Skip to main content

AMOS : Biskut Cip Coklat Tak 'Famous'

Bahan-bahan ( Ingredients ) : 120gm mentega campuran (separuh blok) / buttery mixture (half block) 170gm gula perang lembut / light brown sugar 60gm gula pasir halus / fine grain sugar 15gm susu tepung / powdered milk 1tbs esen vanila / vanilla essence 1 biji telur (saiz besar) / egg (large) 300gm tepung gandum serba guna / all purpose wheat flour 1½tbs soda bikarbonat / baking soda 60gm cip coklat / chocolate chips Langkah-langkah : 1.) Potong-potong mentega kepada bahagian-bahagian kecil. Masukkan ke dalam mangkuk adunan. Biarkan sehingga mencapai suhu bilik. 2.) Tambahkan gula perang, gula pasir, susu tepung dan esen vanila. Gaulkan sehingga rata. 3.) Masukkan telur dan adunkan pada kelajuan paling rendah untuk menghancurkan gula. Naikkan kepada kelajuan sederhana dan teruskan mengadun sehingga adunan menjadi ringan dan berkrim. 4.) Ayakkan tepung dan soda bikarbonat dan gaul kering sehingga rata. 5.) Turunkan kelajuan pengadun kembali kepada tahap rendah. Tambahkan campuran tepung

Candyshare.com.my


SYABAS dan Warga Gugusan Dedap Kota Damansara [Bhg. 3]

Haaa... kan teman dah kata, tajuk asalnya lain. Hehehe. Iye... bagi sesiapa yang tajam daya penglihatan dan pengamatannya, pasti dah perasan adanya pegawai-pegawai urusetia yang berbaju putih-biru muda kan? Itu semua wakil dari pihak SYABAS, Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn. Bhd. yang menganjurkan majlis pelancaran 'Program Penggantian Meter Berusia & Rosak Di Negeri Selangor, Wilayah Persekutuan dan Putrajaya'.

Aktiviti-aktiviti yang digambarkan dalam Bahagian Satu dan Bahagian Dua tadi tu semuanya program sampingan aje sebenarnya. Tapi enjoy juga kan? Hehehe. Kerjasama SYABAS dan Persatuan Penduduk Gugusan Dedap Kota Damansara ni nampaknya berjaya dan mencapai objektifnya. Apakan tidak, tiada rungutan timbul semasa pihak SYABAS dan kontraktornya menukar meter-meter air yang rosak, sebab masing-masing dah sibuk berhibur dengan acara-acara yang disediakan.

Bijak juga pihak penganjur program ni ye? Tarik rambut dalam tepung gayanya, kan?

Barangan yang teman terima sewaktu mengemaskini rekod.
Abaikan sesuatu yang kehilangan di penanda buku tu ye?




Inilah dianya evolusi meter air di negara kita, meter dengan perumah jenis tembaga, sejak zaman JKR, pengendalian PUAS hinggalah yang terkini, meter plastik yang digunapakai di era SYABAS.

Nampak 'klasik' kan?

Boleh nampak nombor siri meter dengan kepala 'PUAS'. Ini memang meter air lama la ni.



Ini meter air terkini dengan perumah dibuat dari bahan plastik, 
mula digunapakai sejak tahun 2005.


Keratan rentas meter air jenis plastik untuk menunjukkan bahawa bahagian-bahagian 
mekanikalnya sama dengan jenis lama berbadan tembaga (gambar di bawah).





Macam-macam ukuran diameter pun ada rupanya meter air ni. Yang bentuk teman tak 
pernah tengok pun ada. Hahaha.

Komponen-komponen meter air tercerai.

Tengok meter air moden, ada berapa titik perpuluhan dalam bacaannya ye? Canggih betul!
Kalau tak percaya, bezakan dengan meter yang lama. Skrol ke atas balik, tengok ada 
berapa titik perpuluhan.

Sebahagian gear plastik yang menggerakkan unit pengira meter padu (m3).

Meter 'demo' yang jernih ni teman ada rakam videonya untuk tunjukkan macamana 
cara meter air ni berfungsi. Nanti ada masa lapang, teman masukkan videonya ye. InsyaAllah.



Gajet ni teman tak dapat nak faham apa fungsinya. Tak ada sesiapa nak terangkan, dan tak ada
apa-apa poster ke apa label untuk teman rujuk. Nampak macam bagus je benda ni kalau 
teman tau apa gunanya.


Haaa... tu dia... Aktiviti-aktiviti peningkatan kualiti air. Selalu jadi persoalan kan isu ni?

Tak sempat teman nak belek semua tadi, sebab pegawai-pegawai tu tengah sibuk nak 
pusingkan panel ni ke arah lain. Sekali rupanya dah pasang terbalik arahnya. Hehehe.

Proses mengisi borang kemaskini maklumat pelanggan. 






Tengok sendiri, betapa orang kita tak endah alam sekitar. Ini semua bahan cemar sungai
yang dikumpul dari kes-kes pemberhentian operasi loji rawatan air. 



Punca masalah segala ni.

