Skip to main content

AMOS : Biskut Cip Coklat Tak 'Famous'

Bahan-bahan ( Ingredients ) : 120gm mentega campuran (separuh blok) / buttery mixture (half block) 170gm gula perang lembut / light brown sugar 60gm gula pasir halus / fine grain sugar 15gm susu tepung / powdered milk 1tbs esen vanila / vanilla essence 1 biji telur (saiz besar) / egg (large) 300gm tepung gandum serba guna / all purpose wheat flour 1½tbs soda bikarbonat / baking soda 60gm cip coklat / chocolate chips Langkah-langkah : 1.) Potong-potong mentega kepada bahagian-bahagian kecil. Masukkan ke dalam mangkuk adunan. Biarkan sehingga mencapai suhu bilik. 2.) Tambahkan gula perang, gula pasir, susu tepung dan esen vanila. Gaulkan sehingga rata. 3.) Masukkan telur dan adunkan pada kelajuan paling rendah untuk menghancurkan gula. Naikkan kepada kelajuan sederhana dan teruskan mengadun sehingga adunan menjadi ringan dan berkrim. 4.) Ayakkan tepung dan soda bikarbonat dan gaul kering sehingga rata. 5.) Turunkan kelajuan pengadun kembali kepada tahap rendah. Tambahkan campuran tepung

Candyshare.com.my


Ayat-ayat Manzil

Atas permintaan, inilah dia Ayat-ayat Manzil untuk diamalkan secara harian.

Asalnya, ayat-ayat Manzil ini nak di-'scan' dari sebuah buku yang diedarkan percuma, malangnya di buku tersebut ada dinyatakan Hakcipta Terpelihara. Maka, gagallah cubaan itu. Tapi tak apa, ada sumber lain yang lebih terbuka, dengan isi yang sama.

Terima kasih kepada 'contributor' asal di Scribd.Com (http://www.scribd.com/doc/2292888/Ayat-Manzil). Semoga Allah membalasnya dengan sebaik-baik balasan, insyaAllah.


Bacaan 1: Al Fatihah
Bacaan 2: Surah Al Baqarah (Surah 2) ayat 1-5.
Bacaan 3: Surah Al Baqarah (Surah 2) ayat 163.
Bacaan 4: Surah Al Baqarah (Surah 2) ayat 255-257.
Bacaan 5: Surah Al Baqarah (Surah 2) ayat 284-286
Bacaan 6: Surah Al Imran (Surah 3) ayat 18.
Bacaan 7: Surah Al Imran (Surah 3) ayat 26-27.
Bacaan 8: Surah Al A'raaf (Surah 7) ayat 54-56.
Bacaan 9: Surah Al Israa' (Surah 17) ayat 110-111.
Bacaan 10: Surah Surah Al Muminuun (Surah 23) ayat 115-118.
Bacaan 11: Surah Asy Syafaat (Surah 37) ayat 1-11.
Bacaan 12: Surah A Rahman (Surah 55) ayat 33-40.
Bacaan 13: Surah Al Hasyr (Surah 59) ayat 21-24.
Bacaan 14: Surah Al Jinn (Surah 72) ayat 1-4.
Bacaan 15: Surah Al Kafiruun (Surah 109) ayat 1-6.
Bacaan 16: Surah Al Ikhlas (Surah 112) ayat 1-4.
Bacaan 17: Surah Al Falaq (Surah 113) ayat 1-5.
Bacaan 18: Surah An Nas (Surah 114) ayat 1-6.

Sila klik pada imej untuk paparan imej lebih besar.





Contoh do'a amalan (contoh sahaja) : Ya Allah, jadikanlah pembacaan ayat-ayatMu ini sebagai (yang dihajatkan seperti ubat, perlindungan, kesejahteraan dan sebagainya) untuk (nama atau diri sendiri atau keluarga atau isirumah) agar dia (menjadi taat kepadaMu dan lain-lain)

Comments

Popular Kini

BANJIR : Rekabentuk Rakit Penyelamat Menggunakan Paip PVC

Malaysia dilanda banjir dan situasi getir ini sudah melewati tempoh 24 jam. Ramai mangsa yang perlu dipindahkan dengan segera untuk mengelakkan sebarang kemungkinan berlakunya perkara-perkara tak diingini. Selain dari mengangkut bot-bot dan sampan dari luar kawasan yang agak memakan masa, kita sebenarnya boleh membina rakit-rakit penyelamat menggunakan paip PVC 8" ~ 12" yang diisi dengan polisterin di dalamnya. Untuk lantai rakit boleh gunakan sebarang bahan yang mampu mengapung bebanan, contohnya blok polisterin setebal 6".  Untuk mendapat gambaran yang lebih jelas, boleh juga rujuk video bot DIY ini sebagai design outlines -  https://www.youtube.com/watch?v=IFp1z1yzIo8 Mungkin idea ini boleh membantu mempercepatkan proses mengangkut mangsa-mangsa yang masih terperangkap. Mereka kesejukan, kelaparan dan berisiko mendapat pelbagai penyakit bawaan air. Dalam situasi begini kita sedang berlumba dengan masa. Dapatkan bahan-bahan sedia ada di sekeliling kita dan gunakan ilm

NORMALISASI : Superman Biseksual, Captain America ... ?

Yup! Tak salah baca tu. Memang watak Superman baru, anak kepada Clark Kent dan Lois Lane yang dikenali sebelum ini dengan nama watak Superboy (Jonathan Kent) telah disahkan oleh pihak DC Comics sendiri sebagai seorang biseksual. Sumber : The Washington Post Bukanlah sesuatu yang mengejutkan, pesaing terkuat DC iaitu Marvel Comics juga turut naik kapal yang sama. Marvel telahpun mengesahkan bahawa watak Captain America yang baru merupakan seorang remaja gay , bernama Aaron Fischer.  Sumber : The Guardian Kedua-dua penerbit komik ini memang diketahui dari dahulu lagi sejarahnya memang bersaing sengit seperti dalam perlumbaan Formula 1. Namun begitu persaingan yang agak di luar jangka ini berlaku, dan kita patut sudah mula berhati-hati dengan bahan-bahan yang dipertontonkan kepada anak-anak muda kita.  Kita amat berharap tiada pula mana-mana penerbit komik dari Australia mahu memperkenalkan watak pelarian pondan sebagai hero. Hampir pasti kita boleh agak apakah implikasinya nanti. Saba

PC : It Is Now Safe To Turn Off Your Computer

Haaaa. Siapa rasa familiar dengan ayat tu rasanya orang tu dah cukup tua. Kekeke. Betul la tu. Benda tu memang wujud dan memang ada sebabnya tersendiri. Kalau tak tunggu screen ni keluar, nanti komputer rosak. Aiyok! Untuk golongan anak-anak muda, mungkin ada yang rasa benda ni tak masuk akal sebab komputer kan mati sendiri bila kita keluar dari Windows / Mac OS / Linux / BSD / Unix dan lain-lain Operating System . Treeetttt! Salah lagi menyalahkan. Itu hanya benar pada zaman sekarang. Bukan pada era 386, 486, malahan zaman Pentium yang pertama hampir 3 dekad yang lalu. Memang bunyinya aneh, tetapi kita perlu telitikan apakah perbezaan utama yang menyebabkan ciri-ciri ini wujud. Hard power switch . Paling kanan, bawah emblem 486DX2. Keletak keletuk bunyinya. Dan waktu itu anda perlu labelkan LED display warna hijau itu gunanya untuk display . Mungkin ada yang tak tahu kegunaan display . Zaman dahulu, komputer tak menggunakan soft power button macam yang kita ada hari ni. Suisnya me