Skip to main content

AMOS : Biskut Cip Coklat Tak 'Famous'

Bahan-bahan ( Ingredients ) : 120gm mentega campuran (separuh blok) / buttery mixture (half block) 170gm gula perang lembut / light brown sugar 60gm gula pasir halus / fine grain sugar 15gm susu tepung / powdered milk 1tbs esen vanila / vanilla essence 1 biji telur (saiz besar) / egg (large) 300gm tepung gandum serba guna / all purpose wheat flour 1½tbs soda bikarbonat / baking soda 60gm cip coklat / chocolate chips Langkah-langkah : 1.) Potong-potong mentega kepada bahagian-bahagian kecil. Masukkan ke dalam mangkuk adunan. Biarkan sehingga mencapai suhu bilik. 2.) Tambahkan gula perang, gula pasir, susu tepung dan esen vanila. Gaulkan sehingga rata. 3.) Masukkan telur dan adunkan pada kelajuan paling rendah untuk menghancurkan gula. Naikkan kepada kelajuan sederhana dan teruskan mengadun sehingga adunan menjadi ringan dan berkrim. 4.) Ayakkan tepung dan soda bikarbonat dan gaul kering sehingga rata. 5.) Turunkan kelajuan pengadun kembali kepada tahap rendah. Tambahkan campuran tepung

Candyshare.com.my


Penarikan Balik (Recall) Produk Berasaskan Tenusu

Dalam kesibukan kita nak menyambut raya I'dulfitri ni, ada baiknya kita menjengah juga hal-hal lain, tambah-tambah lagi perkara yang berkaitan kesihatan dan keselamatan. Iye dak? Tadi teman ternampak satu pengumuman di laman FB rasmi Dumex Dugro, yang memaklumkan penarikan balik produk-produk Danone Dumex, berkaitan masalah kualiti.




Jangan ditanya secara terperinci apa masalahnya, sama ada terkait dengan bahan cemar atau toksik, mahupun lain-lain masalah, tak dapat teman pastikan sebab tak ada dinyatakan dalam teks pengumuman tu. Walaubagaimanapun, bukan semua produk dan bukan semua batch terlibat dengan penarikan balik ni. Kena baca dengan teliti dan sampaikan dengan lengkap untuk elakkan salah faham.

Di bawah ni teman sertakan teks penuh yang teman salin dari pengumuman tu - 

Dear parents,
Due to potential quality issue in one of Fonterra's ingredients, we have immediately effected a precautionary recall of the limited batches affected. Please see our full press statement below:
4 August 2013
Danone Dumex (M) SDN. BHD Press Statement
PRODUCT RECALLLIMITED BATCHES OF DUMEX DUPRO, MAMEX CHERISH, MAMEX EXPLORE, BEBELAC STEP 2
FONTERRA INGREDIENT CONTAMINATION PROMPTS RECALL
Fonterra informed Danone Dumex Malaysia that one of their ingredients had a potential quality issue. Danone Dumex received further information from Fonterra at 4.15pm on Saturday, August 3rd, 2013. This new information indicated that some of the ingredients supplied to Danone Dumex may also have been contaminated.
For this reason, Danone Dumex has instigated a precautionary recall in Malaysia.
The safety of our consumers is our primary concern. Danone Dumex’s quality and food safety management system includes rigorous testing procedures of our finished products. None of the products tested and sold in Malaysia indicate any contamination. However, given the new information supplied by Fonterra, we have taken the decision to make a precautionary recall on specific batches of products.
The products being recalled are:
Dumex Dupro Step 2 with batch numbers 04263B2 04273B2 05033B2 05093B2 05153B2 05223B2 05233B2 05143T1 05153B1 04263B1 04273B1 04273B2 05033B1 05033B2 05093B1 05093B2 05153B1 05153B2 05223B1 05223B2 05233B1
Mamex Cherish Step 1 with batch numbers 06103T1 06213B1 06213B2 06053R1 06123R1 06093T1 06213B1
Mamex Explore Step 2 with batch numbers 06093T1 06123R1 06213B1 06213B2
Bebelac Step 2 with batch numbers 05023R1 05033R1
Consumers should not feed products with these batch numbers to infants.
If you have been using these products to feed your infant and your child shows any sign of illness, please contact your health care professional as a precautionary measure.
This recall ONLY affects batches noted above, sold in Malaysia.
The recall DOES NOT include other batches of the same products and other Danone Dumex products.
If you have recently purchased any products with the batch numbers detailed above, please return them to the place of purchase for exchange/a full refund.
Further information can be obtained from the Careline on 1 800 38 1038.
Danone Dumex apologises for any inconvenience or stress caused by this, but the safety of our consumers is our paramount concern.
We are doing everything we can to resolve this issue and provide as much information and support as possible.
Contact for parents and carers:Customer Careline 1800 38 1038
Contact for media:Stuart Tan, email – stuart.tan@edelman.com

Diharap dapat le dimanfaatkan maklumat yang cuba teman panjangkan ni ye, insyaAllah. Sekian aje la. Wassalam...

