Skip to main content

COVID-19 : Sudah Dijangkiti, Apa Patut Aku Buat? [ Bahagian 1 ]

Dijangkiti penyakit yang merbahaya dan sudah menjadi wabak seluruh dunia, pasti menjadi satu pengalaman baru untuk setiap manusia di muka bumi ni. Tak kisahlah apa implikasi dari pengalaman ni, sama ada yang positif atau negatif dalam kehidupan kita. Ia mencatat satu sejarah kehidupan sesiapa sahaja yang menempuhnya. Salah seorangnya ialah, AKU. Iya, aku telah dijangkiti Covid-19. Sejak Disember 2019, aku hanya mendengar, membaca dan menonton perkembangan wabak yang ganas ni. Tetapi kira-kira dua minggu lepas aku terpaksa meredahnya dengan segala bentuk ikhtiar, ilmu, kemahiran dan pengalaman setakat mana yang aku ada selama ini. Ingin aku tekankan di sini, tujuan entri ini aku tulis bukan untuk berbangga, sombong, bongkak, jauh sekali memberi nasihat kepada orang lain. Ia sekadar perkongsian tentang apa yang aku tempuh. Tidak kurang dan tidak lebih daripada itu. Para pembaca perlu mengambil ini sebagai disclaimer . Aku bukan doktor, bukan perawat Islam, bukan pengamal perubatan herba

Paling Sungguh Ter-BESTest Sangat La!

Dalam seminggu dua ni everyday kita boleh tengok iklan di televisyen yang memaparkan model baru kereta yang dipasang oleh salah sebuah syarikat pengeluar automotif di negara kita. Saturday yang lepas ada juga terfikir kalau-kalau ada pula iklan itu yang betul-betul menggunakan bahasa Inggeris yang betul, macam kata Usop Wilcha, tahap 'English education'. Iklan ini very mementingkan penekanan kepada yang terbaik, best, even lebih best dari yang best, 'ecelli' (actually).


So, kita flash-backkan dengan lebih teliti that video iklan... memang agak difficult menterjemahkan iklan tersebut ke dalam bahasa Inggeris sebenar. Not only menukar bahasa keseluruhan iklan, hendak menterjemah taglinenya pun sahaja, harus menjadi satu tugas yang very hard.


Wonder la kan, if kita boleh buat juga... try la...


Lebih kurang like this agaknya? How la? Belum ada idea already. Everyday fikir pun belum tentu dapat yang terbaik. Terbaik OK? Best? Better than the best? Cuba try test tengok macamana...


Idea pertama, you tau la, buat direct translation macam atas ni la. Kira 'more best' boleh ganti 'lagi best' kalau terjemahkan secara direct terus gitu, right? Tujuannya bagi nampak lebih best la compare dengan best.

Tak suitable ke? Jangan la runaway dulu. Cuba tengok idea kedua plak. You know la, first time mana boleh perfect kan?


Yang second ni kan, dia gunakan perkataan 'bestest' untuk memberikan gambaran 'terbaik' la. Level paling atas gitu, right? For example la kan, macam 'tall-taller-tallest', 'big-bigger-biggest', 'smart-smarter-smartest', 'good-gooder-goodest'... boleh la kan, kira 'best-bester-bestest' la gitu kan?

Anyway, you all boleh pilih la macamana yang sesuai, right? Macam mana-mana pun boleh, like that la.

Hmmmm... that's all la untuk kali ni.

Nota : Maaf atas keletihan membaca entri di dalam format bahasa bercampur-aduk ini, sebab dewasa ini banyak perkara dilonggar-longgarkan, dihalal-halalkan hingga mencemar kedaulatan Bahasa Melayu. Ada kan lagu macam ni, 'Pulanglah sebelum ku runaway... bla-bla-bla... Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday...'. Marah? Nak marah apa? Boleh je lepas lagu tu untuk penerbitan, siaran di radio... Alaaaa... ini kan blog peribadi. Bahasa lintang-pukang pun, tak ada siapa nak ambil tahu. Hehehe.


- - -

Definasi 'best' dari Google Define :

1. Of the most excellent, effective, or desirable type or quality
2. Most enjoyable
3. Most appropriate, advantageous, or well advised

MOST, OK... faham tak kalau ada perkataan MOST dipangkalnya? Nak kena terjemahkan lagi mendalam ke?

