Skip to main content

AMOS : Biskut Cip Coklat Tak 'Famous'

Bahan-bahan ( Ingredients ) : 120gm mentega campuran (separuh blok) / buttery mixture (half block) 170gm gula perang lembut / light brown sugar 60gm gula pasir halus / fine grain sugar 15gm susu tepung / powdered milk 1tbs esen vanila / vanilla essence 1 biji telur (saiz besar) / egg (large) 300gm tepung gandum serba guna / all purpose wheat flour 1½tbs soda bikarbonat / baking soda 60gm cip coklat / chocolate chips Langkah-langkah : 1.) Potong-potong mentega kepada bahagian-bahagian kecil. Masukkan ke dalam mangkuk adunan. Biarkan sehingga mencapai suhu bilik. 2.) Tambahkan gula perang, gula pasir, susu tepung dan esen vanila. Gaulkan sehingga rata. 3.) Masukkan telur dan adunkan pada kelajuan paling rendah untuk menghancurkan gula. Naikkan kepada kelajuan sederhana dan teruskan mengadun sehingga adunan menjadi ringan dan berkrim. 4.) Ayakkan tepung dan soda bikarbonat dan gaul kering sehingga rata. 5.) Turunkan kelajuan pengadun kembali kepada tahap rendah. Tambahkan campuran tepung

Candyshare.com.my


Ramez Dayoub Digantung Seumur Hidup

Ramez Dayoub, pemain pertahanan Selangor yang diimport dari Lubnan telah digantung seumur hidup berkaitan kes mengatur perlawanan. Teman tak perlu taip panjang-panjang rasanya tentang isu ni sebab seluruh dunia bolasepak tengah fokus dengan isu ni pun.




Ni antara artikel yang teman jumpa, berkait isu pergantungan pemain tu -




In a surprising twist of events, Selangor's star defender, Ramez Dayoub has been named as one of two players suspended for life by the Lebanese FA for alleged match-fixing, pending appeal.The announcement was made today in a press conference by the Secretary General of the West Asia Football Federation, Fadi Zureikat at the headquarters of the Lebanese Association of Football.Al-Jadeed TV also broke the news through their official twitter account naming 24 Lebanese football players who were accused of manipulating the results of the Lebanese National Football Team in the Asian league's matches. The other player who has been named alongside Ramez is Persiba Balikpapan's Mahmoud El Ali.The announcement came just days after the Interpol Conference on match-fixing was held in Kuala Lumpur. It will certainly be intriguing to see the reaction from the Selangor FA and the Football Association of Malaysia on this issue.
(Sumber - http://www.goal.com/en-sg/news/3952/asia/2013/02/26/3782076/selangors-defensive-rock-ramez-dayoub-banned-for-life)


KUALA LUMPUR 26 Feb. - Pasukan bola sepak Selangor menerima tamparan hebat apabila pemain import Lebanon, Ramez Dayoub, telah digantung seumur hidup dan didenda sebanyak $15,000 (RM46,529.98) oleh Persatuan Bola Sepak Lebanon setelah didapati bersalah dalam skandal mengatur perlawanan.Melalui petikan dari pada media Lebanon, Aljadeed Sport, Ramez merupakan salah seorang daripada dua pemain yang terbabit semasa cuba mengatur keputusan pertemuan antara Lebanon dan Qatar pada pusingan kelayakan akhir Piala Dunia 2014 zon Asia, 30 Jun lalu.Perkara itu diumumkan oleh Pengerusi Suruhanjaya Siasatan dan Setiausaha Agung Persekutuan Bola Sepak Asia Barat, Fadi Zureikat di ibu pejabat Persatuan Bola Sepak Lebanon.Walaupun begitu, mereka masih dibenarkan membuat rayuan kepada Persekutuan Bola Sepak Dunia (FIFA) dan Ramez sendiri membuat penafian terlibat dalam insiden itu serta bersedia memberikan keterangan bagi membersihkan namanya.

