Skip to main content

AMOS : Biskut Cip Coklat Tak 'Famous'

Bahan-bahan ( Ingredients ) : 120gm mentega campuran (separuh blok) / buttery mixture (half block) 170gm gula perang lembut / light brown sugar 60gm gula pasir halus / fine grain sugar 15gm susu tepung / powdered milk 1tbs esen vanila / vanilla essence 1 biji telur (saiz besar) / egg (large) 300gm tepung gandum serba guna / all purpose wheat flour 1½tbs soda bikarbonat / baking soda 60gm cip coklat / chocolate chips Langkah-langkah : 1.) Potong-potong mentega kepada bahagian-bahagian kecil. Masukkan ke dalam mangkuk adunan. Biarkan sehingga mencapai suhu bilik. 2.) Tambahkan gula perang, gula pasir, susu tepung dan esen vanila. Gaulkan sehingga rata. 3.) Masukkan telur dan adunkan pada kelajuan paling rendah untuk menghancurkan gula. Naikkan kepada kelajuan sederhana dan teruskan mengadun sehingga adunan menjadi ringan dan berkrim. 4.) Ayakkan tepung dan soda bikarbonat dan gaul kering sehingga rata. 5.) Turunkan kelajuan pengadun kembali kepada tahap rendah. Tambahkan campuran tepung

Candyshare.com.my


VIDEO: Warna-Warni PRU-13 Di Kota Damansara N39, P107


Wooopppsss...!!! Jangan melatah dulu. Korang tak silap tempat. Memang ni blog BraderPET.com, bukan blog politik ke permusuhan sesama sendiri ke, memang tak leee. Entri ni teman cuba tulis sependek dan seringkas mungkin sebab ada pihak yang tertanya-tanya dan tertunggu-tunggu terbitnya video yang teman rakamkan malam semalam 30 April 2013.

Kenapa tiba-tiba teman berminat pulak nak buat liputan pasal politik, persediaan pilihanraya segala ni? Biasanya takde pun teman gatai-gatai nak buat camni? Sebenornya, ini kebetulan aje. Malam tu teman dengan adik teman keluor ngopi kunon nak pegi tengok bola kat Mee Ghulam, tapi bila sampai sana kitorang tengok yang ada siaran ulangan aje.

Kalo udah camtu, baik tak payah ye tak? Balik aje leee...

Bila lalu aje dekat kawasan pondok-pondok operasi parti-parti politik ni, teman rasa macam menarik sangat, nampak meriah aje sebab siap ada makan-makan, bakor-bakor ikan. Huih, kemain handey nampak tahun ni. Dulu takde pun teman nengok ropa ni kat sini. Teman pun singgah leee. Bukan nak nyekik ikan bakor, tapi nak rakam video. Hahaha.

Kepada warga Kota Damansara yang teman rakam gambornya, juga kepada yang teman intebiu tu, teman ucapkan berbanyak terima kasih. Kota Damansara rocks, OK?! Kita memang cool. Hehehe.

Bebel panjang sangat tak guna kan? Jom, kita tengok aje hasilnya. Inilah video, Warna-Warni PRU-13 Kota Damansara. Kualiti mungkin tak sebaik mana sebab semua ni dirakamkan secara rawak, takde buat apa-apa plan pun. Amati mesej yang cuba disampaikan...






Haaa... agak-agak jelas le kan apa yang teman nak ajak korang sama-sama fikirkan. Apalah gunanya pertelingkahan, perselisihan faham, perpecahan dalam masyarakat andai kata ia hanya sekadar perbezaan fahaman politik.

Selepas pilihanraya nanti, adakah adik-beradik, sedara-mara dan jiran tetangga korang akan bertukor, ber-transformasi jadi orang lain? Contohnya anak Pah Bedah jadi Paris Hilton, geng bebudak band yang jamming kat lot kedai depan rumah kita tu tetiba tukor jadi kumpulan Muse siap nyanyi lagu Unintended secara free depan korang? Anak dara lentik-liuk yang jaga gerai nasi lemak yang korang singgah tiap pagi tu pulak boleh jadi Yoona? Camtu ke? Ce fikir elok-elok.

Andai kata mereka individu-individu yang sama, maka terapkanlah semangat saling hormat-menghormati dan menjaga tatasusila sepertimana yang dituntut agama dan budaya bangsa kita, insyaAllah. Berpolitik mencari pemimpin yang berwibawa untuk memperjuangkan hak-hak rakyat, bukan untuk mencari jalan permusuhan.