Comments

  1. hehe....lawak tapi itu laa realiti skang....konon cakap campur english tu bagus sangat la,educated bunyiknyer....hehe...hampeh!!!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Kini

COVID-19 : Sudah Dijangkiti, Apa Patut Aku Buat? [ Bahagian 1 ]

Dijangkiti penyakit yang merbahaya dan sudah menjadi wabak seluruh dunia, pasti menjadi satu pengalaman baru untuk setiap manusia di muka bumi ni. Tak kisahlah apa implikasi dari pengalaman ni, sama ada yang positif atau negatif dalam kehidupan kita. Ia mencatat satu sejarah kehidupan sesiapa sahaja yang menempuhnya. Salah seorangnya ialah, AKU. Iya, aku telah dijangkiti Covid-19. Sejak Disember 2019, aku hanya mendengar, membaca dan menonton perkembangan wabak yang ganas ni. Tetapi kira-kira dua minggu lepas aku terpaksa meredahnya dengan segala bentuk ikhtiar, ilmu, kemahiran dan pengalaman setakat mana yang aku ada selama ini. Ingin aku tekankan di sini, tujuan entri ini aku tulis bukan untuk berbangga, sombong, bongkak, jauh sekali memberi nasihat kepada orang lain. Ia sekadar perkongsian tentang apa yang aku tempuh. Tidak kurang dan tidak lebih daripada itu. Para pembaca perlu mengambil ini sebagai disclaimer . Aku bukan doktor, bukan perawat Islam, bukan pengamal perubatan herba

RESIPI : Cempedak Goreng Stail Macam Gerai

Haaa... musim buah dah sampai hujung-hujung. Maksudnya, sekarang ada banyak cempedak kan? Buah ni orang panggil buah penutup musim, selain manggis dengan langsat. Isk! Apa le teman merepek ni ye? Kalo korang budak bandar, mana la korang tau pasal musim buah-buahan ni kan? Hehehe. Kalau korang suka cempedak goreng yang tak berapa rangup, tapi rasa nice satu macam je bila gigit masa suam-suam, mungkin korang buleh cuba resipi ni. Tak sama macam guna tepung goreng segera tu tau. Yang tu ada rasa ngan bau macam vanila. Yang ni, memang rasa macam yang jual kat gerai tepi jalan tu. Ce try , ce try . Hehehe. BAHAN-BAHAN - 1/2 biji buah cempedak (kalau korang tukor ngan buah lain pun buleh) 1 cawan tepung gandum 3 sudu besar serbuk roti (kalau takde, bantai je hancurkan biskut lutut) 1 sudu makan minyak masak yang dipanaskan 2 sudu teh garam halus 1 sudu teh gula 1 sudu teh serbuk kunyit Air secukupnya (dalam secawan dua, ikut kualiti tepung korang) Minyak masak secukupnya untuk menggoreng *

RESIPI : Waffle Lembut

Kita dalam PKPD lagi, selepas ' TOTAL LOCKDOWN ' edisi Jun 2021. Berkurung lagi nampaknya. Bosan? Boleh la main masak-masak lagi macam PKP 1.0 tahun lepas. Nak try buat waffle? Ada resipi yang dikongsikan dalam FB page Daily Masak . Tak dapat dipastikan siapakah individu asal yang berkongsi resipi ni. Kalau ada sesiapa tahu, tolong tinggalkan maklumat di komen ye. Selamat mencuba! - - - Resepi Waffle Lembut Bahan Resepi Waffle Sedap : 3 cawan tepung gandum 2 1/2 cawan air 3/4 cawan minyak masak/butter cair 2 biji telur & esen vanilla 2 sudu makan susu tepung 3 sudu makan gula castor 1/2 sudu teh garam 1 sudu makan baking powder 1/4 sudu teh baking soda Gunakan cawan penyukat seperti dalam gambar.Anda boleh dapatkan di kedai bakeri berhampiran. Resepi waffle sukatan cawan ini sangat mudah dan lembut untuk anda buat makan sarapan pagi. Waflle yang disapu dengan nutella, strawberi, coklat memang sedap Untuk susu tepung, anda bleh guna susu tepung Nespray atau apa-apa susu tepu