Skip to main content

AMOS : Biskut Cip Coklat Tak 'Famous'

Bahan-bahan ( Ingredients ) : 120gm mentega campuran (separuh blok) / buttery mixture (half block) 170gm gula perang lembut / light brown sugar 60gm gula pasir halus / fine grain sugar 15gm susu tepung / powdered milk 1tbs esen vanila / vanilla essence 1 biji telur (saiz besar) / egg (large) 300gm tepung gandum serba guna / all purpose wheat flour 1½tbs soda bikarbonat / baking soda 60gm cip coklat / chocolate chips Langkah-langkah : 1.) Potong-potong mentega kepada bahagian-bahagian kecil. Masukkan ke dalam mangkuk adunan. Biarkan sehingga mencapai suhu bilik. 2.) Tambahkan gula perang, gula pasir, susu tepung dan esen vanila. Gaulkan sehingga rata. 3.) Masukkan telur dan adunkan pada kelajuan paling rendah untuk menghancurkan gula. Naikkan kepada kelajuan sederhana dan teruskan mengadun sehingga adunan menjadi ringan dan berkrim. 4.) Ayakkan tepung dan soda bikarbonat dan gaul kering sehingga rata. 5.) Turunkan kelajuan pengadun kembali kepada tahap rendah. Tambahkan campuran tepung

Candyshare.com.my


Ramadan Kembali Lagi?

Alhamdulillah, Ramadan bakal menjelang tiba lagi! Eh, Ramadan ke Ramadhan?


Ramai yang keliru dengan ejaan Rumi untuk perkataan  رمضان ni rupanya ye. Termasuk la tukang-tukang taip di media arus perdana. Atau, bukan mereka terkeliru, tetapi sekadar mematuhi apa yang termaktub di 'kamus utama' negara? Tidak dapat la teman nak pastikan. Kalau ada sesiapa berkesempatan merujuk kamus yang tebal itu, apa salahnya dicarikan dan dikongsikan bersama ya?


Eh-eh! Nanti dulu... baru teman teringat. Dalam media arus perdana juga, sebenarnya ejaan tersebut bercampur-aduk. Ada yang menggunakan 'Ramadan', dan ada juga yang mengejanya 'Ramadhan'. Ada kekeliruan yang jelas di situ? Ah sudah. Keliru, tapi jelas pula ye. Macam-macam la dia ni.


Walaubagaimanapun, tidaklah entri ini bertujuan hendak mengajar bacaan Jawi apatah lagi hendak memberi panduan sebutan-sebutan perkataan bahasa Arab. Cuma, kita nak mengimbas kembali sewaktu kita kecil-kecil dahulu, diajar membaca Jawi (bagi yang belajar la, yang tak belajar tu boleh la cari-cari dalam Google ke, Wikipedia ke), kita diajar membunyikan huruf-huruf jawi tanpa tanda bacaan. Hari ini, kita rujuk semula cara kita menyebut bunyi huruf ḍād ( ض , ض , ضـ ).




Bagaimana rupa ejaan perkataan 'Ramadan' itu? Mari kita lihat dengan teliti.


Lihat dengan teliti huruf yang bergaris bawah berwarna merah itu. Bukankah itu huruf ḍād, yang mempunyai bunyi yang tebal.

Jika kita bunyikan perkataan itu dengan sebutan 'Ramadan', tidakkah ia berbunyi seperti huruf dāl ( د ) kan? Ada nampak huruf  dāl dalam perkataan 'Ramadan' tu? Kita terbalikkan ayat Nujum Pak Belalang, "Ada tuan-tuan nampak huruf itu? Nampak? Mengikut perguruan patik, Tuanku, barangsiapa yang nampak ... (sila lengkapkan sendiri ayat tersebut)".

Hmmm... Jelas sudahkah perkara yang mengelirukan tadi? Bukan niat hamba hendak mengajar, cuma ingin berkongsi.

