Skip to main content

COVID-19 : Sudah Dijangkiti, Apa Patut Aku Buat? [ Bahagian 1 ]

Dijangkiti penyakit yang merbahaya dan sudah menjadi wabak seluruh dunia, pasti menjadi satu pengalaman baru untuk setiap manusia di muka bumi ni. Tak kisahlah apa implikasi dari pengalaman ni, sama ada yang positif atau negatif dalam kehidupan kita. Ia mencatat satu sejarah kehidupan sesiapa sahaja yang menempuhnya. Salah seorangnya ialah, AKU. Iya, aku telah dijangkiti Covid-19. Sejak Disember 2019, aku hanya mendengar, membaca dan menonton perkembangan wabak yang ganas ni. Tetapi kira-kira dua minggu lepas aku terpaksa meredahnya dengan segala bentuk ikhtiar, ilmu, kemahiran dan pengalaman setakat mana yang aku ada selama ini. Ingin aku tekankan di sini, tujuan entri ini aku tulis bukan untuk berbangga, sombong, bongkak, jauh sekali memberi nasihat kepada orang lain. Ia sekadar perkongsian tentang apa yang aku tempuh. Tidak kurang dan tidak lebih daripada itu. Para pembaca perlu mengambil ini sebagai disclaimer . Aku bukan doktor, bukan perawat Islam, bukan pengamal perubatan herba

Publisiti Murahan, Olahan Iklan Murahan, Filem Murahan Atau Kombinasi Semuanya Murahan?

Keadaan sekarang sangat-sangat membingungkan. Dulu semua nak gam, semua nak tapis, semua nak kelaskan dengan teliti... ni apa cerita ni...???

Belum pergi panggung, iklan di TV terang-terang dialognya menyebut 'nasi lemak lima posen', sambil mata pula tengok tepat ke arah aset perempuan tu! 
Wah... kalau iya pun itu 'selling point', jagalah sensitiviti masyarakat.


Bagi sesiapa yang terlepas menontonnya, 'nikmatilah' potongan dari iklan video cerita tersebut :



Promosi Filem Cuti-cuti Cinta 2010 from BRADER PET on Vimeo.


Iklan tersebut dipotong untuk menjimatkan masa menunggu, tetapi tidak semuanya pasti 'perfect' kan? Mungkin ada masalah 'loading'.
Kalau nak tonton versi penuh dalam HQ, ada di sini - http://www.youtube.com/watch?v=hKWFEwqqTlo 

(Klip video dan audio dari iklan yang dipotong ini adalah hak milik penerbitan asalnya, dan hanya dimuatkan di sini sebagai iktibar kepada pembaca. Teman pun tak siyor (tak nak) le claim copyright benda-benda ropa ni. Bukan baguih pun... pada pandangan teman le.)



Bagaimana jika anak-anak kecil menonton iklan ini, dan bertanya, 'Apa maksud nasi lemak lima posen tu. Dalam gambar tu tak ada pun nasi lemak.' Kita sendiri boleh menilainya. Tiada unsur paksaan mahupun racun-meracuni pemikiran di sini.

Lagi sekali, kalau iya pun dah ketandusan idea nak tarik penonton ke panggung, takkan idea begini murah (macamana nak terjemahkan CHEAP ni, tolong bagi idea sikit), pun boleh digunakan. Sebab tu ramai yang tak berapa selera tengok cerita tempatan.

Maaf, terlalu berterus-terang. Fakta adalah fakta! Kualiti diutamakan! Dan, lagi satu... sudah-sudahlah menghujah 'bagaimana filem KITA nak berjaya jika tiada sokongan'. 


Ehem! SOKONG dan SERASI tu jauh beza maknanya ye. Kalau tak serasi, macamana nak sokong?


Renung-renungkan, dan selamat beramal...!!! Wassalam.

Comments

  1. haha dh tengok yg full version. memang tak sesuai utk budak², sapa yg paham sure nk kasi tambah "nasi lemak 50sen" jadi nasi lemak berlauk keh.. keh...

    ReplyDelete
  2. Yang tu laju je ko ye Nass. Hehehe... Ni la tak tau apa haprak punya diorang buat cerita camni. Eksploitasi lebih dari karya = Mereng!

