelajuan pengadun kembali kepada tahap rendah. Tambahkan campuran tepung

Candyshare.com.my


[RESIPI] Rendang Ayam Hantam Sajalah Labu

Huhuhu... apa punya nama makanan daaa...??? Hmmm. Lama juga teman tak tulis blog ye? Bukan apa, sibuk bebenor plak rasanya seminggu dua ni. Bahan banyak, tapi masa lapang takde le pulak kan?

OK, memandangkan raya pun dah dekat sangat ni, teman terbayang juga cemana le orang yang beraya kat bandar ye? Kalau sedara-mara ke anak-anak jiran ke datang rumah, apa nak dihidangkan? Kalau kat kampung tu, hampir pasti le ada ketupat, lemang, rendang, kuah kacang, lontong... ye tak?

Jadi, khas untuk yang ada masalah nak mengolah resipi sendiri, ni teman sediakan cara cemana nak sediakan rendang ayam. Ringkas, simple je. Takde susah mana pun sebenornya nak masak rendang ni. Jom! Kita acu try, test, tengok...





BAHAN-BAHAN :

Bahan-bahan utama -

1 kg. daging ayam bertulang - dipotong sebesar lebih kurang 2 inci
2 batang serai
1 helai daun kunyit - diracik
4 helai daun limau purut - diracik
2 sudu serbuk kari daging
1 cawan santan pekat
2 sudu kicap manis
1 cawan kerisik
3 cawan air
1 sudu minyak masak
Garam, gula dan serbuk perasa (jika mahu)


Bahan-bahan dikisar bersama secawan air -

5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 biji cili merah
5 tangkai cili kering
1 inci halia
1 inci lengkuas
1/2 inci kunyit hidup (atau 1 sudu serbuk kunyit)


CARA-CARA PENYEDIAAN :

a.) Perap ayam bersama bahan-bahan kisar, kicap dan serai selama lebih kurang 30 minit hingga sejam.

b.) Tumis serbuk kari dengan sesudu minyak masak dan secawan air dalam kuali sehingga naik bau.

c.) Masukkan daging ayam, dan tuangkan santan. Biarkan mendidih kira-kira lima minit. Perlahankan api.

d.) Masukkan daun limau purut, daun kunyit, kerisik, garam dan gula. Kacau hingga rata.




e.) Tambahkan dua cawan air, kacau lagi hingga rata dan besarkan api semula. Biarkan mendidih selama lima hingga tujuh minit, dan perlahankan api.

f.) Kacau sesekali dan biarkan sehingga daging ayam cukup empuk dan kuah menjadi cukup pekat.

e.) Dah siap pun...!!! Hahaha.



Haaa... macamana? Senang tak cara nak masak Rendang Ayam Hantam Sajalah Labu ni? Kekekeke. Jom, kita nyekik le pulak...

Sekian aje la ye resipi ngarut teman untuk kali ni. Wassalam...


Nota : Paling baik kalau ada daging ayam telur, sebab dagingnya lebih pejal. Rendang yang baik ialah yang dimasak lama jadi bahan-bahan penumis dan daging ayamnya cukup masak rata. Ayam daging biasa tu dagingnya terlalu lembut dan mudah lekang dari tulangnya. Kalau tak ada ayam telur, boleh guna ayam daging biasa, tapi cara teman, grill dulu dalam oven kira-kira setengah jam, nak bagi keras sikit bahagian luarnya.

Comments

Popular Kini

BANJIR : Rekabentuk Rakit Penyelamat Menggunakan Paip PVC

Malaysia dilanda banjir dan situasi getir ini sudah melewati tempoh 24 jam. Ramai mangsa yang perlu dipindahkan dengan segera untuk mengelakkan sebarang kemungkinan berlakunya perkara-perkara tak diingini. Selain dari mengangkut bot-bot dan sampan dari luar kawasan yang agak memakan masa, kita sebenarnya boleh membina rakit-rakit penyelamat menggunakan paip PVC 8" ~ 12" yang diisi dengan polisterin di dalamnya. Untuk lantai rakit boleh gunakan sebarang bahan yang mampu mengapung bebanan, contohnya blok polisterin setebal 6".  Untuk mendapat gambaran yang lebih jelas, boleh juga rujuk video bot DIY ini sebagai design outlines -  https://www.youtube.com/watch?v=IFp1z1yzIo8 Mungkin idea ini boleh membantu mempercepatkan proses mengangkut mangsa-mangsa yang masih terperangkap. Mereka kesejukan, kelaparan dan berisiko mendapat pelbagai penyakit bawaan air. Dalam situasi begini kita sedang berlumba dengan masa. Dapatkan bahan-bahan sedia ada di sekeliling kita dan gunakan ilm

PC : It Is Now Safe To Turn Off Your Computer

Haaaa. Siapa rasa familiar dengan ayat tu rasanya orang tu dah cukup tua. Kekeke. Betul la tu. Benda tu memang wujud dan memang ada sebabnya tersendiri. Kalau tak tunggu screen ni keluar, nanti komputer rosak. Aiyok! Untuk golongan anak-anak muda, mungkin ada yang rasa benda ni tak masuk akal sebab komputer kan mati sendiri bila kita keluar dari Windows / Mac OS / Linux / BSD / Unix dan lain-lain Operating System . Treeetttt! Salah lagi menyalahkan. Itu hanya benar pada zaman sekarang. Bukan pada era 386, 486, malahan zaman Pentium yang pertama hampir 3 dekad yang lalu. Memang bunyinya aneh, tetapi kita perlu telitikan apakah perbezaan utama yang menyebabkan ciri-ciri ini wujud. Hard power switch . Paling kanan, bawah emblem 486DX2. Keletak keletuk bunyinya. Dan waktu itu anda perlu labelkan LED display warna hijau itu gunanya untuk display . Mungkin ada yang tak tahu kegunaan display . Zaman dahulu, komputer tak menggunakan soft power button macam yang kita ada hari ni. Suisnya me

NORMALISASI : Superman Biseksual, Captain America ... ?

Yup! Tak salah baca tu. Memang watak Superman baru, anak kepada Clark Kent dan Lois Lane yang dikenali sebelum ini dengan nama watak Superboy (Jonathan Kent) telah disahkan oleh pihak DC Comics sendiri sebagai seorang biseksual. Sumber : The Washington Post Bukanlah sesuatu yang mengejutkan, pesaing terkuat DC iaitu Marvel Comics juga turut naik kapal yang sama. Marvel telahpun mengesahkan bahawa watak Captain America yang baru merupakan seorang remaja gay , bernama Aaron Fischer.  Sumber : The Guardian Kedua-dua penerbit komik ini memang diketahui dari dahulu lagi sejarahnya memang bersaing sengit seperti dalam perlumbaan Formula 1. Namun begitu persaingan yang agak di luar jangka ini berlaku, dan kita patut sudah mula berhati-hati dengan bahan-bahan yang dipertontonkan kepada anak-anak muda kita.  Kita amat berharap tiada pula mana-mana penerbit komik dari Australia mahu memperkenalkan watak pelarian pondan sebagai hero. Hampir pasti kita boleh agak apakah implikasinya nanti. Saba