Skip to main content

COVID-19 : Sudah Dijangkiti, Apa Patut Aku Buat? [ Bahagian 1 ]

Dijangkiti penyakit yang merbahaya dan sudah menjadi wabak seluruh dunia, pasti menjadi satu pengalaman baru untuk setiap manusia di muka bumi ni. Tak kisahlah apa implikasi dari pengalaman ni, sama ada yang positif atau negatif dalam kehidupan kita. Ia mencatat satu sejarah kehidupan sesiapa sahaja yang menempuhnya. Salah seorangnya ialah, AKU. Iya, aku telah dijangkiti Covid-19. Sejak Disember 2019, aku hanya mendengar, membaca dan menonton perkembangan wabak yang ganas ni. Tetapi kira-kira dua minggu lepas aku terpaksa meredahnya dengan segala bentuk ikhtiar, ilmu, kemahiran dan pengalaman setakat mana yang aku ada selama ini. Ingin aku tekankan di sini, tujuan entri ini aku tulis bukan untuk berbangga, sombong, bongkak, jauh sekali memberi nasihat kepada orang lain. Ia sekadar perkongsian tentang apa yang aku tempuh. Tidak kurang dan tidak lebih daripada itu. Para pembaca perlu mengambil ini sebagai disclaimer . Aku bukan doktor, bukan perawat Islam, bukan pengamal perubatan herba

Memindah Naik Imej Cara Alternatif

Uih! Payah benor le bunyinya kalo benda-benda teknikal ni nak guna Bahasa Melayu. Tapi tak apa le. Teman rasa kome faham ni. Pindah naik ni dalam bahasa Inggerisnya disebut upload. Haaa... kan tau. Bila sebut istilah asalnya, kome faham le kan? Sebut pindah naik ni, bunyi ropa orang nak pindah dari rumah teres ke rumah apartment le pulak ye? Kah kah kah.


Apa-apa pun, entri kali ni kita nak berkongsi cara alternatif macamana kita nak upload fail-fail imej dari komputer kita ke mana-mana ruang perkongsian online, contohnya dalam Facebook ke, Picasa Web Albums ke, Flickr ke... lebih kurang macam tu la ye.


Ada banyak software boleh guna untuk upload gambar-gambar ni ke server, selain dari kita guna pelayar web biasa kita tu. Contohnya macam Bloom (http://antaki.ca/bloom), Easy Photo Uploader (http://apps.facebook.com/easyphotouploader) dan Shotwell Photo Manager (http://yorba.org/shotwell).


Bloom

Facebook Easy Photo Uploader

Shotwell Photo Manager

Oleh sebab teman guna Linux, teman ceritakan kat sini cara guna Shotwell la ye. Itu contoh paling mudah dan paling jelas teman dapat cari malam ni. Tapi... hehehe... sebelum kome tanya, teman jawab dulu le ye. Mesti ada yang tanya, kenapa tak upload terus kat skrin Facebook ke, blog ke, Picasa ke... ini nak menyusahkan diri plak.


Ceritanya macam ni. Kalau kita kerap kendalikan fail-fail imej yang besar, kita mesti tau yang setiap kali kita buka satu-satu laman web, banyak kandungan lain kita kena pindahkan sekali, macam teks, logo, imej-imej iklan dan sebagainya. Ini banyak menggunakan pindahan data dan boleh dianggap pembaziran sumber yang tak perlu.


Kalau kita gunakan software yang khas untuk uruskan imej online macam yang di atas tu, pembaziran tu dapat dielakkan, dan hasilnya, pindahan fail imej kita yang besar-besar tu lebih lancar dan tidak mudah tersangkut di tengah jalan.


Langkah-langkah yang perlu untuk upload imej menggunakan Shotwell :





1. Pilih imej-imej yang ingin dipindahkan (Menu Edit>Select All, kalau nak upload semua imej di dalam paparan Shotwell).


2. Klik ke menu File>Publish,





3. Pilih ke mana imej-imej tu nak diterbikan, contoh kat atas ni, Picasa Web Albums (atau Flickr, Facebook, dan sebagainya), dan masukkan maklumat-maklumat login, serta lokasi atau album yang hendak dimuatkan dengan gambar-gambar tu.


