Skip to main content

AMOS : Biskut Cip Coklat Tak 'Famous'

Bahan-bahan ( Ingredients ) : 120gm mentega campuran (separuh blok) / buttery mixture (half block) 170gm gula perang lembut / light brown sugar 60gm gula pasir halus / fine grain sugar 15gm susu tepung / powdered milk 1tbs esen vanila / vanilla essence 1 biji telur (saiz besar) / egg (large) 300gm tepung gandum serba guna / all purpose wheat flour 1½tbs soda bikarbonat / baking soda 60gm cip coklat / chocolate chips Langkah-langkah : 1.) Potong-potong mentega kepada bahagian-bahagian kecil. Masukkan ke dalam mangkuk adunan. Biarkan sehingga mencapai suhu bilik. 2.) Tambahkan gula perang, gula pasir, susu tepung dan esen vanila. Gaulkan sehingga rata. 3.) Masukkan telur dan adunkan pada kelajuan paling rendah untuk menghancurkan gula. Naikkan kepada kelajuan sederhana dan teruskan mengadun sehingga adunan menjadi ringan dan berkrim. 4.) Ayakkan tepung dan soda bikarbonat dan gaul kering sehingga rata. 5.) Turunkan kelajuan pengadun kembali kepada tahap rendah. Tambahkan campuran tepung

Candyshare.com.my


Kena Beli Honda Civic. Kalau Tidak...

Jangan marah aaa... Sebenornya entri kali ni langsung tak ada kaitan dengan kereta, apa lagi tentang kereta Honda Civic, mahupun Civic Type R yang baru saja discon di UK sebab enjinnya tak boleh 'comply' dengan Euro 5.



Ceritanya tentang kesedaran SIVIK! Yea, orang kita memang rendah kesedaran sivik, bahkan lebih rendah dari masyarakat majoriti bukan Islam. Sungguh memalukan, betul tak?

Contohnya situasi pagi ini -

Kunonnya (pinjam gaya Tun Dr. M), lepas subuh nak keluar mencari sarapan di gerai-gerai di bawah blok. Uh, terbatal niat. Baru buka pintu, tu diaaa... bau 'semerbak tak harum' menusuk ke hidung. Tidak lain dan tidak bukan, bau najis kucing.

. . . Sejam berlalu, turun nak pergi kerja... Sampai di bawah blok, ternampak satu notis :



Kelmarin tak ada notis ni, pagi semalam pun tak ada. Maknanya, petang semalam la orang letak ni kot. Nampaknya bukan kes pertama la ni. Ramai dah jadi mangsa, sebab tu ada notis ni. Tapi... uniknya... ORANG KITA ni kalau ditegur macam ni memang akan membutakan mata, memekakkan telinga.


Langsung tak ada sensitiviti!


Sedarlah wahai ummat, sanggupkah mengotori laman yang dikongsi sesama kejiranan? Ini najis kucing, dipanggil NAJIS, ok? Nanti kalau malam-malam ada yang tak perasan, terpijak, lepas tu masuk ke rumah, macamana pula ye? Dan, sanggupkah anda menanggung dosa menganiaya orang yang ingin keluar beribadat di surau, sekiranya dia menjadi mangsa terpijak bom yang anak buah anda letak merata-rata ini?


Fikirkan... manusia dikurniakan otak untuk berfikir. Fikirlah.


Wallahhualam... 

Comments

  1. haa btl tu. sama la mcm kat rumah aku. jiran tu bela kucing, tapi dibiarkan berkeliaran kat luar. pas tu berak depan pagar rumah aku. kadang² lepak atas bumbung keta. seat moto pun dh jadi mangsa cakaran kucing tu. salah aku ke? keh..keh..

    ReplyDelete
  2. ajar kucing anda dengan adab sopan yer...mcm kucin saya...huhu....

    ReplyDelete
  3. Cuba kalo dia pakai Honda Civic Type R, pastu kucing tu panjat keta dia, cakar-cakar kat hood dengan bumbung keta tu.

    Huhuhu, baru dia ada kesedaran terhadap Honda Civic-nya. Eh silap, kesedaran sivik la. Hehehe.

