Skip to main content

AMOS : Biskut Cip Coklat Tak 'Famous'

Bahan-bahan ( Ingredients ) : 120gm mentega campuran (separuh blok) / buttery mixture (half block) 170gm gula perang lembut / light brown sugar 60gm gula pasir halus / fine grain sugar 15gm susu tepung / powdered milk 1tbs esen vanila / vanilla essence 1 biji telur (saiz besar) / egg (large) 300gm tepung gandum serba guna / all purpose wheat flour 1½tbs soda bikarbonat / baking soda 60gm cip coklat / chocolate chips Langkah-langkah : 1.) Potong-potong mentega kepada bahagian-bahagian kecil. Masukkan ke dalam mangkuk adunan. Biarkan sehingga mencapai suhu bilik. 2.) Tambahkan gula perang, gula pasir, susu tepung dan esen vanila. Gaulkan sehingga rata. 3.) Masukkan telur dan adunkan pada kelajuan paling rendah untuk menghancurkan gula. Naikkan kepada kelajuan sederhana dan teruskan mengadun sehingga adunan menjadi ringan dan berkrim. 4.) Ayakkan tepung dan soda bikarbonat dan gaul kering sehingga rata. 5.) Turunkan kelajuan pengadun kembali kepada tahap rendah. Tambahkan campuran tepung

Candyshare.com.my


Paling Sungguh Ter-BESTest Sangat La!

Dalam seminggu dua ni everyday kita boleh tengok iklan di televisyen yang memaparkan model baru kereta yang dipasang oleh salah sebuah syarikat pengeluar automotif di negara kita. Saturday yang lepas ada juga terfikir kalau-kalau ada pula iklan itu yang betul-betul menggunakan bahasa Inggeris yang betul, macam kata Usop Wilcha, tahap 'English education'. Iklan ini very mementingkan penekanan kepada yang terbaik, best, even lebih best dari yang best, 'ecelli' (actually).


So, kita flash-backkan dengan lebih teliti that video iklan... memang agak difficult menterjemahkan iklan tersebut ke dalam bahasa Inggeris sebenar. Not only menukar bahasa keseluruhan iklan, hendak menterjemah taglinenya pun sahaja, harus menjadi satu tugas yang very hard.


Wonder la kan, if kita boleh buat juga... try la...


Lebih kurang like this agaknya? How la? Belum ada idea already. Everyday fikir pun belum tentu dapat yang terbaik. Terbaik OK? Best? Better than the best? Cuba try test tengok macamana...


Idea pertama, you tau la, buat direct translation macam atas ni la. Kira 'more best' boleh ganti 'lagi best' kalau terjemahkan secara direct terus gitu, right? Tujuannya bagi nampak lebih best la compare dengan best.

Tak suitable ke? Jangan la runaway dulu. Cuba tengok idea kedua plak. You know la, first time mana boleh perfect kan?


Yang second ni kan, dia gunakan perkataan 'bestest' untuk memberikan gambaran 'terbaik' la. Level paling atas gitu, right? For example la kan, macam 'tall-taller-tallest', 'big-bigger-biggest', 'smart-smarter-smartest', 'good-gooder-goodest'... boleh la kan, kira 'best-bester-bestest' la gitu kan?

Anyway, you all boleh pilih la macamana yang sesuai, right? Macam mana-mana pun boleh, like that la.

Hmmmm... that's all la untuk kali ni.

Nota : Maaf atas keletihan membaca entri di dalam format bahasa bercampur-aduk ini, sebab dewasa ini banyak perkara dilonggar-longgarkan, dihalal-halalkan hingga mencemar kedaulatan Bahasa Melayu. Ada kan lagu macam ni, 'Pulanglah sebelum ku runaway... bla-bla-bla... Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday...'. Marah? Nak marah apa? Boleh je lepas lagu tu untuk penerbitan, siaran di radio... Alaaaa... ini kan blog peribadi. Bahasa lintang-pukang pun, tak ada siapa nak ambil tahu. Hehehe.


