Skip to main content

AMOS : Biskut Cip Coklat Tak 'Famous'

Bahan-bahan ( Ingredients ) : 120gm mentega campuran (separuh blok) / buttery mixture (half block) 170gm gula perang lembut / light brown sugar 60gm gula pasir halus / fine grain sugar 15gm susu tepung / powdered milk 1tbs esen vanila / vanilla essence 1 biji telur (saiz besar) / egg (large) 300gm tepung gandum serba guna / all purpose wheat flour 1½tbs soda bikarbonat / baking soda 60gm cip coklat / chocolate chips Langkah-langkah : 1.) Potong-potong mentega kepada bahagian-bahagian kecil. Masukkan ke dalam mangkuk adunan. Biarkan sehingga mencapai suhu bilik. 2.) Tambahkan gula perang, gula pasir, susu tepung dan esen vanila. Gaulkan sehingga rata. 3.) Masukkan telur dan adunkan pada kelajuan paling rendah untuk menghancurkan gula. Naikkan kepada kelajuan sederhana dan teruskan mengadun sehingga adunan menjadi ringan dan berkrim. 4.) Ayakkan tepung dan soda bikarbonat dan gaul kering sehingga rata. 5.) Turunkan kelajuan pengadun kembali kepada tahap rendah. Tambahkan campuran tepung

Candyshare.com.my


Identiti Tidak Identikal

Ah sudah! Ni penyakit lagu 'pulanglah sebelum ku runaway...' dah datang balik ke ni? Apa cerita plak tajuk entri kali ni ada perkataan pelik-pelik ni? 'Identikal' ni dah di-Melayu-kan ke? Aaaahhh... bukan kita sedar pun kalau 'diorang' me-Melayu-kan satu-satu perkataan Inggeris tu. Contohnya, komprehensif. Ada ke perkataan bahasa kita macam tu? Tiba-tiba je jadi ada kan?


Nampak jelas, kita semakin hampir dengan orang putih, mat salleh kan? Bahasa pun dah semakin hari semakin sama. Tapi, kita nak hampir dengan diorang ni, kita ni perangai ada bagus macam orang putih tu ke? Woaaa... kurang ajar lu. Dah lebih mamat ni... "Apa celup?" Boleh dibezanya mat salleh dengan orang kita, dikatanya bangsa penjajah tu lebih bagus daripada bangsa kita.


Ini tak boleh jadi ni! Minda terjajah namanya ni! Tak 1 la macam ni!


OK, cukup... jangan nak merepek meraban panjang sangat. Nak kena 'tembi' ke? (Kalau tak faham maksud perkataan 'tembi' tu, boleh tanya Sham Abidin ke, Eylla Mazlan ke ye...?) Teman bukan nak cerita pasal tu pun. Entri kali ni teman nak kisahkan tentang pemikiran komersil vs. imej dan identiti korporat.


Cheap! Yes, cheap! Adakah bangsa Malaysia terlalu murahan? Jawab sendiri... Sekejap lagi ada la yang nak keluar hujah-hujah bangsa kita berdaulat, demokrasi terpimpin, macam-macam la lagi. Melalut la korang, teman tak kisah pun. Sebab teman nak sampaikan benda-benda yang bersifat 'faktual' sahaja di sini. Omong-omong kosong, tak payah cerita kat sini, sila bawa ke dewan ye.


Lihat contoh di dalam gambar ni ye. Renung dengan sepenuh ketelitian yang kome sekalian termampu. Tarik nafas panjang-panjang... bertenang, dan cuba cernakan, apa yang ingin disampaikan.


(Laman utama sebuah syarikat jual-beli dalam talian dari Amerika dengan nama domain berakhir .com, pada tarikh 9 Oktober 2011. - Sila klik imej untuk besarkan.)



(Laman utama syarikat yang sama, tetapi cawangan Malaysia dengan nama domain berakhir dengan .com.my pada tarikh dan masa yang sama)


Arrrggghhh... sakit kepalaaa... Apa yang kome dapat lihat? Cuba huraikan dengan jujur dan berterus-terang. Teman sendiri tak mampu nak komen panjang-panjang tadi, cuma satu perkataan saja yang keluar dari mulut celupar teman ni, "Cheap!".

Tidak dapat dinafikan, pengiklanan adalah salah satu punca pendapatan penting dalam perniagaan dalam talian, tetapi situasi itu juga taklah sepatutnya membolehkan kita 'menyumbat' apa sahaja yang muat dan sempat di situ untuk mengaut untung.

