Skip to main content

AMOS : Biskut Cip Coklat Tak 'Famous'

Bahan-bahan ( Ingredients ) : 120gm mentega campuran (separuh blok) / buttery mixture (half block) 170gm gula perang lembut / light brown sugar 60gm gula pasir halus / fine grain sugar 15gm susu tepung / powdered milk 1tbs esen vanila / vanilla essence 1 biji telur (saiz besar) / egg (large) 300gm tepung gandum serba guna / all purpose wheat flour 1½tbs soda bikarbonat / baking soda 60gm cip coklat / chocolate chips Langkah-langkah : 1.) Potong-potong mentega kepada bahagian-bahagian kecil. Masukkan ke dalam mangkuk adunan. Biarkan sehingga mencapai suhu bilik. 2.) Tambahkan gula perang, gula pasir, susu tepung dan esen vanila. Gaulkan sehingga rata. 3.) Masukkan telur dan adunkan pada kelajuan paling rendah untuk menghancurkan gula. Naikkan kepada kelajuan sederhana dan teruskan mengadun sehingga adunan menjadi ringan dan berkrim. 4.) Ayakkan tepung dan soda bikarbonat dan gaul kering sehingga rata. 5.) Turunkan kelajuan pengadun kembali kepada tahap rendah. Tambahkan campuran tepung

Candyshare.com.my


1Cuti-cuti 1Cameron 1Highlands 1Episod - 1Dua

AMARAN JUJUR DAN IKHLAS :

Sila tutup browser anda SEKARANG, jika ia tidak mampu mengendalikan gambar yang banyak. Maksudnya, banyaaakkk gambarrr... Hehehe.

OK, teman tak minat ngan ngarut panjang-panjang sangat kalo ada banyak gambor untuk korang tengok. Kat bawah ni semua gambor yang sempat teman rakamkan sepanjang cuti hujung minggu teman di Lata Iskandar, Batu 14, Tapah dan sekitar tempat-tempat menarik di Tanah Tinggi Cameron (Apa yang ko mengarut ni Labu...??? Sebut aje le Cameron Highlands. Kekeke.)

Bila tarikhnya ye? Hmmm... 31.3.13. Senang je nak ingat.

Sila-sila la ye, jamu mata.





Antara barang paling cool teman jumpa kat gerai tepi jalan, Lata Iskandar.






















Mesti sejuk ni kan? Brrr...




















Kembor Nelydia Senrose jual nasi campur? Kekeke.




















Ganu - Ija naunggg...!!!


Macam tak sah rasa kalo pegi Cameron Highlands, tapi tak lawat ladang teh kan?


















Tak boleh 'pick' bunga, tapi kalo papan tanda amarannya takpe. Hehehe.














Amaran keras, jangan petik daun teh. Kalo tebang pokoknya, itu takpe.






Gambor versi skodeng. Teman ambik dari atas bukit.
Tengok dengan mata kasor, diorang ni nampak sebesor dua bilah mancis jeee.








Ada tiga barang dari rak ni teman beli. Ce teka, apa dia? Treeettt...!!! Salah! Jawapannya ialah TEH.

















Sejuk benor gamaknya... tengok aje le cemana rupa budak yang jaga kaunter kiosk tu.


Pas masuk Taman Agroteknologi MARDI.
























Ni pokok belon kot. Teman tak jumpa plet namanya.




Tengok pokok ni nampak macam kena tutup ngan salji kan?


















MARDI ada idea yang menarik, sangat menarik sebenarnya sebab gunakan konsep design macam ni untuk bangunan surau. Kedudukannya pun strategik. Masuk je pagar, terus boleh nampak surau ni.
















T-shirt Muslimah dengan cetakan Cameron Highlands... jarang kita jumpa kat tempat lain kan?






Strawberi memang salah satu identiti tempat ni selain teh.


Besor kan buah strawberi ni?






Kalo korang tanya tuan punya gerai, apa nama benda ni, lepas tu selamba dia jawab 'epal'...
Agak-agaknya cemana la reaksi korang ye?




Yang ni jeruk jambu perisa epal. Teman tak beli benda camni sebab asid tinggi.


"Aiyo kawan... lu mau bili ka mau ambik gambar saja?" Kih kih kih...!!!
















Buah tampoi ke ni?


Akor pokok Tongkat Ali. Ada yang rupa akor betui, ada juga yang nampak macam batang kayu je.




Ce check, ce check... betui ke buah tampoi ni?


Haaa... betui kan? Teman tak tipu punyaaa... Banyak gila la gambor teman ambik hari tu. Berapa keping entah! Teman pun tak lalu nak kira.

Sekian le ye untuk kali ni. Wassalam...