    ReplyDelete
  3. nasik lemak dia dgn nasik lemak aku...nasik lemak aku lagi bungkuih besaq...

    ReplyDelete
  4. Tedia aih... Nasik lemak hang ada ayam golek! Kekekeke... memang original tOksiak.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Kini

COVID-19 : Sudah Dijangkiti, Apa Patut Aku Buat? [ Bahagian 1 ]

Dijangkiti penyakit yang merbahaya dan sudah menjadi wabak seluruh dunia, pasti menjadi satu pengalaman baru untuk setiap manusia di muka bumi ni. Tak kisahlah apa implikasi dari pengalaman ni, sama ada yang positif atau negatif dalam kehidupan kita. Ia mencatat satu sejarah kehidupan sesiapa sahaja yang menempuhnya. Salah seorangnya ialah, AKU. Iya, aku telah dijangkiti Covid-19. Sejak Disember 2019, aku hanya mendengar, membaca dan menonton perkembangan wabak yang ganas ni. Tetapi kira-kira dua minggu lepas aku terpaksa meredahnya dengan segala bentuk ikhtiar, ilmu, kemahiran dan pengalaman setakat mana yang aku ada selama ini. Ingin aku tekankan di sini, tujuan entri ini aku tulis bukan untuk berbangga, sombong, bongkak, jauh sekali memberi nasihat kepada orang lain. Ia sekadar perkongsian tentang apa yang aku tempuh. Tidak kurang dan tidak lebih daripada itu. Para pembaca perlu mengambil ini sebagai disclaimer . Aku bukan doktor, bukan perawat Islam, bukan pengamal perubatan herba

RESIPI : Cempedak Goreng Stail Macam Gerai

Haaa... musim buah dah sampai hujung-hujung. Maksudnya, sekarang ada banyak cempedak kan? Buah ni orang panggil buah penutup musim, selain manggis dengan langsat. Isk! Apa le teman merepek ni ye? Kalo korang budak bandar, mana la korang tau pasal musim buah-buahan ni kan? Hehehe. Kalau korang suka cempedak goreng yang tak berapa rangup, tapi rasa nice satu macam je bila gigit masa suam-suam, mungkin korang buleh cuba resipi ni. Tak sama macam guna tepung goreng segera tu tau. Yang tu ada rasa ngan bau macam vanila. Yang ni, memang rasa macam yang jual kat gerai tepi jalan tu. Ce try , ce try . Hehehe. BAHAN-BAHAN - 1/2 biji buah cempedak (kalau korang tukor ngan buah lain pun buleh) 1 cawan tepung gandum 3 sudu besar serbuk roti (kalau takde, bantai je hancurkan biskut lutut) 1 sudu makan minyak masak yang dipanaskan 2 sudu teh garam halus 1 sudu teh gula 1 sudu teh serbuk kunyit Air secukupnya (dalam secawan dua, ikut kualiti tepung korang) Minyak masak secukupnya untuk menggoreng *

RESIPI : Waffle Lembut

Kita dalam PKPD lagi, selepas ' TOTAL LOCKDOWN ' edisi Jun 2021. Berkurung lagi nampaknya. Bosan? Boleh la main masak-masak lagi macam PKP 1.0 tahun lepas. Nak try buat waffle? Ada resipi yang dikongsikan dalam FB page Daily Masak . Tak dapat dipastikan siapakah individu asal yang berkongsi resipi ni. Kalau ada sesiapa tahu, tolong tinggalkan maklumat di komen ye. Selamat mencuba! - - - Resepi Waffle Lembut Bahan Resepi Waffle Sedap : 3 cawan tepung gandum 2 1/2 cawan air 3/4 cawan minyak masak/butter cair 2 biji telur & esen vanilla 2 sudu makan susu tepung 3 sudu makan gula castor 1/2 sudu teh garam 1 sudu makan baking powder 1/4 sudu teh baking soda Gunakan cawan penyukat seperti dalam gambar.Anda boleh dapatkan di kedai bakeri berhampiran. Resepi waffle sukatan cawan ini sangat mudah dan lembut untuk anda buat makan sarapan pagi. Waflle yang disapu dengan nutella, strawberi, coklat memang sedap Untuk susu tepung, anda bleh guna susu tepung Nespray atau apa-apa susu tepu