- - -

Definasi 'best' dari Google Define :

1. Of the most excellent, effective, or desirable type or quality
2. Most enjoyable
3. Most appropriate, advantageous, or well advised

MOST, OK... faham tak kalau ada perkataan MOST dipangkalnya? Nak kena terjemahkan lagi mendalam ke?

Comments

  1. hehe....lawak tapi itu laa realiti skang....konon cakap campur english tu bagus sangat la,educated bunyiknyer....hehe...hampeh!!!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Kini

BANJIR : Rekabentuk Rakit Penyelamat Menggunakan Paip PVC

Malaysia dilanda banjir dan situasi getir ini sudah melewati tempoh 24 jam. Ramai mangsa yang perlu dipindahkan dengan segera untuk mengelakkan sebarang kemungkinan berlakunya perkara-perkara tak diingini. Selain dari mengangkut bot-bot dan sampan dari luar kawasan yang agak memakan masa, kita sebenarnya boleh membina rakit-rakit penyelamat menggunakan paip PVC 8" ~ 12" yang diisi dengan polisterin di dalamnya. Untuk lantai rakit boleh gunakan sebarang bahan yang mampu mengapung bebanan, contohnya blok polisterin setebal 6".  Untuk mendapat gambaran yang lebih jelas, boleh juga rujuk video bot DIY ini sebagai design outlines -  https://www.youtube.com/watch?v=IFp1z1yzIo8 Mungkin idea ini boleh membantu mempercepatkan proses mengangkut mangsa-mangsa yang masih terperangkap. Mereka kesejukan, kelaparan dan berisiko mendapat pelbagai penyakit bawaan air. Dalam situasi begini kita sedang berlumba dengan masa. Dapatkan bahan-bahan sedia ada di sekeliling kita dan gunakan ilm

NORMALISASI : Superman Biseksual, Captain America ... ?

Yup! Tak salah baca tu. Memang watak Superman baru, anak kepada Clark Kent dan Lois Lane yang dikenali sebelum ini dengan nama watak Superboy (Jonathan Kent) telah disahkan oleh pihak DC Comics sendiri sebagai seorang biseksual. Sumber : The Washington Post Bukanlah sesuatu yang mengejutkan, pesaing terkuat DC iaitu Marvel Comics juga turut naik kapal yang sama. Marvel telahpun mengesahkan bahawa watak Captain America yang baru merupakan seorang remaja gay , bernama Aaron Fischer.  Sumber : The Guardian Kedua-dua penerbit komik ini memang diketahui dari dahulu lagi sejarahnya memang bersaing sengit seperti dalam perlumbaan Formula 1. Namun begitu persaingan yang agak di luar jangka ini berlaku, dan kita patut sudah mula berhati-hati dengan bahan-bahan yang dipertontonkan kepada anak-anak muda kita.  Kita amat berharap tiada pula mana-mana penerbit komik dari Australia mahu memperkenalkan watak pelarian pondan sebagai hero. Hampir pasti kita boleh agak apakah implikasinya nanti. Saba

PC : It Is Now Safe To Turn Off Your Computer

Haaaa. Siapa rasa familiar dengan ayat tu rasanya orang tu dah cukup tua. Kekeke. Betul la tu. Benda tu memang wujud dan memang ada sebabnya tersendiri. Kalau tak tunggu screen ni keluar, nanti komputer rosak. Aiyok! Untuk golongan anak-anak muda, mungkin ada yang rasa benda ni tak masuk akal sebab komputer kan mati sendiri bila kita keluar dari Windows / Mac OS / Linux / BSD / Unix dan lain-lain Operating System . Treeetttt! Salah lagi menyalahkan. Itu hanya benar pada zaman sekarang. Bukan pada era 386, 486, malahan zaman Pentium yang pertama hampir 3 dekad yang lalu. Memang bunyinya aneh, tetapi kita perlu telitikan apakah perbezaan utama yang menyebabkan ciri-ciri ini wujud. Hard power switch . Paling kanan, bawah emblem 486DX2. Keletak keletuk bunyinya. Dan waktu itu anda perlu labelkan LED display warna hijau itu gunanya untuk display . Mungkin ada yang tak tahu kegunaan display . Zaman dahulu, komputer tak menggunakan soft power button macam yang kita ada hari ni. Suisnya me