Comments

  1. perghh..banyak gler gamba hehe :D
    mmg suke amek gamba ke anyway byk gamba yg canteq.thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kih kih kih. Ni namanya hasil koje tukang ambik gambor tak bertauliah. Main tangkap je gambor, apa saje yang terlintas. Ntah apa-apa le rupanya ye? Muahahahaha...

      Delete
  2. Aku suka gila weh tengok gambar ladang teh tu. Terbayang pagi-pagi pukul 8 minum teh dengan karipap, pastu pukul 4 petang minum lagi teh dengan biskut kering.

    Dekat Mesir sini teh tu minuman tradisi kot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'ah, kan? Rasa segor semacam je kalo kat ladang teh. Duduk kat cafe diorang tu, buleh bau aroma daun teh segor dari ladang. Memang cool! Huhuhuhu.

      Delete

Post a Comment

Popular Kini

BANJIR : Rekabentuk Rakit Penyelamat Menggunakan Paip PVC

Malaysia dilanda banjir dan situasi getir ini sudah melewati tempoh 24 jam. Ramai mangsa yang perlu dipindahkan dengan segera untuk mengelakkan sebarang kemungkinan berlakunya perkara-perkara tak diingini. Selain dari mengangkut bot-bot dan sampan dari luar kawasan yang agak memakan masa, kita sebenarnya boleh membina rakit-rakit penyelamat menggunakan paip PVC 8" ~ 12" yang diisi dengan polisterin di dalamnya. Untuk lantai rakit boleh gunakan sebarang bahan yang mampu mengapung bebanan, contohnya blok polisterin setebal 6".  Untuk mendapat gambaran yang lebih jelas, boleh juga rujuk video bot DIY ini sebagai design outlines -  https://www.youtube.com/watch?v=IFp1z1yzIo8 Mungkin idea ini boleh membantu mempercepatkan proses mengangkut mangsa-mangsa yang masih terperangkap. Mereka kesejukan, kelaparan dan berisiko mendapat pelbagai penyakit bawaan air. Dalam situasi begini kita sedang berlumba dengan masa. Dapatkan bahan-bahan sedia ada di sekeliling kita dan gunakan ilm

NORMALISASI : Superman Biseksual, Captain America ... ?

Yup! Tak salah baca tu. Memang watak Superman baru, anak kepada Clark Kent dan Lois Lane yang dikenali sebelum ini dengan nama watak Superboy (Jonathan Kent) telah disahkan oleh pihak DC Comics sendiri sebagai seorang biseksual. Sumber : The Washington Post Bukanlah sesuatu yang mengejutkan, pesaing terkuat DC iaitu Marvel Comics juga turut naik kapal yang sama. Marvel telahpun mengesahkan bahawa watak Captain America yang baru merupakan seorang remaja gay , bernama Aaron Fischer.  Sumber : The Guardian Kedua-dua penerbit komik ini memang diketahui dari dahulu lagi sejarahnya memang bersaing sengit seperti dalam perlumbaan Formula 1. Namun begitu persaingan yang agak di luar jangka ini berlaku, dan kita patut sudah mula berhati-hati dengan bahan-bahan yang dipertontonkan kepada anak-anak muda kita.  Kita amat berharap tiada pula mana-mana penerbit komik dari Australia mahu memperkenalkan watak pelarian pondan sebagai hero. Hampir pasti kita boleh agak apakah implikasinya nanti. Saba

PC : It Is Now Safe To Turn Off Your Computer

Haaaa. Siapa rasa familiar dengan ayat tu rasanya orang tu dah cukup tua. Kekeke. Betul la tu. Benda tu memang wujud dan memang ada sebabnya tersendiri. Kalau tak tunggu screen ni keluar, nanti komputer rosak. Aiyok! Untuk golongan anak-anak muda, mungkin ada yang rasa benda ni tak masuk akal sebab komputer kan mati sendiri bila kita keluar dari Windows / Mac OS / Linux / BSD / Unix dan lain-lain Operating System . Treeetttt! Salah lagi menyalahkan. Itu hanya benar pada zaman sekarang. Bukan pada era 386, 486, malahan zaman Pentium yang pertama hampir 3 dekad yang lalu. Memang bunyinya aneh, tetapi kita perlu telitikan apakah perbezaan utama yang menyebabkan ciri-ciri ini wujud. Hard power switch . Paling kanan, bawah emblem 486DX2. Keletak keletuk bunyinya. Dan waktu itu anda perlu labelkan LED display warna hijau itu gunanya untuk display . Mungkin ada yang tak tahu kegunaan display . Zaman dahulu, komputer tak menggunakan soft power button macam yang kita ada hari ni. Suisnya me