Skip to main content

COVID-19 : Sudah Dijangkiti, Apa Patut Aku Buat? [ Bahagian 1 ]

Dijangkiti penyakit yang merbahaya dan sudah menjadi wabak seluruh dunia, pasti menjadi satu pengalaman baru untuk setiap manusia di muka bumi ni. Tak kisahlah apa implikasi dari pengalaman ni, sama ada yang positif atau negatif dalam kehidupan kita. Ia mencatat satu sejarah kehidupan sesiapa sahaja yang menempuhnya. Salah seorangnya ialah, AKU. Iya, aku telah dijangkiti Covid-19. Sejak Disember 2019, aku hanya mendengar, membaca dan menonton perkembangan wabak yang ganas ni. Tetapi kira-kira dua minggu lepas aku terpaksa meredahnya dengan segala bentuk ikhtiar, ilmu, kemahiran dan pengalaman setakat mana yang aku ada selama ini. Ingin aku tekankan di sini, tujuan entri ini aku tulis bukan untuk berbangga, sombong, bongkak, jauh sekali memberi nasihat kepada orang lain. Ia sekadar perkongsian tentang apa yang aku tempuh. Tidak kurang dan tidak lebih daripada itu. Para pembaca perlu mengambil ini sebagai disclaimer . Aku bukan doktor, bukan perawat Islam, bukan pengamal perubatan herba

Korang Tengok Fool's Gold Kat TV2 Malam Tadi?

Huuu... selepas berhari-hari tengok tengok treler kat tv, malam tadi tak sabor-sabor rasanya nak tengok cerita Fool's Gold tu. Bukan le teman ni orang utan sampai tak pernah tengok cerita mat salleh camtu, tapi bila teman cari sikit-sikit maklumat dari IMDb, teman rasakan cerita ni bagus dan sesuai dengan tahap daya pemikiran teman.




Well... maksud teman tu, bukan le teman ni genius ke, bijak pandai sampai tahap Albert Einstein ke. Teman membayangkan alangkah baiknya kalau penulis skrip, penerbit dan pengarah-pengarah kat Malaysia ni kurangkan cerita-cerita 'cinta antara dua darjat', 'orang Melayu kaya melampau sampai pergi pasar naik Lamborghini', dan lain-lain cerita yang diadaptasi dari novel.

Ini ringkasan cerita Fool's Gold yang berjaya menarik perhatian teman untuk tonton, dan memaksa teman untuk sanggup sengkang mata di malam Isnin -


"Benjamin Finnegan is a deep-sea treasure hunter certain he's onto the find of the century in waters near an island close to Key West owned by a murderous rap star to whom Ben is in debt. Ben's flat broke and recently divorced from Tess, his long-time research and diving partner whom he still loves. She's nearby, working as a steward aboard the yacht of Nigel Honeycutt, a multimillionaire. The rapper has hired a rival treasurer hunter. Can Ben convince Nigel to bankroll his search, convince Tess to work with him, keep the rapper and his thugs at bay, and find a Spanish treasure hidden for centuries and rich beyond imagination?"
 - Sumber : IMDb

Dah tentu cukup menarik sebab mengisahkan konflik kehidupan seorang penyelam laut dalam, dalam usahanya nak menjadi kaya-raya dan digarap dengan masalah-masalah trivial yang menjadi halangan dia nak berjaya. Satu pakej yang boleh dikatakan lengkap le, pada hemat teman. Memang menarik rasanya ni.

Tepat jam 10:39 malam, pada tarikh 21 April (malam tadi le tu), naik kelam-kabut le teman tukorkan ke siaran TV2. Maklum le, udah terlewat le gamaknya tu kan? Jeng-jeng-jeng...!!! Jom kita tengok Fool's Gold! Ahahaha...



Hah?! Haish...!!! Dah terlewat rupanya. Apa yang teman dapat tengok, sekumpulan berpuluh-puluh orang polis pakai uniform celoreng. Mungkin ini scene tangkap lanun kot. Kan cerita ni pasal nak keluorkan harta karun dari dasar laut. Aduyai... cemana RTM boleh buat silap macam ni?

Kenapa diorang dah awalkan tayangan cerita ni, tapi tak umumkan dulu. Janji pukul 10:00 malam baru nak mula, tapi baru pukul 10:40, cerita dah nak habis. Dah takde gold, cuma tinggal fool aje! Sampai sekarang ni teman terbayangkan wajah beberapa orang pegawai atasan RTM tengah terkekek-kekek gelak sebab dah fool-kan teman malam tadi.