Tak ada air mula buat bising. Tapi diri sendiri jadi punca, buat tak tau aje ye...



Salah seorang pegawai pengendali majlis.

Aktiviti menukar meter air yang sudah lama dan rosak.




Sesi perbincangan koordinasi pegawai-pegawai SYABAS yang terlibat dalam pengendalian program.



Mana Zali (Rozali Ismail, Tan Sri). Hantor wakil aje ke? Ahahaha. Jangan marah ye. Teman bergurau aje.





Astaghfirullah... Teman ingatkan meriam ke tadi. Rupa-rupanya kamera video TV3 jeee.


Haaa... setakat itu aje la kot siri entri panjang tiga serangkai ni. Letih juga teman edit dan masukkan gambar-gambar ni tadi. Dengan keadaan cuaca macam ni, memang line tak berapa sihat kan?

Semoga aktiviti-aktiviti sihat macam akan diteruskan dan diperbanyakkan lagi selepas ni ye. Di samping objektif korporat, dapat juga merapatkan lagi perhubungan dengan pelanggan. Maklumlah, di zaman moden ni kena selalu ingat, tanpa pelanggan, siapalah kita kan?

Sekian untuk kali ini. Wassalam...

Comments

Popular Kini

BANJIR : Rekabentuk Rakit Penyelamat Menggunakan Paip PVC

Malaysia dilanda banjir dan situasi getir ini sudah melewati tempoh 24 jam. Ramai mangsa yang perlu dipindahkan dengan segera untuk mengelakkan sebarang kemungkinan berlakunya perkara-perkara tak diingini. Selain dari mengangkut bot-bot dan sampan dari luar kawasan yang agak memakan masa, kita sebenarnya boleh membina rakit-rakit penyelamat menggunakan paip PVC 8" ~ 12" yang diisi dengan polisterin di dalamnya. Untuk lantai rakit boleh gunakan sebarang bahan yang mampu mengapung bebanan, contohnya blok polisterin setebal 6".  Untuk mendapat gambaran yang lebih jelas, boleh juga rujuk video bot DIY ini sebagai design outlines -  https://www.youtube.com/watch?v=IFp1z1yzIo8 Mungkin idea ini boleh membantu mempercepatkan proses mengangkut mangsa-mangsa yang masih terperangkap. Mereka kesejukan, kelaparan dan berisiko mendapat pelbagai penyakit bawaan air. Dalam situasi begini kita sedang berlumba dengan masa. Dapatkan bahan-bahan sedia ada di sekeliling kita dan gunakan ilm

PC : It Is Now Safe To Turn Off Your Computer

Haaaa. Siapa rasa familiar dengan ayat tu rasanya orang tu dah cukup tua. Kekeke. Betul la tu. Benda tu memang wujud dan memang ada sebabnya tersendiri. Kalau tak tunggu screen ni keluar, nanti komputer rosak. Aiyok! Untuk golongan anak-anak muda, mungkin ada yang rasa benda ni tak masuk akal sebab komputer kan mati sendiri bila kita keluar dari Windows / Mac OS / Linux / BSD / Unix dan lain-lain Operating System . Treeetttt! Salah lagi menyalahkan. Itu hanya benar pada zaman sekarang. Bukan pada era 386, 486, malahan zaman Pentium yang pertama hampir 3 dekad yang lalu. Memang bunyinya aneh, tetapi kita perlu telitikan apakah perbezaan utama yang menyebabkan ciri-ciri ini wujud. Hard power switch . Paling kanan, bawah emblem 486DX2. Keletak keletuk bunyinya. Dan waktu itu anda perlu labelkan LED display warna hijau itu gunanya untuk display . Mungkin ada yang tak tahu kegunaan display . Zaman dahulu, komputer tak menggunakan soft power button macam yang kita ada hari ni. Suisnya me

NORMALISASI : Superman Biseksual, Captain America ... ?

Yup! Tak salah baca tu. Memang watak Superman baru, anak kepada Clark Kent dan Lois Lane yang dikenali sebelum ini dengan nama watak Superboy (Jonathan Kent) telah disahkan oleh pihak DC Comics sendiri sebagai seorang biseksual. Sumber : The Washington Post Bukanlah sesuatu yang mengejutkan, pesaing terkuat DC iaitu Marvel Comics juga turut naik kapal yang sama. Marvel telahpun mengesahkan bahawa watak Captain America yang baru merupakan seorang remaja gay , bernama Aaron Fischer.  Sumber : The Guardian Kedua-dua penerbit komik ini memang diketahui dari dahulu lagi sejarahnya memang bersaing sengit seperti dalam perlumbaan Formula 1. Namun begitu persaingan yang agak di luar jangka ini berlaku, dan kita patut sudah mula berhati-hati dengan bahan-bahan yang dipertontonkan kepada anak-anak muda kita.  Kita amat berharap tiada pula mana-mana penerbit komik dari Australia mahu memperkenalkan watak pelarian pondan sebagai hero. Hampir pasti kita boleh agak apakah implikasinya nanti. Saba