Skip to main content

AMOS : Biskut Cip Coklat Tak 'Famous'

Bahan-bahan ( Ingredients ) : 120gm mentega campuran (separuh blok) / buttery mixture (half block) 170gm gula perang lembut / light brown sugar 60gm gula pasir halus / fine grain sugar 15gm susu tepung / powdered milk 1tbs esen vanila / vanilla essence 1 biji telur (saiz besar) / egg (large) 300gm tepung gandum serba guna / all purpose wheat flour 1½tbs soda bikarbonat / baking soda 60gm cip coklat / chocolate chips Langkah-langkah : 1.) Potong-potong mentega kepada bahagian-bahagian kecil. Masukkan ke dalam mangkuk adunan. Biarkan sehingga mencapai suhu bilik. 2.) Tambahkan gula perang, gula pasir, susu tepung dan esen vanila. Gaulkan sehingga rata. 3.) Masukkan telur dan adunkan pada kelajuan paling rendah untuk menghancurkan gula. Naikkan kepada kelajuan sederhana dan teruskan mengadun sehingga adunan menjadi ringan dan berkrim. 4.) Ayakkan tepung dan soda bikarbonat dan gaul kering sehingga rata. 5.) Turunkan kelajuan pengadun kembali kepada tahap rendah. Tambahkan campuran tepung

Candyshare.com.my


Berjual-Belilah Pulak! Macam-Macam Laaa...

Hehehe. Lain macam je bunyi tajuk entri ni ye? Hmmm... tajuknya mungkin bunyi macam nak kelakar macam tu, tapi isi kandungan artikel ni tak la kelakar pun. Sebenarnya tak kelakar langsung!


Teman biasa jumpa, biasa bersembang dengan sahabat-sahabat dan kenalan yang baya-baya teman, ada yang lebih tua, ada yang baru habis usia remaja. Cerita pasal nak buka bisnes ni memang selalu la sangat teman dengar.


Memang dah jadi trend masa kini gamaknya, siapa yang makan gaji, tambah-tambah yang kerja dengan swasta, ada saja la yang tak kena dengan tempat kerja. Ada yang kata gaji tak padan dengan kerja, ada yang masalah dengan rakan tempat kerja, ada yang kata bos tak pandai bagi arahan, dan ada juga yang gaduh dengan awek kat tempat kerja. Haih, pendek kata ada saja la masalahnya.





Dah jadi kelaziman juga teman dengar para sahabat teringin sangat nak buka bisnes sendiri, nak merasa jadi bos dan jadi kuli sendiri. Niat tu dah betul, tapi apa masalahnya ye? Buk bak buk bak punya panjang lebar cerita, ada halangan-halangan besar yang nak ditempuh sebelum dapat menikmati keindahan jadi bos sendiri tu rupanya.


Antara masalah lazim kita dengar -


1.) Tak cukup modal
2.) Belum pasti ada pelanggan nanti
3.) Sementara nak kukuhkan bisnes, kena la kerja juga. Bila masa nak buat marketing?
4.) Nak jumpa bakal klien pun nak guna duit juga


... dan banyak lagi la kisahnya.


Tapi, pernah tak kita berfikir di luar kelaziman? Bak kata orang Banjar, 'thinking out of the box'. Kenapa tak gunakan medium alternatif?


Takkan di dalam kehidupan moden ni kita tak pernah dengar e-dagang, pemasaran dalam talian,  e-katalog, dan beberapa jenis berpangkal 'e-' yang membawa maksud amalan yang hampir sama, iaitu memanipulasikan Internet sebagai medium pemasaran dan penggalak jualan.


Percaya tak kalau teman katakan semua masalah yang teman senaraikan tadi tu, boleh diselesaikan, atau paling tidak dapat diringankan dengan sedikit usaha untuk mencuba perkara baru ni. (Tak berapa barulah sangat pun)


Ramai orang tau benda ni, tapi tak ramai orang yang nak mencuba. Sebabnya? Teman banyak kali dah cerita, tapi ramai juga yang tak percaya. Dikatakan susah, banyak nak kena belajar, tak pandai bahasa Inggeris, dan pelbagai alasan lagi.


Maka, teman rasa seseorang kena pecahkan tradisi pemikiran jumud ni dari membelenggu bangsa kita yang sedang meningkat maju. Sepanjang minggu ni teman akan cuba menyibukkan diri untuk menyiapkan satu laman blog pemasaran dan sebagai langkah lanjutan, teman akan lengkapkan dengan ciri-ciri tempahan secara dalam talian, dalam tempoh terdekat ni. InsyaAllah.


Bukannya teman ni nak tunjuk lagak, apa lagi berniat nak mengaut untung berlebihan dengan mengambil kesempatan atas kekurangan sifat kesedaran orang kita, tapi sekadar nak membuka mata semua yang selama ni memikirkan perkara ni payah sangat nak dibuat.


Nak buat untung lebih? Teman nak tanya, siapa sini sanggup buat kerja pemasaran, ambil upah serendah 38 sen (iya, betul RM 0.38) untuk menjual mana-mana produk pengguna yang berharga sehingga RM10? Yuran tu pun teman letak paling rendah yang mungkin sebab nak menanggung yuran tahunan syarikat hosting dan yuran nama domain.