(Sumber - http://www.utusan.com.my/utusan/Sukan/20130226/su_11/Import-Selangor-Ramez-digantung-seumur-hidup)


Apa-apapun, di samping Ramez, ada 23 orang pemain bolasepak Lubnan yang terlibat dalam skandal yang sama dan rayuan masih boleh dibuat oleh pihak yang tertuduh.

Sekian untuk kali ni. Wassalam...

Comments

Popular Kini

BANJIR : Rekabentuk Rakit Penyelamat Menggunakan Paip PVC

Malaysia dilanda banjir dan situasi getir ini sudah melewati tempoh 24 jam. Ramai mangsa yang perlu dipindahkan dengan segera untuk mengelakkan sebarang kemungkinan berlakunya perkara-perkara tak diingini. Selain dari mengangkut bot-bot dan sampan dari luar kawasan yang agak memakan masa, kita sebenarnya boleh membina rakit-rakit penyelamat menggunakan paip PVC 8" ~ 12" yang diisi dengan polisterin di dalamnya. Untuk lantai rakit boleh gunakan sebarang bahan yang mampu mengapung bebanan, contohnya blok polisterin setebal 6".  Untuk mendapat gambaran yang lebih jelas, boleh juga rujuk video bot DIY ini sebagai design outlines -  https://www.youtube.com/watch?v=IFp1z1yzIo8 Mungkin idea ini boleh membantu mempercepatkan proses mengangkut mangsa-mangsa yang masih terperangkap. Mereka kesejukan, kelaparan dan berisiko mendapat pelbagai penyakit bawaan air. Dalam situasi begini kita sedang berlumba dengan masa. Dapatkan bahan-bahan sedia ada di sekeliling kita dan gunakan ilm

PC : It Is Now Safe To Turn Off Your Computer

Haaaa. Siapa rasa familiar dengan ayat tu rasanya orang tu dah cukup tua. Kekeke. Betul la tu. Benda tu memang wujud dan memang ada sebabnya tersendiri. Kalau tak tunggu screen ni keluar, nanti komputer rosak. Aiyok! Untuk golongan anak-anak muda, mungkin ada yang rasa benda ni tak masuk akal sebab komputer kan mati sendiri bila kita keluar dari Windows / Mac OS / Linux / BSD / Unix dan lain-lain Operating System . Treeetttt! Salah lagi menyalahkan. Itu hanya benar pada zaman sekarang. Bukan pada era 386, 486, malahan zaman Pentium yang pertama hampir 3 dekad yang lalu. Memang bunyinya aneh, tetapi kita perlu telitikan apakah perbezaan utama yang menyebabkan ciri-ciri ini wujud. Hard power switch . Paling kanan, bawah emblem 486DX2. Keletak keletuk bunyinya. Dan waktu itu anda perlu labelkan LED display warna hijau itu gunanya untuk display . Mungkin ada yang tak tahu kegunaan display . Zaman dahulu, komputer tak menggunakan soft power button macam yang kita ada hari ni. Suisnya me

NORMALISASI : Superman Biseksual, Captain America ... ?

Yup! Tak salah baca tu. Memang watak Superman baru, anak kepada Clark Kent dan Lois Lane yang dikenali sebelum ini dengan nama watak Superboy (Jonathan Kent) telah disahkan oleh pihak DC Comics sendiri sebagai seorang biseksual. Sumber : The Washington Post Bukanlah sesuatu yang mengejutkan, pesaing terkuat DC iaitu Marvel Comics juga turut naik kapal yang sama. Marvel telahpun mengesahkan bahawa watak Captain America yang baru merupakan seorang remaja gay , bernama Aaron Fischer.  Sumber : The Guardian Kedua-dua penerbit komik ini memang diketahui dari dahulu lagi sejarahnya memang bersaing sengit seperti dalam perlumbaan Formula 1. Namun begitu persaingan yang agak di luar jangka ini berlaku, dan kita patut sudah mula berhati-hati dengan bahan-bahan yang dipertontonkan kepada anak-anak muda kita.  Kita amat berharap tiada pula mana-mana penerbit komik dari Australia mahu memperkenalkan watak pelarian pondan sebagai hero. Hampir pasti kita boleh agak apakah implikasinya nanti. Saba