Bila kita lihat dengan teliti lagi sekali gambar-gambar tadi, teman membayangkan seakan yang gambar pertama tu seumpama makan di restoran 5 bintang yang pelayannya cukup tertib berbudi-bahasa, manakala yang gambar kedua tu saling tak tumpah seumpama makan makan di gerai mamak Lokman di simpang jalan ke tempat teman bekerja. Belum habis teman sebut apa teman nak makan, udah ditempiknya ke dapur... 

"Roti banjir, 'tulur' mata taruk atas, teh O ais limau!". Padahal musim hujan, teman minum teh O limau suam. Apa laaa...

Hmmm... kita mungkin cuba dihampirkan dengan mat salleh melalui bahasa, tetapi dari segi kehidupan dan cara berfikir, kita masih jauh ketinggalan rupanya. Wallahhua'lam...

Sekian bebelan untuk kali ni. Wassalam.

Comments

  1. aku tak paham apa ko cakap la...

    ReplyDelete
  2. Sama la Zuhri. Aku sendiri pun kadang-kadang tak berapa faham apa aku cakap. Hahaha...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Kini

BANJIR : Rekabentuk Rakit Penyelamat Menggunakan Paip PVC

Malaysia dilanda banjir dan situasi getir ini sudah melewati tempoh 24 jam. Ramai mangsa yang perlu dipindahkan dengan segera untuk mengelakkan sebarang kemungkinan berlakunya perkara-perkara tak diingini. Selain dari mengangkut bot-bot dan sampan dari luar kawasan yang agak memakan masa, kita sebenarnya boleh membina rakit-rakit penyelamat menggunakan paip PVC 8" ~ 12" yang diisi dengan polisterin di dalamnya. Untuk lantai rakit boleh gunakan sebarang bahan yang mampu mengapung bebanan, contohnya blok polisterin setebal 6".  Untuk mendapat gambaran yang lebih jelas, boleh juga rujuk video bot DIY ini sebagai design outlines -  https://www.youtube.com/watch?v=IFp1z1yzIo8 Mungkin idea ini boleh membantu mempercepatkan proses mengangkut mangsa-mangsa yang masih terperangkap. Mereka kesejukan, kelaparan dan berisiko mendapat pelbagai penyakit bawaan air. Dalam situasi begini kita sedang berlumba dengan masa. Dapatkan bahan-bahan sedia ada di sekeliling kita dan gunakan ilm

PC : It Is Now Safe To Turn Off Your Computer

Haaaa. Siapa rasa familiar dengan ayat tu rasanya orang tu dah cukup tua. Kekeke. Betul la tu. Benda tu memang wujud dan memang ada sebabnya tersendiri. Kalau tak tunggu screen ni keluar, nanti komputer rosak. Aiyok! Untuk golongan anak-anak muda, mungkin ada yang rasa benda ni tak masuk akal sebab komputer kan mati sendiri bila kita keluar dari Windows / Mac OS / Linux / BSD / Unix dan lain-lain Operating System . Treeetttt! Salah lagi menyalahkan. Itu hanya benar pada zaman sekarang. Bukan pada era 386, 486, malahan zaman Pentium yang pertama hampir 3 dekad yang lalu. Memang bunyinya aneh, tetapi kita perlu telitikan apakah perbezaan utama yang menyebabkan ciri-ciri ini wujud. Hard power switch . Paling kanan, bawah emblem 486DX2. Keletak keletuk bunyinya. Dan waktu itu anda perlu labelkan LED display warna hijau itu gunanya untuk display . Mungkin ada yang tak tahu kegunaan display . Zaman dahulu, komputer tak menggunakan soft power button macam yang kita ada hari ni. Suisnya me

NORMALISASI : Superman Biseksual, Captain America ... ?

Yup! Tak salah baca tu. Memang watak Superman baru, anak kepada Clark Kent dan Lois Lane yang dikenali sebelum ini dengan nama watak Superboy (Jonathan Kent) telah disahkan oleh pihak DC Comics sendiri sebagai seorang biseksual. Sumber : The Washington Post Bukanlah sesuatu yang mengejutkan, pesaing terkuat DC iaitu Marvel Comics juga turut naik kapal yang sama. Marvel telahpun mengesahkan bahawa watak Captain America yang baru merupakan seorang remaja gay , bernama Aaron Fischer.  Sumber : The Guardian Kedua-dua penerbit komik ini memang diketahui dari dahulu lagi sejarahnya memang bersaing sengit seperti dalam perlumbaan Formula 1. Namun begitu persaingan yang agak di luar jangka ini berlaku, dan kita patut sudah mula berhati-hati dengan bahan-bahan yang dipertontonkan kepada anak-anak muda kita.  Kita amat berharap tiada pula mana-mana penerbit komik dari Australia mahu memperkenalkan watak pelarian pondan sebagai hero. Hampir pasti kita boleh agak apakah implikasinya nanti. Saba