Skip to main content

SIDAI : Siapa Suka Kena Sidai?

 "PERTANDINGAN HARI TU DAH ADA KEPUTUSAN KE?" Antara soalan yang biasa diajukan oleh peserta kepada penganjur-penganjur pertandingan merekacipta. Tak kisahlah rekacipta logo, produk, grafik mural, cenderahati dan macam-macam lagi. Setelah peserta meletakkan idea, komitmen masa, ketekunan, mencurahkan kemahiran, mengejar tarikh tutup permohonan, barulah sesuatu penyertaan itu dapat dihantar. Ia tak sama dengan pertandingan teka kacang, silangkata, cari objek tersembunyi dan sebagainya. Merekabentuk memerlukan bakat, pengetahuan dan kemahiran khusus yang bukan semua orang mampu membuatnya. Malangnya selepas tarikh tutup penyertaan, kebanyakan penganjur menunggu para peserta atau orang awam yang berminat, untuk bertanya bilakah keputusannya akan keluar. Jika tidak, pihak penganjur akan diam membisu sahaja. Ini yang biasa berlaku.  Sebenarnya bukanlah para peserta terlalu berharap untuk menang sebab setiap penyertaan itu atas rasa minat terhadap sesuatu. Mungkin ada juga yang ber

Candyshare.com.my


Publisiti Murahan, Olahan Iklan Murahan, Filem Murahan Atau Kombinasi Semuanya Murahan?

Keadaan sekarang sangat-sangat membingungkan. Dulu semua nak gam, semua nak tapis, semua nak kelaskan dengan teliti... ni apa cerita ni...???

Belum pergi panggung, iklan di TV terang-terang dialognya menyebut 'nasi lemak lima posen', sambil mata pula tengok tepat ke arah aset perempuan tu! 
Wah... kalau iya pun itu 'selling point', jagalah sensitiviti masyarakat.


Bagi sesiapa yang terlepas menontonnya, 'nikmatilah' potongan dari iklan video cerita tersebut :



Promosi Filem Cuti-cuti Cinta 2010 from BRADER PET on Vimeo.


Iklan tersebut dipotong untuk menjimatkan masa menunggu, tetapi tidak semuanya pasti 'perfect' kan? Mungkin ada masalah 'loading'.
Kalau nak tonton versi penuh dalam HQ, ada di sini - http://www.youtube.com/watch?v=hKWFEwqqTlo 

(Klip video dan audio dari iklan yang dipotong ini adalah hak milik penerbitan asalnya, dan hanya dimuatkan di sini sebagai iktibar kepada pembaca. Teman pun tak siyor (tak nak) le claim copyright benda-benda ropa ni. Bukan baguih pun... pada pandangan teman le.)



Bagaimana jika anak-anak kecil menonton iklan ini, dan bertanya, 'Apa maksud nasi lemak lima posen tu. Dalam gambar tu tak ada pun nasi lemak.' Kita sendiri boleh menilainya. Tiada unsur paksaan mahupun racun-meracuni pemikiran di sini.

Lagi sekali, kalau iya pun dah ketandusan idea nak tarik penonton ke panggung, takkan idea begini murah (macamana nak terjemahkan CHEAP ni, tolong bagi idea sikit), pun boleh digunakan. Sebab tu ramai yang tak berapa selera tengok cerita tempatan.

Maaf, terlalu berterus-terang. Fakta adalah fakta! Kualiti diutamakan! Dan, lagi satu... sudah-sudahlah menghujah 'bagaimana filem KITA nak berjaya jika tiada sokongan'. 


Ehem! SOKONG dan SERASI tu jauh beza maknanya ye. Kalau tak serasi, macamana nak sokong?


Renung-renungkan, dan selamat beramal...!!! Wassalam.

Comments

  1. haha dh tengok yg full version. memang tak sesuai utk budak², sapa yg paham sure nk kasi tambah "nasi lemak 50sen" jadi nasi lemak berlauk keh.. keh...

    ReplyDelete
  2. Yang tu laju je ko ye Nass. Hehehe... Ni la tak tau apa haprak punya diorang buat cerita camni. Eksploitasi lebih dari karya = Mereng!

