Skip to main content

SIDAI : Siapa Suka Kena Sidai?

 "PERTANDINGAN HARI TU DAH ADA KEPUTUSAN KE?" Antara soalan yang biasa diajukan oleh peserta kepada penganjur-penganjur pertandingan merekacipta. Tak kisahlah rekacipta logo, produk, grafik mural, cenderahati dan macam-macam lagi. Setelah peserta meletakkan idea, komitmen masa, ketekunan, mencurahkan kemahiran, mengejar tarikh tutup permohonan, barulah sesuatu penyertaan itu dapat dihantar. Ia tak sama dengan pertandingan teka kacang, silangkata, cari objek tersembunyi dan sebagainya. Merekabentuk memerlukan bakat, pengetahuan dan kemahiran khusus yang bukan semua orang mampu membuatnya. Malangnya selepas tarikh tutup penyertaan, kebanyakan penganjur menunggu para peserta atau orang awam yang berminat, untuk bertanya bilakah keputusannya akan keluar. Jika tidak, pihak penganjur akan diam membisu sahaja. Ini yang biasa berlaku.  Sebenarnya bukanlah para peserta terlalu berharap untuk menang sebab setiap penyertaan itu atas rasa minat terhadap sesuatu. Mungkin ada juga yang ber

Candyshare.com.my


Paling Sungguh Ter-BESTest Sangat La!

Dalam seminggu dua ni everyday kita boleh tengok iklan di televisyen yang memaparkan model baru kereta yang dipasang oleh salah sebuah syarikat pengeluar automotif di negara kita. Saturday yang lepas ada juga terfikir kalau-kalau ada pula iklan itu yang betul-betul menggunakan bahasa Inggeris yang betul, macam kata Usop Wilcha, tahap 'English education'. Iklan ini very mementingkan penekanan kepada yang terbaik, best, even lebih best dari yang best, 'ecelli' (actually).


So, kita flash-backkan dengan lebih teliti that video iklan... memang agak difficult menterjemahkan iklan tersebut ke dalam bahasa Inggeris sebenar. Not only menukar bahasa keseluruhan iklan, hendak menterjemah taglinenya pun sahaja, harus menjadi satu tugas yang very hard.


Wonder la kan, if kita boleh buat juga... try la...


Lebih kurang like this agaknya? How la? Belum ada idea already. Everyday fikir pun belum tentu dapat yang terbaik. Terbaik OK? Best? Better than the best? Cuba try test tengok macamana...


Idea pertama, you tau la, buat direct translation macam atas ni la. Kira 'more best' boleh ganti 'lagi best' kalau terjemahkan secara direct terus gitu, right? Tujuannya bagi nampak lebih best la compare dengan best.

Tak suitable ke? Jangan la runaway dulu. Cuba tengok idea kedua plak. You know la, first time mana boleh perfect kan?


Yang second ni kan, dia gunakan perkataan 'bestest' untuk memberikan gambaran 'terbaik' la. Level paling atas gitu, right? For example la kan, macam 'tall-taller-tallest', 'big-bigger-biggest', 'smart-smarter-smartest', 'good-gooder-goodest'... boleh la kan, kira 'best-bester-bestest' la gitu kan?

Anyway, you all boleh pilih la macamana yang sesuai, right? Macam mana-mana pun boleh, like that la.

Hmmmm... that's all la untuk kali ni.

Nota : Maaf atas keletihan membaca entri di dalam format bahasa bercampur-aduk ini, sebab dewasa ini banyak perkara dilonggar-longgarkan, dihalal-halalkan hingga mencemar kedaulatan Bahasa Melayu. Ada kan lagu macam ni, 'Pulanglah sebelum ku runaway... bla-bla-bla... Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday...'. Marah? Nak marah apa? Boleh je lepas lagu tu untuk penerbitan, siaran di radio... Alaaaa... ini kan blog peribadi. Bahasa lintang-pukang pun, tak ada siapa nak ambil tahu. Hehehe.


- - -

Definasi 'best' dari Google Define :

1. Of the most excellent, effective, or desirable type or quality
2. Most enjoyable
3. Most appropriate, advantageous, or well advised

MOST, OK... faham tak kalau ada perkataan MOST dipangkalnya? Nak kena terjemahkan lagi mendalam ke?