Apa pun tak boleh la puak-puak ni. Lain kali timinig kena jaga elok-elok OK?! Tak pasal-pasal teman rasakan macam nak kena keluor RM19.90 untuk beli DVD cerita Fool's Gold ni.

Sekian je la entri rungut-merungut teman untuk pagi ni. Wassalam...

Comments

Popular Kini

COVID-19 : Sudah Dijangkiti, Apa Patut Aku Buat? [ Bahagian 1 ]

Dijangkiti penyakit yang merbahaya dan sudah menjadi wabak seluruh dunia, pasti menjadi satu pengalaman baru untuk setiap manusia di muka bumi ni. Tak kisahlah apa implikasi dari pengalaman ni, sama ada yang positif atau negatif dalam kehidupan kita. Ia mencatat satu sejarah kehidupan sesiapa sahaja yang menempuhnya. Salah seorangnya ialah, AKU. Iya, aku telah dijangkiti Covid-19. Sejak Disember 2019, aku hanya mendengar, membaca dan menonton perkembangan wabak yang ganas ni. Tetapi kira-kira dua minggu lepas aku terpaksa meredahnya dengan segala bentuk ikhtiar, ilmu, kemahiran dan pengalaman setakat mana yang aku ada selama ini. Ingin aku tekankan di sini, tujuan entri ini aku tulis bukan untuk berbangga, sombong, bongkak, jauh sekali memberi nasihat kepada orang lain. Ia sekadar perkongsian tentang apa yang aku tempuh. Tidak kurang dan tidak lebih daripada itu. Para pembaca perlu mengambil ini sebagai disclaimer . Aku bukan doktor, bukan perawat Islam, bukan pengamal perubatan herba

RESIPI : Cempedak Goreng Stail Macam Gerai

Haaa... musim buah dah sampai hujung-hujung. Maksudnya, sekarang ada banyak cempedak kan? Buah ni orang panggil buah penutup musim, selain manggis dengan langsat. Isk! Apa le teman merepek ni ye? Kalo korang budak bandar, mana la korang tau pasal musim buah-buahan ni kan? Hehehe. Kalau korang suka cempedak goreng yang tak berapa rangup, tapi rasa nice satu macam je bila gigit masa suam-suam, mungkin korang buleh cuba resipi ni. Tak sama macam guna tepung goreng segera tu tau. Yang tu ada rasa ngan bau macam vanila. Yang ni, memang rasa macam yang jual kat gerai tepi jalan tu. Ce try , ce try . Hehehe. BAHAN-BAHAN - 1/2 biji buah cempedak (kalau korang tukor ngan buah lain pun buleh) 1 cawan tepung gandum 3 sudu besar serbuk roti (kalau takde, bantai je hancurkan biskut lutut) 1 sudu makan minyak masak yang dipanaskan 2 sudu teh garam halus 1 sudu teh gula 1 sudu teh serbuk kunyit Air secukupnya (dalam secawan dua, ikut kualiti tepung korang) Minyak masak secukupnya untuk menggoreng *

RESIPI : Waffle Lembut

Kita dalam PKPD lagi, selepas ' TOTAL LOCKDOWN ' edisi Jun 2021. Berkurung lagi nampaknya. Bosan? Boleh la main masak-masak lagi macam PKP 1.0 tahun lepas. Nak try buat waffle? Ada resipi yang dikongsikan dalam FB page Daily Masak . Tak dapat dipastikan siapakah individu asal yang berkongsi resipi ni. Kalau ada sesiapa tahu, tolong tinggalkan maklumat di komen ye. Selamat mencuba! - - - Resepi Waffle Lembut Bahan Resepi Waffle Sedap : 3 cawan tepung gandum 2 1/2 cawan air 3/4 cawan minyak masak/butter cair 2 biji telur & esen vanilla 2 sudu makan susu tepung 3 sudu makan gula castor 1/2 sudu teh garam 1 sudu makan baking powder 1/4 sudu teh baking soda Gunakan cawan penyukat seperti dalam gambar.Anda boleh dapatkan di kedai bakeri berhampiran. Resepi waffle sukatan cawan ini sangat mudah dan lembut untuk anda buat makan sarapan pagi. Waflle yang disapu dengan nutella, strawberi, coklat memang sedap Untuk susu tepung, anda bleh guna susu tepung Nespray atau apa-apa susu tepu