    ReplyDelete
  4. pastu die 'ajak' kucing tu berdebat kat mahkamah sivik di jalan Duta tu....huhu....

    ReplyDelete
  5. Itu mahkamah sivil daaa... bukan sivik... Kah kah kah!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Kini

BANJIR : Rekabentuk Rakit Penyelamat Menggunakan Paip PVC

Malaysia dilanda banjir dan situasi getir ini sudah melewati tempoh 24 jam. Ramai mangsa yang perlu dipindahkan dengan segera untuk mengelakkan sebarang kemungkinan berlakunya perkara-perkara tak diingini. Selain dari mengangkut bot-bot dan sampan dari luar kawasan yang agak memakan masa, kita sebenarnya boleh membina rakit-rakit penyelamat menggunakan paip PVC 8" ~ 12" yang diisi dengan polisterin di dalamnya. Untuk lantai rakit boleh gunakan sebarang bahan yang mampu mengapung bebanan, contohnya blok polisterin setebal 6".  Untuk mendapat gambaran yang lebih jelas, boleh juga rujuk video bot DIY ini sebagai design outlines -  https://www.youtube.com/watch?v=IFp1z1yzIo8 Mungkin idea ini boleh membantu mempercepatkan proses mengangkut mangsa-mangsa yang masih terperangkap. Mereka kesejukan, kelaparan dan berisiko mendapat pelbagai penyakit bawaan air. Dalam situasi begini kita sedang berlumba dengan masa. Dapatkan bahan-bahan sedia ada di sekeliling kita dan gunakan ilm

PC : It Is Now Safe To Turn Off Your Computer

Haaaa. Siapa rasa familiar dengan ayat tu rasanya orang tu dah cukup tua. Kekeke. Betul la tu. Benda tu memang wujud dan memang ada sebabnya tersendiri. Kalau tak tunggu screen ni keluar, nanti komputer rosak. Aiyok! Untuk golongan anak-anak muda, mungkin ada yang rasa benda ni tak masuk akal sebab komputer kan mati sendiri bila kita keluar dari Windows / Mac OS / Linux / BSD / Unix dan lain-lain Operating System . Treeetttt! Salah lagi menyalahkan. Itu hanya benar pada zaman sekarang. Bukan pada era 386, 486, malahan zaman Pentium yang pertama hampir 3 dekad yang lalu. Memang bunyinya aneh, tetapi kita perlu telitikan apakah perbezaan utama yang menyebabkan ciri-ciri ini wujud. Hard power switch . Paling kanan, bawah emblem 486DX2. Keletak keletuk bunyinya. Dan waktu itu anda perlu labelkan LED display warna hijau itu gunanya untuk display . Mungkin ada yang tak tahu kegunaan display . Zaman dahulu, komputer tak menggunakan soft power button macam yang kita ada hari ni. Suisnya me

NORMALISASI : Superman Biseksual, Captain America ... ?

Yup! Tak salah baca tu. Memang watak Superman baru, anak kepada Clark Kent dan Lois Lane yang dikenali sebelum ini dengan nama watak Superboy (Jonathan Kent) telah disahkan oleh pihak DC Comics sendiri sebagai seorang biseksual. Sumber : The Washington Post Bukanlah sesuatu yang mengejutkan, pesaing terkuat DC iaitu Marvel Comics juga turut naik kapal yang sama. Marvel telahpun mengesahkan bahawa watak Captain America yang baru merupakan seorang remaja gay , bernama Aaron Fischer.  Sumber : The Guardian Kedua-dua penerbit komik ini memang diketahui dari dahulu lagi sejarahnya memang bersaing sengit seperti dalam perlumbaan Formula 1. Namun begitu persaingan yang agak di luar jangka ini berlaku, dan kita patut sudah mula berhati-hati dengan bahan-bahan yang dipertontonkan kepada anak-anak muda kita.  Kita amat berharap tiada pula mana-mana penerbit komik dari Australia mahu memperkenalkan watak pelarian pondan sebagai hero. Hampir pasti kita boleh agak apakah implikasinya nanti. Saba