Kome tak percaya juga? Tengok dekat laman blog ni, http://mediawerkz.braderpet.com, iklan-iklan dalam tu semuanya percuma, diulang... FREE! Yang ada menanggung kos urusniaga dalam talian ni pun hanya pihak-pihak yang jadi Ahli Premium sahaja, yang buat masa ni hanya ada tiga iaitu pengedaran pakaian wanita Zaybee e-trade, barangan penunggang motorsikal MotoShamz dan projek cetakan segera MediaWerkz sendiri.


Agak pelik bunyi amalan perniagaan ni? Tak pelik sebenarnya. Inilah amalan biasa syarikat-syarikat gergasi Internet dan multimedia seluruh dunia. Mereka mengenakan caj kepada klien-klien besar dan pengiklan mereka, dan di masa yang sama dengan sumber dan kelengkapan yang sedia ada, mereka tawarkan khidmat-khidmat yang asas dan mudah secara percuma kepada orang awam.


Teman hanya nak membuka mata para sahabat sekalian yang sekian lama angan-angannya nak buka bisnes, tapi terhenti di satu tahap yang membuntukan. Apa lagi? Bendanya dah teman sediakan. Pucuk pangkal pada hati dan kesungguhan sendiri. Nak berjaya, kena la usaha. Mana maunya untung datang menggolek-golek ke riba.


Fikir-fikirkan wahai sahabat-sahabat dan kenalan teman. Walahhua'lam.


Wassalam. Sekian untuk kali ni.

Comments

Popular Kini

BANJIR : Rekabentuk Rakit Penyelamat Menggunakan Paip PVC

Malaysia dilanda banjir dan situasi getir ini sudah melewati tempoh 24 jam. Ramai mangsa yang perlu dipindahkan dengan segera untuk mengelakkan sebarang kemungkinan berlakunya perkara-perkara tak diingini. Selain dari mengangkut bot-bot dan sampan dari luar kawasan yang agak memakan masa, kita sebenarnya boleh membina rakit-rakit penyelamat menggunakan paip PVC 8" ~ 12" yang diisi dengan polisterin di dalamnya. Untuk lantai rakit boleh gunakan sebarang bahan yang mampu mengapung bebanan, contohnya blok polisterin setebal 6".  Untuk mendapat gambaran yang lebih jelas, boleh juga rujuk video bot DIY ini sebagai design outlines -  https://www.youtube.com/watch?v=IFp1z1yzIo8 Mungkin idea ini boleh membantu mempercepatkan proses mengangkut mangsa-mangsa yang masih terperangkap. Mereka kesejukan, kelaparan dan berisiko mendapat pelbagai penyakit bawaan air. Dalam situasi begini kita sedang berlumba dengan masa. Dapatkan bahan-bahan sedia ada di sekeliling kita dan gunakan ilm

PC : It Is Now Safe To Turn Off Your Computer

Haaaa. Siapa rasa familiar dengan ayat tu rasanya orang tu dah cukup tua. Kekeke. Betul la tu. Benda tu memang wujud dan memang ada sebabnya tersendiri. Kalau tak tunggu screen ni keluar, nanti komputer rosak. Aiyok! Untuk golongan anak-anak muda, mungkin ada yang rasa benda ni tak masuk akal sebab komputer kan mati sendiri bila kita keluar dari Windows / Mac OS / Linux / BSD / Unix dan lain-lain Operating System . Treeetttt! Salah lagi menyalahkan. Itu hanya benar pada zaman sekarang. Bukan pada era 386, 486, malahan zaman Pentium yang pertama hampir 3 dekad yang lalu. Memang bunyinya aneh, tetapi kita perlu telitikan apakah perbezaan utama yang menyebabkan ciri-ciri ini wujud. Hard power switch . Paling kanan, bawah emblem 486DX2. Keletak keletuk bunyinya. Dan waktu itu anda perlu labelkan LED display warna hijau itu gunanya untuk display . Mungkin ada yang tak tahu kegunaan display . Zaman dahulu, komputer tak menggunakan soft power button macam yang kita ada hari ni. Suisnya me

NORMALISASI : Superman Biseksual, Captain America ... ?

Yup! Tak salah baca tu. Memang watak Superman baru, anak kepada Clark Kent dan Lois Lane yang dikenali sebelum ini dengan nama watak Superboy (Jonathan Kent) telah disahkan oleh pihak DC Comics sendiri sebagai seorang biseksual. Sumber : The Washington Post Bukanlah sesuatu yang mengejutkan, pesaing terkuat DC iaitu Marvel Comics juga turut naik kapal yang sama. Marvel telahpun mengesahkan bahawa watak Captain America yang baru merupakan seorang remaja gay , bernama Aaron Fischer.  Sumber : The Guardian Kedua-dua penerbit komik ini memang diketahui dari dahulu lagi sejarahnya memang bersaing sengit seperti dalam perlumbaan Formula 1. Namun begitu persaingan yang agak di luar jangka ini berlaku, dan kita patut sudah mula berhati-hati dengan bahan-bahan yang dipertontonkan kepada anak-anak muda kita.  Kita amat berharap tiada pula mana-mana penerbit komik dari Australia mahu memperkenalkan watak pelarian pondan sebagai hero. Hampir pasti kita boleh agak apakah implikasinya nanti. Saba