Comments

Popular Kini

BANJIR : Rekabentuk Rakit Penyelamat Menggunakan Paip PVC

Malaysia dilanda banjir dan situasi getir ini sudah melewati tempoh 24 jam. Ramai mangsa yang perlu dipindahkan dengan segera untuk mengelakkan sebarang kemungkinan berlakunya perkara-perkara tak diingini. Selain dari mengangkut bot-bot dan sampan dari luar kawasan yang agak memakan masa, kita sebenarnya boleh membina rakit-rakit penyelamat menggunakan paip PVC 8" ~ 12" yang diisi dengan polisterin di dalamnya. Untuk lantai rakit boleh gunakan sebarang bahan yang mampu mengapung bebanan, contohnya blok polisterin setebal 6".  Untuk mendapat gambaran yang lebih jelas, boleh juga rujuk video bot DIY ini sebagai design outlines -  https://www.youtube.com/watch?v=IFp1z1yzIo8 Mungkin idea ini boleh membantu mempercepatkan proses mengangkut mangsa-mangsa yang masih terperangkap. Mereka kesejukan, kelaparan dan berisiko mendapat pelbagai penyakit bawaan air. Dalam situasi begini kita sedang berlumba dengan masa. Dapatkan bahan-bahan sedia ada di sekeliling kita dan gunakan ilm

NORMALISASI : Superman Biseksual, Captain America ... ?

Yup! Tak salah baca tu. Memang watak Superman baru, anak kepada Clark Kent dan Lois Lane yang dikenali sebelum ini dengan nama watak Superboy (Jonathan Kent) telah disahkan oleh pihak DC Comics sendiri sebagai seorang biseksual. Sumber : The Washington Post Bukanlah sesuatu yang mengejutkan, pesaing terkuat DC iaitu Marvel Comics juga turut naik kapal yang sama. Marvel telahpun mengesahkan bahawa watak Captain America yang baru merupakan seorang remaja gay , bernama Aaron Fischer.  Sumber : The Guardian Kedua-dua penerbit komik ini memang diketahui dari dahulu lagi sejarahnya memang bersaing sengit seperti dalam perlumbaan Formula 1. Namun begitu persaingan yang agak di luar jangka ini berlaku, dan kita patut sudah mula berhati-hati dengan bahan-bahan yang dipertontonkan kepada anak-anak muda kita.  Kita amat berharap tiada pula mana-mana penerbit komik dari Australia mahu memperkenalkan watak pelarian pondan sebagai hero. Hampir pasti kita boleh agak apakah implikasinya nanti. Saba

PC : It Is Now Safe To Turn Off Your Computer

Haaaa. Siapa rasa familiar dengan ayat tu rasanya orang tu dah cukup tua. Kekeke. Betul la tu. Benda tu memang wujud dan memang ada sebabnya tersendiri. Kalau tak tunggu screen ni keluar, nanti komputer rosak. Aiyok! Untuk golongan anak-anak muda, mungkin ada yang rasa benda ni tak masuk akal sebab komputer kan mati sendiri bila kita keluar dari Windows / Mac OS / Linux / BSD / Unix dan lain-lain Operating System . Treeetttt! Salah lagi menyalahkan. Itu hanya benar pada zaman sekarang. Bukan pada era 386, 486, malahan zaman Pentium yang pertama hampir 3 dekad yang lalu. Memang bunyinya aneh, tetapi kita perlu telitikan apakah perbezaan utama yang menyebabkan ciri-ciri ini wujud. Hard power switch . Paling kanan, bawah emblem 486DX2. Keletak keletuk bunyinya. Dan waktu itu anda perlu labelkan LED display warna hijau itu gunanya untuk display . Mungkin ada yang tak tahu kegunaan display . Zaman dahulu, komputer tak menggunakan soft power button macam yang kita ada hari ni. Suisnya me