    ReplyDelete
  3. nasik lemak dia dgn nasik lemak aku...nasik lemak aku lagi bungkuih besaq...

    ReplyDelete
  4. Tedia aih... Nasik lemak hang ada ayam golek! Kekekeke... memang original tOksiak.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Kini

SIDAI : Siapa Suka Kena Sidai?

 "PERTANDINGAN HARI TU DAH ADA KEPUTUSAN KE?" Antara soalan yang biasa diajukan oleh peserta kepada penganjur-penganjur pertandingan merekacipta. Tak kisahlah rekacipta logo, produk, grafik mural, cenderahati dan macam-macam lagi. Setelah peserta meletakkan idea, komitmen masa, ketekunan, mencurahkan kemahiran, mengejar tarikh tutup permohonan, barulah sesuatu penyertaan itu dapat dihantar. Ia tak sama dengan pertandingan teka kacang, silangkata, cari objek tersembunyi dan sebagainya. Merekabentuk memerlukan bakat, pengetahuan dan kemahiran khusus yang bukan semua orang mampu membuatnya. Malangnya selepas tarikh tutup penyertaan, kebanyakan penganjur menunggu para peserta atau orang awam yang berminat, untuk bertanya bilakah keputusannya akan keluar. Jika tidak, pihak penganjur akan diam membisu sahaja. Ini yang biasa berlaku.  Sebenarnya bukanlah para peserta terlalu berharap untuk menang sebab setiap penyertaan itu atas rasa minat terhadap sesuatu. Mungkin ada juga yang ber

KFC : Yang Ni OR Atau HS? Kompius Laaa...

Siapa tak suka ayam goreng? Susah nak jumpa la orang yang tak suka makan ayam goreng. Kalau nak jumpa pun mungkin satu dalam beribu-ribu orang. Kebiasaannya orang suka makan ayam goreng kan? Kalau korang beli ayam goreng KFC, yang mana satu pilihan korang? Original Recipe (OR) atau Hot & Spicy (HS)? Atau dua-dua pun korang balun satu macam je? Hahahaha. Setiap orang ada citarasanya tersendiri kan? Ada juga yang tak kisah walau macamana pun rasanya, tapi bila benda tu viral mesti dia nak cuba. Yang kategori ni dia pelik sikit. Dia sebenarnya bukan nak makan tapi nak kepuasan mencuba. Selagi tak cuba dia tak akan rasa puas. Ada satu perisa ayam goreng KFC yang tak pasti korang boleh merasa ke tak. Tapi benda ni ada dijual hari ni. OR bukan, HS pun bukan. Jenuh juga la tadi menyemak resit kot ada tersilap tekan pada mesin order layan diri tu. Manalah tau, tergatal tangan tercuit pilihan menu yang satu ni. Nampaknya, sah! Memang sah tak ada. Semuanya normal. Tak ada yang pelik pun.

Video Lagu Warisan - Sudirman Hj. Arshad

Benda yang baik biasanya datang dalam pelbagai perisa kan? Pizza, minuman coklat, yogurt dan jajan la contohnya. Orang olah jadi pelbagai perisa sampai tak jemu la peminatnya. Sama juga dengan lagu. Bagi teman, antara lagu patriotik yang paling teman suka dengor lagu Warisan, nyanyi Allahyarham Sudirman Hj. Arshad. Lagu ciptaan Syed Haron Ahmad ni memang liriknya ringkas, tepat dan menusuk ke hati tiap kali dengor. Bertepatan dengan insiden terhempasnya MH17 tahun ni yang mengorbankan ratusan nyawa, ada baiknya kita renungkan semula betapa syarikat penerbangan negara kita ni dah mula berkhidmat sejak zaman tv hitam-putih lagi. Tak tau la berapa berat, jerih payah semua yang terlibat dalam mematangkan Malaysia dalam industri penerbangan. Teman selitkan beberapa klip pendek yang sempat teman himpunkan berkaitan Syarikat Penerbangan Malaysia, MAS, untuk renungan kita bersama, seiring dengan pembangunan negara dari waktu laungan 'Merdeka' yang pertama pada tahun 1957. Syyy... duduk