4. Setelah selesai memasukkan semua maklumat yang perlu, klik pada Publish.



5. Shotwell akan mula memindahkan fail-fail imej tu ke server dan album yang kita pilih tadi.



6. Bancuh kopi ke, coklat panas ke, rendam mi segera ke... sambil tu tunggu je la Shotwell sudahkan kerjanya.


7. Siap...!!! Hahaha...


Macamana? Senang kan kalau tau caranya? Hmmm... lain kali kita sembang lagi pasal cerita komputer kalau teman ada masa nak buat screen capture banyak-banyak camni. Hehehe.


Sekian entri kali ni. Wassalam...

Comments

Popular Kini

COVID-19 : Sudah Dijangkiti, Apa Patut Aku Buat? [ Bahagian 1 ]

Dijangkiti penyakit yang merbahaya dan sudah menjadi wabak seluruh dunia, pasti menjadi satu pengalaman baru untuk setiap manusia di muka bumi ni. Tak kisahlah apa implikasi dari pengalaman ni, sama ada yang positif atau negatif dalam kehidupan kita. Ia mencatat satu sejarah kehidupan sesiapa sahaja yang menempuhnya. Salah seorangnya ialah, AKU. Iya, aku telah dijangkiti Covid-19. Sejak Disember 2019, aku hanya mendengar, membaca dan menonton perkembangan wabak yang ganas ni. Tetapi kira-kira dua minggu lepas aku terpaksa meredahnya dengan segala bentuk ikhtiar, ilmu, kemahiran dan pengalaman setakat mana yang aku ada selama ini. Ingin aku tekankan di sini, tujuan entri ini aku tulis bukan untuk berbangga, sombong, bongkak, jauh sekali memberi nasihat kepada orang lain. Ia sekadar perkongsian tentang apa yang aku tempuh. Tidak kurang dan tidak lebih daripada itu. Para pembaca perlu mengambil ini sebagai disclaimer . Aku bukan doktor, bukan perawat Islam, bukan pengamal perubatan herba

RESIPI : Cempedak Goreng Stail Macam Gerai

Haaa... musim buah dah sampai hujung-hujung. Maksudnya, sekarang ada banyak cempedak kan? Buah ni orang panggil buah penutup musim, selain manggis dengan langsat. Isk! Apa le teman merepek ni ye? Kalo korang budak bandar, mana la korang tau pasal musim buah-buahan ni kan? Hehehe. Kalau korang suka cempedak goreng yang tak berapa rangup, tapi rasa nice satu macam je bila gigit masa suam-suam, mungkin korang buleh cuba resipi ni. Tak sama macam guna tepung goreng segera tu tau. Yang tu ada rasa ngan bau macam vanila. Yang ni, memang rasa macam yang jual kat gerai tepi jalan tu. Ce try , ce try . Hehehe. BAHAN-BAHAN - 1/2 biji buah cempedak (kalau korang tukor ngan buah lain pun buleh) 1 cawan tepung gandum 3 sudu besar serbuk roti (kalau takde, bantai je hancurkan biskut lutut) 1 sudu makan minyak masak yang dipanaskan 2 sudu teh garam halus 1 sudu teh gula 1 sudu teh serbuk kunyit Air secukupnya (dalam secawan dua, ikut kualiti tepung korang) Minyak masak secukupnya untuk menggoreng *

RESIPI : Waffle Lembut

Kita dalam PKPD lagi, selepas ' TOTAL LOCKDOWN ' edisi Jun 2021. Berkurung lagi nampaknya. Bosan? Boleh la main masak-masak lagi macam PKP 1.0 tahun lepas. Nak try buat waffle? Ada resipi yang dikongsikan dalam FB page Daily Masak . Tak dapat dipastikan siapakah individu asal yang berkongsi resipi ni. Kalau ada sesiapa tahu, tolong tinggalkan maklumat di komen ye. Selamat mencuba! - - - Resepi Waffle Lembut Bahan Resepi Waffle Sedap : 3 cawan tepung gandum 2 1/2 cawan air 3/4 cawan minyak masak/butter cair 2 biji telur & esen vanilla 2 sudu makan susu tepung 3 sudu makan gula castor 1/2 sudu teh garam 1 sudu makan baking powder 1/4 sudu teh baking soda Gunakan cawan penyukat seperti dalam gambar.Anda boleh dapatkan di kedai bakeri berhampiran. Resepi waffle sukatan cawan ini sangat mudah dan lembut untuk anda buat makan sarapan pagi. Waflle yang disapu dengan nutella, strawberi, coklat memang sedap Untuk susu tepung, anda bleh guna susu tepung Nespray atau apa-apa susu tepu