Skip to main content

AMOS : Biskut Cip Coklat Tak 'Famous'

Bahan-bahan ( Ingredients ) : 120gm mentega campuran (separuh blok) / buttery mixture (half block) 170gm gula perang lembut / light brown sugar 60gm gula pasir halus / fine grain sugar 15gm susu tepung / powdered milk 1tbs esen vanila / vanilla essence 1 biji telur (saiz besar) / egg (large) 300gm tepung gandum serba guna / all purpose wheat flour 1½tbs soda bikarbonat / baking soda 60gm cip coklat / chocolate chips Langkah-langkah : 1.) Potong-potong mentega kepada bahagian-bahagian kecil. Masukkan ke dalam mangkuk adunan. Biarkan sehingga mencapai suhu bilik. 2.) Tambahkan gula perang, gula pasir, susu tepung dan esen vanila. Gaulkan sehingga rata. 3.) Masukkan telur dan adunkan pada kelajuan paling rendah untuk menghancurkan gula. Naikkan kepada kelajuan sederhana dan teruskan mengadun sehingga adunan menjadi ringan dan berkrim. 4.) Ayakkan tepung dan soda bikarbonat dan gaul kering sehingga rata. 5.) Turunkan kelajuan pengadun kembali kepada tahap rendah. Tambahkan campuran tepung

Candyshare.com.my


Memindah Naik Imej Cara Alternatif

Uih! Payah benor le bunyinya kalo benda-benda teknikal ni nak guna Bahasa Melayu. Tapi tak apa le. Teman rasa kome faham ni. Pindah naik ni dalam bahasa Inggerisnya disebut upload. Haaa... kan tau. Bila sebut istilah asalnya, kome faham le kan? Sebut pindah naik ni, bunyi ropa orang nak pindah dari rumah teres ke rumah apartment le pulak ye? Kah kah kah.


Apa-apa pun, entri kali ni kita nak berkongsi cara alternatif macamana kita nak upload fail-fail imej dari komputer kita ke mana-mana ruang perkongsian online, contohnya dalam Facebook ke, Picasa Web Albums ke, Flickr ke... lebih kurang macam tu la ye.


Ada banyak software boleh guna untuk upload gambar-gambar ni ke server, selain dari kita guna pelayar web biasa kita tu. Contohnya macam Bloom (http://antaki.ca/bloom), Easy Photo Uploader (http://apps.facebook.com/easyphotouploader) dan Shotwell Photo Manager (http://yorba.org/shotwell).


Bloom

Facebook Easy Photo Uploader

Shotwell Photo Manager

Oleh sebab teman guna Linux, teman ceritakan kat sini cara guna Shotwell la ye. Itu contoh paling mudah dan paling jelas teman dapat cari malam ni. Tapi... hehehe... sebelum kome tanya, teman jawab dulu le ye. Mesti ada yang tanya, kenapa tak upload terus kat skrin Facebook ke, blog ke, Picasa ke... ini nak menyusahkan diri plak.


Ceritanya macam ni. Kalau kita kerap kendalikan fail-fail imej yang besar, kita mesti tau yang setiap kali kita buka satu-satu laman web, banyak kandungan lain kita kena pindahkan sekali, macam teks, logo, imej-imej iklan dan sebagainya. Ini banyak menggunakan pindahan data dan boleh dianggap pembaziran sumber yang tak perlu.


Kalau kita gunakan software yang khas untuk uruskan imej online macam yang di atas tu, pembaziran tu dapat dielakkan, dan hasilnya, pindahan fail imej kita yang besar-besar tu lebih lancar dan tidak mudah tersangkut di tengah jalan.


Langkah-langkah yang perlu untuk upload imej menggunakan Shotwell :





1. Pilih imej-imej yang ingin dipindahkan (Menu Edit>Select All, kalau nak upload semua imej di dalam paparan Shotwell).


2. Klik ke menu File>Publish,





3. Pilih ke mana imej-imej tu nak diterbikan, contoh kat atas ni, Picasa Web Albums (atau Flickr, Facebook, dan sebagainya), dan masukkan maklumat-maklumat login, serta lokasi atau album yang hendak dimuatkan dengan gambar-gambar tu.