Comments

  1. hehe....lawak tapi itu laa realiti skang....konon cakap campur english tu bagus sangat la,educated bunyiknyer....hehe...hampeh!!!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Kini

SIDAI : Siapa Suka Kena Sidai?

 "PERTANDINGAN HARI TU DAH ADA KEPUTUSAN KE?" Antara soalan yang biasa diajukan oleh peserta kepada penganjur-penganjur pertandingan merekacipta. Tak kisahlah rekacipta logo, produk, grafik mural, cenderahati dan macam-macam lagi. Setelah peserta meletakkan idea, komitmen masa, ketekunan, mencurahkan kemahiran, mengejar tarikh tutup permohonan, barulah sesuatu penyertaan itu dapat dihantar. Ia tak sama dengan pertandingan teka kacang, silangkata, cari objek tersembunyi dan sebagainya. Merekabentuk memerlukan bakat, pengetahuan dan kemahiran khusus yang bukan semua orang mampu membuatnya. Malangnya selepas tarikh tutup penyertaan, kebanyakan penganjur menunggu para peserta atau orang awam yang berminat, untuk bertanya bilakah keputusannya akan keluar. Jika tidak, pihak penganjur akan diam membisu sahaja. Ini yang biasa berlaku.  Sebenarnya bukanlah para peserta terlalu berharap untuk menang sebab setiap penyertaan itu atas rasa minat terhadap sesuatu. Mungkin ada juga yang ber

KFC : Yang Ni OR Atau HS? Kompius Laaa...

Siapa tak suka ayam goreng? Susah nak jumpa la orang yang tak suka makan ayam goreng. Kalau nak jumpa pun mungkin satu dalam beribu-ribu orang. Kebiasaannya orang suka makan ayam goreng kan? Kalau korang beli ayam goreng KFC, yang mana satu pilihan korang? Original Recipe (OR) atau Hot & Spicy (HS)? Atau dua-dua pun korang balun satu macam je? Hahahaha. Setiap orang ada citarasanya tersendiri kan? Ada juga yang tak kisah walau macamana pun rasanya, tapi bila benda tu viral mesti dia nak cuba. Yang kategori ni dia pelik sikit. Dia sebenarnya bukan nak makan tapi nak kepuasan mencuba. Selagi tak cuba dia tak akan rasa puas. Ada satu perisa ayam goreng KFC yang tak pasti korang boleh merasa ke tak. Tapi benda ni ada dijual hari ni. OR bukan, HS pun bukan. Jenuh juga la tadi menyemak resit kot ada tersilap tekan pada mesin order layan diri tu. Manalah tau, tergatal tangan tercuit pilihan menu yang satu ni. Nampaknya, sah! Memang sah tak ada. Semuanya normal. Tak ada yang pelik pun.

Video Lagu Warisan - Sudirman Hj. Arshad

Benda yang baik biasanya datang dalam pelbagai perisa kan? Pizza, minuman coklat, yogurt dan jajan la contohnya. Orang olah jadi pelbagai perisa sampai tak jemu la peminatnya. Sama juga dengan lagu. Bagi teman, antara lagu patriotik yang paling teman suka dengor lagu Warisan, nyanyi Allahyarham Sudirman Hj. Arshad. Lagu ciptaan Syed Haron Ahmad ni memang liriknya ringkas, tepat dan menusuk ke hati tiap kali dengor. Bertepatan dengan insiden terhempasnya MH17 tahun ni yang mengorbankan ratusan nyawa, ada baiknya kita renungkan semula betapa syarikat penerbangan negara kita ni dah mula berkhidmat sejak zaman tv hitam-putih lagi. Tak tau la berapa berat, jerih payah semua yang terlibat dalam mematangkan Malaysia dalam industri penerbangan. Teman selitkan beberapa klip pendek yang sempat teman himpunkan berkaitan Syarikat Penerbangan Malaysia, MAS, untuk renungan kita bersama, seiring dengan pembangunan negara dari waktu laungan 'Merdeka' yang pertama pada tahun 1957. Syyy... duduk