Selamat menjalankan ibadah puasa Ramadhan. "Puasa tau, jangan tak puasa." Sekian, wassalam. 

Comments

Popular Kini

BANJIR : Rekabentuk Rakit Penyelamat Menggunakan Paip PVC

Malaysia dilanda banjir dan situasi getir ini sudah melewati tempoh 24 jam. Ramai mangsa yang perlu dipindahkan dengan segera untuk mengelakkan sebarang kemungkinan berlakunya perkara-perkara tak diingini. Selain dari mengangkut bot-bot dan sampan dari luar kawasan yang agak memakan masa, kita sebenarnya boleh membina rakit-rakit penyelamat menggunakan paip PVC 8" ~ 12" yang diisi dengan polisterin di dalamnya. Untuk lantai rakit boleh gunakan sebarang bahan yang mampu mengapung bebanan, contohnya blok polisterin setebal 6".  Untuk mendapat gambaran yang lebih jelas, boleh juga rujuk video bot DIY ini sebagai design outlines -  https://www.youtube.com/watch?v=IFp1z1yzIo8 Mungkin idea ini boleh membantu mempercepatkan proses mengangkut mangsa-mangsa yang masih terperangkap. Mereka kesejukan, kelaparan dan berisiko mendapat pelbagai penyakit bawaan air. Dalam situasi begini kita sedang berlumba dengan masa. Dapatkan bahan-bahan sedia ada di sekeliling kita dan gunakan ilm

NORMALISASI : Superman Biseksual, Captain America ... ?

Yup! Tak salah baca tu. Memang watak Superman baru, anak kepada Clark Kent dan Lois Lane yang dikenali sebelum ini dengan nama watak Superboy (Jonathan Kent) telah disahkan oleh pihak DC Comics sendiri sebagai seorang biseksual. Sumber : The Washington Post Bukanlah sesuatu yang mengejutkan, pesaing terkuat DC iaitu Marvel Comics juga turut naik kapal yang sama. Marvel telahpun mengesahkan bahawa watak Captain America yang baru merupakan seorang remaja gay , bernama Aaron Fischer.  Sumber : The Guardian Kedua-dua penerbit komik ini memang diketahui dari dahulu lagi sejarahnya memang bersaing sengit seperti dalam perlumbaan Formula 1. Namun begitu persaingan yang agak di luar jangka ini berlaku, dan kita patut sudah mula berhati-hati dengan bahan-bahan yang dipertontonkan kepada anak-anak muda kita.  Kita amat berharap tiada pula mana-mana penerbit komik dari Australia mahu memperkenalkan watak pelarian pondan sebagai hero. Hampir pasti kita boleh agak apakah implikasinya nanti. Saba

PC : It Is Now Safe To Turn Off Your Computer

Haaaa. Siapa rasa familiar dengan ayat tu rasanya orang tu dah cukup tua. Kekeke. Betul la tu. Benda tu memang wujud dan memang ada sebabnya tersendiri. Kalau tak tunggu screen ni keluar, nanti komputer rosak. Aiyok! Untuk golongan anak-anak muda, mungkin ada yang rasa benda ni tak masuk akal sebab komputer kan mati sendiri bila kita keluar dari Windows / Mac OS / Linux / BSD / Unix dan lain-lain Operating System . Treeetttt! Salah lagi menyalahkan. Itu hanya benar pada zaman sekarang. Bukan pada era 386, 486, malahan zaman Pentium yang pertama hampir 3 dekad yang lalu. Memang bunyinya aneh, tetapi kita perlu telitikan apakah perbezaan utama yang menyebabkan ciri-ciri ini wujud. Hard power switch . Paling kanan, bawah emblem 486DX2. Keletak keletuk bunyinya. Dan waktu itu anda perlu labelkan LED display warna hijau itu gunanya untuk display . Mungkin ada yang tak tahu kegunaan display . Zaman dahulu, komputer tak menggunakan soft power button macam yang kita ada hari ni. Suisnya me