4. Setelah selesai memasukkan semua maklumat yang perlu, klik pada Publish.



5. Shotwell akan mula memindahkan fail-fail imej tu ke server dan album yang kita pilih tadi.



6. Bancuh kopi ke, coklat panas ke, rendam mi segera ke... sambil tu tunggu je la Shotwell sudahkan kerjanya.


7. Siap...!!! Hahaha...


Macamana? Senang kan kalau tau caranya? Hmmm... lain kali kita sembang lagi pasal cerita komputer kalau teman ada masa nak buat screen capture banyak-banyak camni. Hehehe.


Sekian entri kali ni. Wassalam...

Comments

Popular Kini

BANJIR : Rekabentuk Rakit Penyelamat Menggunakan Paip PVC

Malaysia dilanda banjir dan situasi getir ini sudah melewati tempoh 24 jam. Ramai mangsa yang perlu dipindahkan dengan segera untuk mengelakkan sebarang kemungkinan berlakunya perkara-perkara tak diingini. Selain dari mengangkut bot-bot dan sampan dari luar kawasan yang agak memakan masa, kita sebenarnya boleh membina rakit-rakit penyelamat menggunakan paip PVC 8" ~ 12" yang diisi dengan polisterin di dalamnya. Untuk lantai rakit boleh gunakan sebarang bahan yang mampu mengapung bebanan, contohnya blok polisterin setebal 6".  Untuk mendapat gambaran yang lebih jelas, boleh juga rujuk video bot DIY ini sebagai design outlines -  https://www.youtube.com/watch?v=IFp1z1yzIo8 Mungkin idea ini boleh membantu mempercepatkan proses mengangkut mangsa-mangsa yang masih terperangkap. Mereka kesejukan, kelaparan dan berisiko mendapat pelbagai penyakit bawaan air. Dalam situasi begini kita sedang berlumba dengan masa. Dapatkan bahan-bahan sedia ada di sekeliling kita dan gunakan ilm

NORMALISASI : Superman Biseksual, Captain America ... ?

Yup! Tak salah baca tu. Memang watak Superman baru, anak kepada Clark Kent dan Lois Lane yang dikenali sebelum ini dengan nama watak Superboy (Jonathan Kent) telah disahkan oleh pihak DC Comics sendiri sebagai seorang biseksual. Sumber : The Washington Post Bukanlah sesuatu yang mengejutkan, pesaing terkuat DC iaitu Marvel Comics juga turut naik kapal yang sama. Marvel telahpun mengesahkan bahawa watak Captain America yang baru merupakan seorang remaja gay , bernama Aaron Fischer.  Sumber : The Guardian Kedua-dua penerbit komik ini memang diketahui dari dahulu lagi sejarahnya memang bersaing sengit seperti dalam perlumbaan Formula 1. Namun begitu persaingan yang agak di luar jangka ini berlaku, dan kita patut sudah mula berhati-hati dengan bahan-bahan yang dipertontonkan kepada anak-anak muda kita.  Kita amat berharap tiada pula mana-mana penerbit komik dari Australia mahu memperkenalkan watak pelarian pondan sebagai hero. Hampir pasti kita boleh agak apakah implikasinya nanti. Saba

PC : It Is Now Safe To Turn Off Your Computer

Haaaa. Siapa rasa familiar dengan ayat tu rasanya orang tu dah cukup tua. Kekeke. Betul la tu. Benda tu memang wujud dan memang ada sebabnya tersendiri. Kalau tak tunggu screen ni keluar, nanti komputer rosak. Aiyok! Untuk golongan anak-anak muda, mungkin ada yang rasa benda ni tak masuk akal sebab komputer kan mati sendiri bila kita keluar dari Windows / Mac OS / Linux / BSD / Unix dan lain-lain Operating System . Treeetttt! Salah lagi menyalahkan. Itu hanya benar pada zaman sekarang. Bukan pada era 386, 486, malahan zaman Pentium yang pertama hampir 3 dekad yang lalu. Memang bunyinya aneh, tetapi kita perlu telitikan apakah perbezaan utama yang menyebabkan ciri-ciri ini wujud. Hard power switch . Paling kanan, bawah emblem 486DX2. Keletak keletuk bunyinya. Dan waktu itu anda perlu labelkan LED display warna hijau itu gunanya untuk display . Mungkin ada yang tak tahu kegunaan display . Zaman dahulu, komputer tak menggunakan soft power button macam yang kita ada hari ni. Suisnya me