Yang masih belum berfikir perkara ini secara waras, apa kata duduk sebentar, rileks, kosongkan minda dan tenung sejenak apa akan jadi andai kata setiap orang di sekeliling anda mempunyai pandangan yang 100% sama dengan anda. Mungkin bosan kan? Tak ada variasi langsung dalam kehidupan. Itu mungkin sebabnya kadang-kala kita dapat baca 'Emma Maembong tak ambik SPM' pun boleh jadi cerita muka depan kat surat khabar kan?

Terlebih panjang dah rasanya artikel ni. Tapi korang tak marah kan? Haaa... kan? Kan...???

Hahaha. Sekian aje la untuk kali ni ye. Wassalam.


- - -

Nota : Diharap kepada semua yang dah lama menunggu terbitnya video ni, idak le marahkan teman. Nak buat cemana kan? 378 MB saiz video 10 minit ni makan masa 14 jam untuk teman upload ke Youtube. Tak jangka pulak camtu punya lambat nak siapnya pun. Mintak maap le bebanyak ye.

Comments

Popular Kini

BANJIR : Rekabentuk Rakit Penyelamat Menggunakan Paip PVC

Malaysia dilanda banjir dan situasi getir ini sudah melewati tempoh 24 jam. Ramai mangsa yang perlu dipindahkan dengan segera untuk mengelakkan sebarang kemungkinan berlakunya perkara-perkara tak diingini. Selain dari mengangkut bot-bot dan sampan dari luar kawasan yang agak memakan masa, kita sebenarnya boleh membina rakit-rakit penyelamat menggunakan paip PVC 8" ~ 12" yang diisi dengan polisterin di dalamnya. Untuk lantai rakit boleh gunakan sebarang bahan yang mampu mengapung bebanan, contohnya blok polisterin setebal 6".  Untuk mendapat gambaran yang lebih jelas, boleh juga rujuk video bot DIY ini sebagai design outlines -  https://www.youtube.com/watch?v=IFp1z1yzIo8 Mungkin idea ini boleh membantu mempercepatkan proses mengangkut mangsa-mangsa yang masih terperangkap. Mereka kesejukan, kelaparan dan berisiko mendapat pelbagai penyakit bawaan air. Dalam situasi begini kita sedang berlumba dengan masa. Dapatkan bahan-bahan sedia ada di sekeliling kita dan gunakan ilm

NORMALISASI : Superman Biseksual, Captain America ... ?

Yup! Tak salah baca tu. Memang watak Superman baru, anak kepada Clark Kent dan Lois Lane yang dikenali sebelum ini dengan nama watak Superboy (Jonathan Kent) telah disahkan oleh pihak DC Comics sendiri sebagai seorang biseksual. Sumber : The Washington Post Bukanlah sesuatu yang mengejutkan, pesaing terkuat DC iaitu Marvel Comics juga turut naik kapal yang sama. Marvel telahpun mengesahkan bahawa watak Captain America yang baru merupakan seorang remaja gay , bernama Aaron Fischer.  Sumber : The Guardian Kedua-dua penerbit komik ini memang diketahui dari dahulu lagi sejarahnya memang bersaing sengit seperti dalam perlumbaan Formula 1. Namun begitu persaingan yang agak di luar jangka ini berlaku, dan kita patut sudah mula berhati-hati dengan bahan-bahan yang dipertontonkan kepada anak-anak muda kita.  Kita amat berharap tiada pula mana-mana penerbit komik dari Australia mahu memperkenalkan watak pelarian pondan sebagai hero. Hampir pasti kita boleh agak apakah implikasinya nanti. Saba

PC : It Is Now Safe To Turn Off Your Computer

Haaaa. Siapa rasa familiar dengan ayat tu rasanya orang tu dah cukup tua. Kekeke. Betul la tu. Benda tu memang wujud dan memang ada sebabnya tersendiri. Kalau tak tunggu screen ni keluar, nanti komputer rosak. Aiyok! Untuk golongan anak-anak muda, mungkin ada yang rasa benda ni tak masuk akal sebab komputer kan mati sendiri bila kita keluar dari Windows / Mac OS / Linux / BSD / Unix dan lain-lain Operating System . Treeetttt! Salah lagi menyalahkan. Itu hanya benar pada zaman sekarang. Bukan pada era 386, 486, malahan zaman Pentium yang pertama hampir 3 dekad yang lalu. Memang bunyinya aneh, tetapi kita perlu telitikan apakah perbezaan utama yang menyebabkan ciri-ciri ini wujud. Hard power switch . Paling kanan, bawah emblem 486DX2. Keletak keletuk bunyinya. Dan waktu itu anda perlu labelkan LED display warna hijau itu gunanya untuk display . Mungkin ada yang tak tahu kegunaan display . Zaman dahulu, komputer tak menggunakan soft power button macam yang kita ada hari ni. Suisnya me